[Forside] [Indhold] [Forrige]

Rapport fra underudvalget om Lovgivning, tillægsrapport

9 Handlemuligheder

9.1 Inden for nugældende EU-regler
9.2 Ændring af EU-regler

 

9.1 Inden for nugældende EU-regler

Tvungen omlægning

Inden for rammerne af de gældende EU-regler er det næppe muligt ved hjælp af national lovgivning at gennemtvinge en totalomlægning af dansk jordbrug til økologisk drift. Det skyldes, at direktiv 91/414/EØF om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler og EF-traktatens artikel 30 kan medføre problemer, hvis Danmark ved national lovgivning gennemtvinger en omlægning til økologisk drift, som indebærer en afskaffelse eller væsentlig begrænsning i jordbrugets pesticidanvendelse, jf. underudvalgets hovedrapport, afsnit 6.7. vedrørende helt eller delvist forbud mod anvendelse af plantebeskyttelsesmidler. Det tilsvarende gælder i forhold til jordbrugets anvendelse af fodermidler.

Frivillig omlægning

Så længe de nuværende EU-regler er gældende, er det mest realistiske således en omlægning af dansk jordbrug til økologisk drift ad frivillighedens vej - dvs. ved, at jordbrugserhvervene på eget initiativ og ved egne foranstaltninger foretager en omlægning. Jordbrugserhvervene har i den forbindelse mulighed for gennem frivillige mærkningsordninger, herunder frivillig mærkning med oprindelsesland, at søge at opnå en eventuel markedsføringsmæssig fordel ved den økologiske drift.

Økonomisk støtte og afgifter

Ud over en egentlig støtte til økologisk drift, vil der kunne gennemføres en afgiftsmæssig sondring mellem konventionelle og økologiske landbrugsprodukter, sålænge denne afgiftsordning respekterer EF-traktatens forbud mod toldlignende og diskriminerende afgifter.

9.2 Ændring af EU-regler

Hvis det politisk ønskes, at dansk jordbrug i højere grad skal tvinges eller motiveres til en omlægning til økologisk drift, må det overvejes, hvilke initiativer, der kan foretages i forhold til EU.

Et område for initiativer i denne forbindelse er de regler, der gælder for salg og anvendelse af pesticider. Om mulige initiativer på dette felt henvises til underudvalgets hovedrapport, afsnit 7.

EU's landbrugsstøtte

Et meget nærliggende område for initiativer er EU's landbrugsstøtte. Økonomiske incitamenter til at fremme miljøvenlig jordbrugsdrift, herunder til økologisk produktion ydes inden for rammerne af Rådets forordning 2078/92, jf. kapitel 8. Kommissionen har i sit forslag til en samlet reform af den fælles landbrugspolitik inden for rammerne af Agenda 2000 (Kom (98) 158 af 18. marts 1998) foreslået denne ordning videreført som et led i en ny samlet landdistriktspolitik, jf. kapitel 8.

I kommissionens forslag indgår også, at der fremover skal være en forpligtelse for medlemsstaterne at gennemføre passende miljøpolitiske foranstaltninger i sammenhæng med EU's direkte støtteordninger i form af hektarstøtte, dyrepræmier m.v. ("cross compliance").

Et tredje område drejer sig om forbedrede muligheder for at udnytte markedsmekanismer. I den forbindelse er mærkningsordninger af betydning. Eksempelvis kan der her arbejdes for, at produkter, der er fremstillet efter en videregående økologisk metode, end den EU's forordning nr. 2092/91/EØF omhandler, kan mærkes på en særlig måde.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Top]