[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rapport fra underudvalget om Lovgivning, tillægsrapport

8 Støtte til økologisk produktion

 

I nedenstående afsnit vurderes muligheden for at yde økonomisk støtte til økologisk jordbrugsproduktion. Som det ovenfor er konkluderet i relation til EU-reglerne, er det mest realistisk at omlægning til økologisk jordbrugsproduktion sker ad frivillighedens vej. Støttemulighederne til et krav om fuldt ud omlagt økologisk jordbrug vil derfor ikke blive vurderet nærmere. Det kan dog bemærkes, at det umiddelbart ikke vurderes muligt at opnå EU-medfinansiering til en obligatorisk omlægning til økologi i Danmark. En eventuel national støtteordning vil derfor skulle godkendes af Europa-Kommissionen i henhold til statsstøttereglerne, jf. EF-traktatens artikel 92-94. I stedet vurderes nedenfor muligheden for at yde tilskud til en omfattende omlægning til økologisk jordbrugsproduktion i Danmark.

Gældende regler om støtte til frivillig omlægning

I Danmark kan der i henhold til Strukturloven (L 479 af 12. juni 1996 som ændret ved L 404 af 10. juni 1997) ydes tilskud til fremme af økologisk jordbrugsproduktion. I henhold til Strukturloven ydes bl.a. et arealtilskud, jf. bekendtgørelse nr. 881 af 11. december 1998. Der kan meddeles tilsagn og udbetales økologitilskud inden for de budgetrammer, der årligt optages på finansloven. Arealtilskuddet medfinansieres af EU, jf. Rådets forordning 2078/92 om miljøvenlige produktionsmetoder i landbruget samt om naturpleje, inden for en af Europa-Kommissionen godkendt budgetramme. EU-medfinansieringen kan højst udgøre 50 pct.

Europa-Kommissionen har senest i december 1998 godkendt ændring af det danske økologiprogram gældende fra 1. januar 1999. Ansøgningsfristen for tilsagn om økologitilskud for 1999 udløb 31. december 1998. For 1999 vil det således ikke være muligt at udbetale tilskud til flere nye økologer end de 1.050, der indsendte ansøgning rettidigt.

Ændring af EU-reglerne

Det forventes, at der fra 2000 vil gælde nye regler for EU-godkendelse og EU-medfinansiering af økologistøtte. Den gældende Rådets forordning 2078/92 forventes afløst af en ny landdistriktsforordning, der samler en række gældende forordninger. I udkastet til en ny landdistriktsforordning nævnes muligheden for at yde tilskud til og opnå medfinansiering af økologisk jordbrugsproduktion ikke eksplicit. Alligevel vurderes det også fra år 2000 at være muligt at yde tilskud til økologisk jordbrugsproduktion samt at opnå EU-medfinansiering hertil.

Med udgangspunkt i det foreliggende udkast til en ny landdistriktsforordning vurderes det dog realistisk, at Europa-Kommissionen ikke vil kunne godkende et dansk program om medfinansiering af en kraftigt arealbaseret og omfattende omlægning til økologisk jordbrugsproduktion. Årsagen hertil er, at det er hensigten, at medlemslandene skal præsentere en varieret buket af foranstaltninger. Hvis Danmark derfor udarbejder et program, hvori der indgår støtte til omlægning til økologi af en omfattende andel af den danske jordbrugsproduktion, vurderes det, at det vil blive vanskeligt at iværksætte andre landdistriktsforanstaltninger inden for den samlede danske budgetramme. Det bemærkes, at det er et princip for beregning af økologistøtten, at præmien skal kompensere landmanden for de merudgifter og mindreindtægter, der er forbundet med økologisk produktion, tillagt et vist incitamentstillæg. Hvis der i Danmark, for at opnå en omfattende omlægning, ønskes indført højere præmier, end der kan beregnes efter dette princip, vil programmet skulle notificeres og godkendes af EU-Kommissionen efter statsstøttereglerne, jf. særligt EF-traktatens artikel 92 og 93.

En afgørende betingelse for Kommissionens godkendelse er, at støtten ikke forvrider samhandelen. Støtten må derfor ikke være så høj, at den begunstiger danske producenter på bekostning af deres udenlandske kollegaer. Man kan derfor ikke påregne at opnå godkendelse af støtte, der væsentligt overstiger det medfinansieringsberettigede beløb, dvs. overstiger kompensation for merudgifter og mindreindtægter med tillæg af et mindre incitament.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]