[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Opsamling af data for diffus forurening

4.0 Sammenfatning

Det indsamlede materiale omfatter data om mere end 3000 terrænnære jordprøver. Det indsamlede materiale er systematiseret i databasen DifJord. Materialet i databasen giver mulighed for en større forståelse af omfang, karakter og sammenhænge for den diffuse jordforurening.

Datamaterialet er indsamlet fra en række amter og kommuner fordelt over hele landet. De indsamlede data afspejler ikke et gennemsnit for den diffuse jordforurening i Danmark. Dette forhold er bl.a. begrundet i den meget skæve geografiske fordeling af antallet af udtagne jordprøver.

I denne datarapport er det valgt ikke at fremkomme med gennemsnitskoncentrationer for de forskellige parametre, der er behandlet i databasen. Beregning af gennemsnitsværdier for de enkelte stofparametre kan være misvisende som følge af datamaterialet, der som nævnt repræsenterer en skæv fordeling af landet, samt i en række tilfælde repræsenterer lokale forhold omkring en forureningskilde.

Ved en efterfølgende databehandling af datamaterialet skal det noteres, at data fra de forskellige landsdele naturligt varierer som følge af den naturlige variation i områdernes "sande" baggrundsniveau.

De indsamlede data viser, at på nuværende tidspunkt er den diffuse jordforurening et forhold, der typisk er undersøgt i de store byområder - dvs. i Hovedstadsområdet, Århus Kommune og Amt samt til dels Odense Kommune.

Ved fremtidige undersøgelser af diffuse jordforureninger bør der som minimum indsamles data omkring jordart, forbehandling af de udtagne jordprøver, prøvetagningsdybder, analyseresultater, analysemetoder, detektionsgrænse, ekstraktionsdata mm.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]