[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Typegodkendelsesordning for minirenseanlæg

1. Administrative bestemmelser

1.1 Typegodkendelsesmyndighed
1.2 Administration af typegodkendelsesordningen
1.2.1 Typegodkendelsens gennemførelse
1.2.2 Tekniske ændringer
1.2.3 Varighed
1.2.4 Fornyet typegodkendelse
1.2.5 Klager
1.2.6 Krav til uvildige instanser og spildevandsanalyser
1.2.7 Anerkendelse af afprøvning i andre EU-lande
1.2.8 Gebyr

1.1 Typegodkendelsesmyndighed

Typegodkendelsesmyndighed

Typegodkendelsesmyndigheden (i det følgende benævnt TGM) administrerer ordningen på vegne af Miljøstyrelsen, jf. bekendtgørelsens § 4.

Gebyrer

Administrationen af typegodkendelsesordningen skal økonomisk hvile i sig selv. TGM opkræver et gebyr for administration af typegodkendelsesordningen, herunder for udstedelse af typegodkendelsesattest.

Det materiale, som skal vedlægges en ansøgning om typegodkendelse efter bekendtgørelsens § 5, stk.4 (tegninger, dimensioneringsdata, konstruktions- og materialebeskrivelse, procesbeskrivelse, el og SRO-anlæg, brochuremateriale for anlægstype og komponenter) skal være udfærdiget på dansk eller engelsk. Ansøgning skal endvidere være bilagt kvalitetsmanual, monterings- og installationsanvisning samt drifts- og vedligeholdelsesmanual for minirenseanlægget udformet på dansk.

1.2 Administration af typegodkendelsesordningen

1.2.1 Typegodkendelsens gennemførelse

Ansøgning om og henvendelser angående typegodkendelse af minirenseanlæg skal rettes til TGM.

Det må antages, at det normalt vil være anlægsproducenter, der ansøger om typegodkendelse. Forhandlere, leverandører eller agenter kan dog også på vegne af producenten ansøge om typegodkendelse efter bekendtgørelsen. I det følgende benævnes disse personer tilsvarende bekendtgørelsen som "producenten".

Procedure for at opnå typegodkendelse omfatter følgende 3 faser:

1. fase: Ansøgning om typegodkendelse

Producenten skal sende ansøgning om typegodkendelse for en anlægstype til TGM. Der skal ansøges samlet om samhørende renseklasser og kapaciteter, anlægstypen ønskes typegodkendt i.

Producenten skal angive mindste anlægskapacitet ³ 5 PE og antal renseklasser for det minirenseanlæg, som ønskes typegodkendt.

I ansøgningen skal der i 2 eksemplarer vedlægges relevant dokumentation for renseanlægstypen, dvs. tegninger, dimensioneringsdata, konstruktions- og materialebeskrivelse, procesbeskrivelse, el- og SRO-anlæg mv. samt brochuremateriale for anlægstype og komponenter.

Ansøgningen kan suppleres ved at vedlægge analyseresultater fra minirenseanlæg i drift eller godkendelsesbevis for anlægstypen i andre lande.

Med ansøgningen skal vedlægges et forslag til placering af minirenseanlæg i mindste størrelse ³ 5 PE. Producenten skal ligeledes angive forslag til en uvildig instans (i det følgende betegnet UI), som skal gennemføre den praktiske afprøvning af minirenseanlægget. TGM skal godkende UI.

TGM gennemgår herefter dokumentationen, og på dette grundlag godkendes eller afvises minirenseanlægget til afprøvning.

2. fase: Afprøvning i praksis

Afprøves i Danmark

Minirenseanlæg, omfattet af bekendtgørelsen, skal afprøves i Danmark, jf. bekendtgørelsens § 7, stk.4. Dog kan TGM efter bekendtgørelsens § 33 anerkende tests og afprøvninger foretaget af anerkendte prøveinstitutter i andre EU- eller EØS-lande, se hertil punkt 1.2.7.

Mindste størrelse ³ 5 PE

Den mindste størrelse minirenseanlæg ³ 5 PE, der ansøges typegodkendt, skal testes under kontrollerede forhold i praktisk brug, jf. bekendtgørelsens § 7, stk. 1.

Afprøvning

Anlægget testes for producentens regning af UI. UI udarbejder efter endt afprøvning en afprøvningsrapport udformet efter de i bekendtgørelsen fastlagte afprøvningsprocedurer, jf. bekendtgørelsens § 7 og dennes bilag 7.

Den færdige afprøvningsrapport sendes til TGM.

3. fase: Typegodkendelse

Minirenseanlægget skal overholde funktions- og kvalitetskravene som angivet i bekendtgørelsens kapitel 3 og 4 og dennes bilag 3-5.

TGM vurderer overholdelse af krav, herunder resultaterne i afprøvningsrapporten for den praktiske afprøvning, og træffer på grundlag heraf afgørelse om typegodkendelse.

Typegodkendelsesattest

Ved typegodkendelse af anlægstypen meddeles dette producenten, og typegodkendelsesattest udstedes i henhold til bekendtgørelsens § 14, stk. 2. (Typegodkendelsesattesten beskrives nærmere i denne vejlednings kapitel 6, pkt. 6.3.)

Typegodkendelsesattesten indeholder oplysninger om anlægsstørrelse (PE) og renseklasse. Der udstedes en typegodkendelsesattest for hver renseklasse og anlægsstørrelse.

Godkendelse uden afprøvning

Hvis producenten, efter indsendelse af ansøgning, supplerende ønsker at få godkendt samme anlægstype indenfor samme renseklasse, men med større anlægskapacitet end det der allerede er ansøgt om, kan der ansøges om godkendelse af det større anlæg uden afprøvning. Der skal med ansøgningen vedlægges tilsvarende teknisk dokumentation som for den mindste anlægsstørrelse, der allerede er ansøgt om eller godkendt. Dokumentationen skal bl.a. indeholde tegninger og beregninger, som giver TGM grundlag for at vurdere producentens dimensioneringsgrundlag og indretning i forhold til den allerede afprøvede eller typegodkendte mindre anlægsstørrelse.

1.2.2 Tekniske ændringer

Hvis producenten foretager tekniske ændringer af minirenseanlægget under afprøvning eller i typegodkendelsesperioden skal disse forelægges TGM, jf. bekendtgørelsens § 8. TGM vurderer, om ændringerne giver anledning til ny afprøvning eller tillægsundersøgelser af minirenseanlægget.

TGM kan endvidere stille krav om tillægsundersøgelser eller ny afprøvning, hvis TGM i kontrolperioden konstaterer, at de i bekendtgørelsen fastsatte funktions- og kvalitetskrav til minirenseanlægget ikke er opfyldt. TGM kan i den forbindelse stille krav om ændringer af anlægget. Hvis producenten ikke imødekommer TGM´s krav om ændringer indenfor en frist af 2 måneder fra meddelelse om, at der skal ske ændringer i anlægget, kan TGM yderligere trække godkendelsen tilbage.

Udgifter til den ny afprøvning eller tillægsundersøgelse afholdes af producenten, jf. bekendtgørelsens § 8, stk. 3.

Typegodkendte minirenseanlæg skal typegodkendes igen, hvis de anvendte dimensioneringsparametre for processen ændres.

Ved mindre ændringer i valg af materialer, udstyr og doseringskemikalier, skal producenten ved dokumentation sandsynliggøre, at den foreslåede ændring fortsat overholder typegodkendelsens funktions- og kvalitetskrav.

1.2.3 Varighed

Varighed 5 år

Efter bekendtgørelsens § 25 gives typegodkendelsen for en periode på 5 år, og den udløber automatisk, hvis den ikke søges fornyet. Der skal ansøges om forlængelse af typegodkendelsen for perioder af 5 år, et halvt år før udløb af typegodkendelsens gyldighedsperiode.

Hvis typegodkendelsen ikke forlænges efter bekendtgørelsens § 25, kan anlægget ikke efter typegodkendelsesperiodens udløb markedsføres og sælges i Danmark, jf. bekendtgørelsens § 4, stk. 2.

Selvom typegodkendelsen ikke forlænges efter bekendtgørelsens § 25, er allerede etablerede anlæg fortsat omfattet af bekendtgørelsen, og skal herunder fortsat indgå en serviceordning efter bekendtgørelsens § 22, stk. 3.

Allerede etablerede anlæg anses således som udgangspunkt fortsat at opfylde bekendtgørelsens (og spildevandsbekendtgørelsens) krav til afløbskvalitet, men kommunen skal som tilsynsmyndighed via de årlige servicerapporter påse dette forhold.

Såfremt firmaet, der har varetaget serviceordningen for anlægsproducenten, ophører med at udføre service som følge af at typegodkendelsen ikke forlænges, må den, der er ansvarlig for, at der til enhver tid er en serviceordning, indgå serviceaftale med et andet servicefirma.

1.2.4 Fornyet typegodkendelse

Ved ansøgning om fornyet typegodkendelse skal producenten som ovenfor omtalt fremsende en ansøgning til TGM mindst et halvt år før udløb af gældende typegodkendelsesattest.

Kontrolundersøgelse

Ansøgningen skal indeholde følgende dokumentation for minirenseanlæggets funktion m.v., herunder de i gyldighedsperioden opnåede driftserfaringer med anlægget:

  • Resultat af kontrolundersøgelse (jf. bekendtgørelsens § 17).
  • Eventuelt andre resultater fra kontrol af øvrige minirenseanlæg af samme anlægstype.
  • Sammendrag af erfaringer fra servicebesøg angående anlæg af samme anlægstype.
  • Beskrivelse af evt. ændringer på minirenseanlæg i forhold til gældende typegodkendelse.
  • Angivelse af leveret antal minirenseanlæg opdelt på hvert amt.

1.2.5 Klager

Inden 4 uger

Afvisning af typegodkendelse på minirenseanlæg kan påklages til Miljøstyrelsen inden 4 uger efter modtagelsen af afslag. En klage skal begrundes og fremsendes til TGM, der videresender den til Miljøstyrelsen, hvis TGM efter revurdering af sagen fortsat ikke kan godkende anlægget.

1.2.6 Krav til uvildige instanser og spildevandsanalyser

Miljørådgiver

TGM skal godkende UI, som udarbejder afprøvningsrapport i henhold til bekendtgørelsens § 7, stk. 5/bilag 7.

UI skal have dokumenteret erfaring i spildevandsrenseprocesser og drift og vedligeholdelse på små og store spildevandsanlæg. UI kan eksempelvis være en miljørådgiver eller et rådgivende ingeniørfirma.

Akkrediteret laboratorium

Prøveudtagning og stofanalyser i forbindelse med afprøvning og kontrol af det minirenseanlæg, der søges typegodkendt, skal ifølge bekendtgørelsens § 6, stk. 4, foretages på akkrediterede laboratorier, som er registreret af Danak eller tilsvarende europæisk godkendelsesinstans.

1.2.7 Anerkendelse af afprøvning i andre EU-lande

Typegodkendelsesmyndigheden kan ifølge bekendtgørelsens § 33 acceptere prøver, test eller afprøvninger, der er udført af anerkendte prøveinstitutter i andre EU-lande eller lande, der er omfattet af EØS-aftalen.

Ved anerkendte prøveinstitutter skal her typisk forstås laboratorier, som enten er akkrediteret nationalt eller internationalt. Det er en forudsætning, at de foretagne prøver, tests eller afprøvninger af anlæggene opfylder bekendtgørelsens krav til testmateriale, prøver, test og afprøvninger.

Udgangspunktet i bekendtgørelsens § 7, stk. 4 om at afprøvning m.v. skal foregå i Danmark, kan således fraviges, idet der kan anvendes prøver udtaget af andet end dansk spildevand. Det er dog en forudsætning, at spildevandets sammensætning er sammenligneligt med dansk spildevand, og at klimatiske forhold (særligt temperatur) er sammenlignelige med danske forhold. Desuden skal vandforsyningsvandets sammensætning, (f.eks. er alkaliniten i dansk vandforsyningsvand typisk høj), vandforbrug, mængder og fordelinger være sammenlignelige med danske forhold.

Med hensyn til overførsel af typegodkendelse fra andre lande, findes der i dag kun en tilsvarende typegodkendelsesordning i Norge. Kravene i den norske ordning er imidlertid lempeligere med hensyn til organisk stof og ammonium-ammoniak end den danske ordning, hvorfor en norsk godkendelse ikke umiddelbart kan overføres til Danmark. For at et minirenseanlæg, der er typegodkendt i Norge, kan typegodkendes efter den danske ordning, vil det således være påkrævet med dokumentation for at anlægget kan overholde udlederkrav m.v. stillet i bekendtgørelsen.

Med hensyn til udtagning af prøver og analyser udført i udlandet er det en forudsætning for at lægge disse til grund for en typegodkendelse, at analyser sker efter de samme forskrifter eller med analyser med en tilsvarende kvalitet. Udenlandske analyselaboratorier skal have samme kvalitetsniveau som krævet i den danske ordning, herunder være godkendt eller akkrediteret efter en national ordning.

1.2.8 Gebyr

Producenten opkræves et gebyr på 20.000 kr. eksklusive moms af TGM for behandling af ansøgning om typegodkendelse af et minirenseanlæg i en given renseklasse. Hvis anlægget ønskes typegodkendt i flere renseklasser, skal der betales 20.000 kr. eksklusive moms pr. renseklasse, jf. bekendtgørelsens § 34, stk. 1. Gebyret er bl.a. fastsat under hensyn til sagsbehandlingsomkostninger og omkostninger til den løbende kontrol, TGM skal foretage i typegodkendelsesperioden.

TGM opkræver gebyret, der skal være indbetalt før ansøgningen realitetsbehandles, jf. bekendtgørelsens § 34, stk. 4.

Ved ansøgning om forlængelse af typegodkendelse ved udløb af typegodkendelsens gyldighedsperiode er gebyret 5.000 kr. eksklusive moms for behandlingen af ansøgningen om forlængelse for et anlæg i éen renseklasse, jf. bekendtgørelsens § 34, stk. 3.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]