[Forside] [Indhold] [Forrige]

Rapport fra Underudvalget for Miljø og Sundhed

Bilag 2

 

De overordnede retningslinier for risikovurderingen af miljøeffekter og klassifikation for sundhedseffekter

1 Miljøeffekter

1.1 Risiko for persistens, mobilitet og bioakkumulering
Med hensyn til egenskaber, der relaterer sig til persistens, mobilitet og bioakkumulering, vurderes det, om der er risiko for, at de fastsatte værdier for, hvorvidt et middel umiddelbart kan accepteres, overskrides under de givne brugsbetingelser. Indledningsvis foretages en vurdering af de foreliggende laboratorieundersøgelser. Hvis det på grundlag af disse undersøgelser vurderes, at der ikke er risiko for, at anvendelse af midlet medfører en overskridelse af acceptværdierne, anses midlet uden yderligere undersøgelser for acceptabelt, for så vidt angår det undersøgte område. Hvis acceptværdierne derimod overskrides, kan midlet ikke godkendes medmindre, der foreligger lysimeterforsøg eller feltforsøg, som vurderet ud fra en "realistic worst case"-situation med hensyn til anvendte doser, brugsforhold, klima osv. godtgør, at anvendelsen af midlet ikke indebærer en uacceptabel risiko for persistens, udvaskning til grundvandet og bioakkumulering.

1.2 Risiko for effekter på akvatiske og terrestriske organismer
For effekt området er udgangspunktet for risikovurderingen den såkaldte kvotientmetode, hvor forholdet mellem toksicitet og eksponering beregnes, jf. de Ensartede principper, EU's Rådsdirektiv 97/57/EF.

1.3 Toksicitet
Det vurderes, om eksponeringen overskrider det toksiske niveau med en ³1 x (u)sikkerhedsfaktor på mellem 5 og 1.000, afhængig af organismen og af, om der er tale om akut eller kronisk toksicitet.

Jo større kvotienten er, det vil sige jo mindre eksponering og/eller toksicitet, desto mindre risiko udgør anvendelsen af stoffet.

Eksponeringen (PEC = Predicted Environmental Concentration) estimeres på grundlag af den påtænkte anvendelse med hensyn til dosering, udbringningsmetode, anvendelsestidspunkt, plantedække mv.

(U)sikkerheds faktoren skal bl.a. dække variationen i følsomhed arter imellem, ekstrapolation fra akutte til kroniske effekter og fra laboratorium til felt m.v.

Risikovurderingen sker trinvis. På første trin foretages en grov vurdering af PEC. Hvis denne koncentration ligger væsentlig (svarende mindst til (u)sikkerhedsfaktoren) under de effektkoncentrationer, der er opnået i laboratoriet, anses pesticidet uden yderligere undersøgelser for acceptabelt, for så vidt angår det undersøgte område. Hvis effektkoncentrationen derimod ligger tæt på PEC, fortsættes til næste trin, hvor PEC-beregningen forfines, således at PEC nærmer sig en "realistic worst case". I de tilfælde, hvor en "realistic worst case"-PEC og den koncentration, der giver toksiske effekter, ligger tæt på hinanden, (er mindre end (u)sikkerhedsfaktoren), kan midlet ikke godkendes, medmindre relevante semifelt og feltundersøgelser af effekter på akvatiske og terrestriske organismer kan godtgøre, at anvendelsen ikke medfører uacceptable effekter på akvatiske eller terrestriske organismer.

Som eksempel kan nævnes, at i vurderingen af risikoen for akvatiske organismer forudsættes det indledningsvis, at der sker en direkte oversprøjtning af vandløb. Overskrides de acceptable værdier, modificeres PEC under antagelse af, at der holdes en vis afstand til vandløb. Endvidere inddrages nedbrydningen af stoffet, når der er tale om kroniske effekter og flere på hinanden følgende sprøjtninger. Overskrides de acceptable værdier fortsat, kan forskellige former for feltstudier, typisk mesokosmosforsøg, inddrages i vurderingen. I sådanne tilfælde kan det være aktuelt at nedsætte sikkerhedsfaktoren, fordi der typisk vil være langt flere arter repræsenteret i feltstudier, og fordi de indebærer mere realistiske eksponeringsforhold end laboratorieforsøg. Feltstudierne kan medføre, at stoffer, der på baggrund af laboratorieforsøg vurderes at være uacceptable i relation til det fastsatte acceptniveau, vurderes som acceptable på baggrund af feltundersøgelser.

Med afslutningen af den danske revurdering i 1997, lever alle pesticider, der er godkendt efter juni 1993, op til de minimumskrav, som er opstillet i "Rammer for vurdering af plantebeskyttelsesmidler". Midler revurderet inden juni 1993 er vurderet i forhold til de dengang gældende "kriterier", der i vid udstrækning byggede på stoffernes iboende egenskaber.

2 Klassificering for sundhedseffekter

2.1 Klassificering af kræft, mutationsfremkaldende virkning og reproduktionsskader
Klassificering af stoffer for ovennævnte effekter bygger generelt på følgende overvejelser:

  • Hvilke egenskaber har stoffet (kvalitativt)?
  • Hvor veldokumenteret er disse egenskaber?
  • Er egenskaberne relevante for mennesker?

For skaderne kræft, reproduktionsskader og mutagenicitet findes 3 kategorier. Kategorierne differentierer mellem, hvor sikker evidensen er. Klassificeringen bygger derfor mest på kvalitative vurderinger og evidens. For disse tre effektgrupper indgår stoffets potens ikke eksplicit i vurderingen af, hvilken kategori der skal klassificeres med. Dvs. den højeste dosis, der ikke giver sundhedsskader (NOAEL) indgår ikke i vurderingen. For reproduktionsskadelige stoffer gælder dog, at såfremt effekterne kun er set i meget høje doser, skal dette indgå i vurderingen af, om stoffet overhovedet skal klassificeres for effekterne. Reproduktionstoksicitet dækker både over skader på fosteret og skader på forplantningsevnen.

Kategori 1

Kræftfremkaldende (Carc, Cat1),mutagen (Muta, Cat 1) eller reproduktionsskadende (Rep, Cat1).

  • For alle tre gælder, at der skal være befolkningsundersøgelser, der viser stoffernes effekt. Det er i praksis meget sjældent, ikke mindst for mutagenicitet, da resultaterne fra befolkningsundersøgelser ofte er meget svære at konkludere noget entydigt om.

Kategori 2

Carc, Cat2.

  • Stoffer, der er tydeligt kræftfremkaldende i to dyrearter. Eller stoffer, der er tydeligt kræftfremkaldende i en dyreart støttet af bl.a. mutagenicitet eller strukturmæssige ligheder med andre stoffer, der er klassificerede som kræftfremkaldende i kategori 1 eller 2.

Muta, Cat2.

  • Stoffer, der er tydeligt mutagene i kønsceller in vivo.

Rep, Cat2.

  • Skader på afkom: Stoffer, der tydeligt er vist at skade afkommet i en eller flere dyrearter, og hvor effekten ikke er sekundær til effekten på moderdyret.
  • Skader på forplantningsevnen: Stoffer, der er vist at skade forplantningsevnen i dyreforsøg understøttet af dokumentation for virkningsmekanisme eller strukturmæssig lighed med andre stoffer der er klassificerede reproduktionsskadelige i kategori 1 eller 2.

Kategori 3

Carc, Cat3.

  • Stoffer, hvor der er en mistanke om deres kræftfremkaldende effekt, men hvor evidensen ikke er tilstrækkelig til, at de kan klassificeres i enten kategori 1 eller 2. Dette kan være fordi stoffet er utilstrækkeligt undersøgt, men de data, der findes, tyder på, at stoffet er kræftfremkaldende. Der kan også klassificeres i kategori 3, når stoffet er tilstrækkeligt undersøgt, men hvor data er tvetydige. I disse tilfælde vil der normalt ikke være tegn på mutagenicitet. Stoffer, der er kræftfremkaldende via en hormonel mekanisme, vil normalt ikke blive klassificeret højere end kategori 3. Dette skyldes, at hormonelle effekter generelt antages at være dosisrelaterede. Dvs. der er en tærskeldosis, hvilket betyder, at hvis man udsættes for mindre end denne dosis, er der ingen risiko for udvikling af kræft.

Muta, Cat3.

  • Stoffer, der er mutagene i in vivo systemer på somatiske celler (dvs. alle celler, der ikke er kønsceller), men hvor der ikke er bevis for effekter i kønsceller. Er stoffet kun positivt i in vitro tests, vil det normalt ikke blive klassificeret, medmindre der slet ikke er lavet in vivo tests og in vitro-resultaterne er meget overbevisende, og stoffet endvidere har lighedspunkter med andre stoffer, som vides at skade arveanlæggene.

Rep, Cat3

  • Skader på afkom: Stoffer, der kan give skader på fosteret, men hvor effekten ikke er tydelig, eller hvor skaderne er tvivlsomme. Der kan være problemer med at vurdere, om skaden er en sekundær effekt af toksicitet på moderdyrene.
  • Skader på forplantningsevnen: Stoffer, der kan skade forplantningsevnen, uden at dette er en sekundær effekt af generel toksicitet, men hvor resultaterne ikke er tydelige. Miljøstyrelsen har fx klassificeret stoffer i denne gruppe, hvis der har været forsøg, som viser, at stoffet hæmmer testosteronsyntesen eller ødelægger det sædproducerende væv, selvom der ikke er set direkte effekt på forplantningsevnen i fler-generationsforsøg (som er det forsøg, man normalt ser effekter på forplantningsevnen i).

2.2 Andre skader på lang sigt (kronisk toksicitet)
For kronisk toksicitet kan klassificeres med sætningen R48 (Alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning), hvis der er set alvorlige langtidseffekter. Til denne vedhæftes en sætning, der beskriver dels ved hvilken indgivelsesvej (indtagelse, hudkontakt eller indånding) effekterne er observeret, dels i hvilket dosisniveau. Dvs. der indgår først og fremmest en kvalitativ vurdering, som leder til en konklusion om, hvorvidt de sete langtidseffekter er alvorlige nok til at klassificere. Herefter indgår den laveste effektive dosis (LOAEL = lowest observed adverse effect level) i den endelige vurdering af, om stoffet skal klassificeres, da der er krav om, at effekterne skal forekomme i en dosis under en bestemt grænse, før der skal klassificeres for effekterne. LOAEL indgår også i vurderingen af, hvilken sætning, der skal vedhæftes R48. Fx kan man have en klassificering, der hedder R48/22: "Farlig: alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning ved indtagelse", eller R48/25: "Giftig: alvorlig sundhedsfare ved længere tids påvirkning ved indtagelse", hvor den sidste angiver et mere potent stof end den første, og hvor begge klassificeringer bygger på forsøg, hvor stoffet er givet til indtagelse.

I klassificering for kronisk toksicitet indgår selvfølgelig også en vurdering af evidensen, men der er ikke differentierede grupper til mere eller mindre veldokumenterede effekter.

R48 er en klassificering, som anvendes ved en lang række forskellige langtidseffekter; som eksempler kan nævnes: Blodmangel, grå stær, nedsat immunforsvar og skader på centralnervesystemet (CNS). Med hensyn til skader på CNS kræves i dag ikke specifikke undersøgelser, da der ikke findes etablerede guidelines på området. Man vil ud fra langtidsstudier kunne se visse tegn på CNS-skader, men man vil ikke kunne pege med sikkerhed på en bestemt skade. Effekter, som ikke anses for at være "alvorlige" og som derfor ikke klassificeres med R48, er bl.a. ændringer i organvægte uden tegn på funktionsforstyrrelser, artsspecifikke effekter, samt mindre ændringer i biokemiske parametre, som er af tvivlsom toksikologisk betydning.

Der kan også klassificeres med R39 (Fare for alvorlig skade på helbred), hvis der er set irreversible skader ved en enkelt påvirkning.

De klassificeringsregler, der anvendes i Danmark er fælles for hele EU. Reglerne bliver løbende revideret og udbygget og anses for at være et rimeligt godt og brugbart system til karakteristik af kemiske stoffers iboende toksikologiske egenskaber.

3 Sundhedsfare på kort sigt

Midler, der har moderat og høj akut toksicitet, klassificeres Giftig eller Meget giftig. Der kan være tale om giftighed ved indtagelse, ved hudkontakt eller ved indånding. Effekterne måles ved LD50-metoden (den dosis, der slår halvdelen af dyrene ihjel ved den pågældende indgivelsesvej). Der findes i bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler vedtagne grænser for, hvor lav LD50 skal være for at klassificere Sundhedsskadelig, Giftig eller Meget giftig for henholdsvis faste stoffer og væsker. Midler der er ætsende for huden, klassificeres med R34 (Ætsningsfare). Hvis stoffet ikke er ætsende for huden, men alligevel giver anledning til alvorlig øjenskade, klassificeres med R41 (Risiko for alvorlig øjenskade).
 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Top]