[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Typegodkendelsesordning for minirenseanlæg

2. Afprøvning af minirenseanlæg

2.1 Generelt
2.2 Funktionsafprøvning i praksis
2.2.1 Udpegning af ejendomme til afprøvning
2.2.2 Installation af renseanlæg
2.2.3 Drift af renseanlæg i afprøvningsperioden
2.2.4 Indkøringsperiode
2.2.5 Måleprogram i afprøvningsperioden
2.2.6 Kontrolmetode
2.3 Testprocedure af renseanlæg hos bruger
2.3.1 Prøveudtagningsprogram
2.4 Reduceret prøveudtagningsprogram ved samtidig ansøgning i flere renseklasser
2.5 Øvrige forhold, anlægsbegrænsninger
2.6 Eksempel

2.1 Generelt

Minirenseanlæg, omfattet af bekendtgørelsen, skal som ovenfor beskrevet som udgangspunkt præstationsafprøves i Danmark.

Baggrunden for, at afprøvningen af minirenseanlæg i praksis skal foregå i Danmark, er at anlægget skal testes under danske klimatiske forhold (sommer og vinter) og med en dansk husspildevandssammensætning, bl.a. af hensyn til varierende indhold af kalk i vandforsyningsvandet og dansk forbrugsmønster.

2.2 Funktionsafprøvning i praksis

2.2.1 Udpegning af ejendomme til afprøvning

Funktionsafprøvning foretages på 4 anlæg af mindste anlægsstørrelse, for hvilke der søges typegodkendelse. Såfremt der ønskes samtidig godkendelse i flere anlægsstørrelser forudsættes det, at det er helt det samme anlægskoncept, der opskaleres. Såfremt der er væsentlige forskelle i anlægskonceptet og/eller anlægskonstruktionen for anlæggene med en større anlægskapacitet, skal der ske en særskilt typegodkendelse og herunder individuel afprøvning af disse anlæg.

Med ansøgningen skal producenten/anlægsleverandøren fremsende forslag til lokaliteter, hvor anlæg kan testes og forslag til UI, som skal gennemføre afprøvningen. TGM træffer på baggrund heraf afgørelse om godkendelse af UI samt om hvilke anlæg der skal testes, udfra hensyn til at minirenseanlæggene skal være placeret på ejendomme med forskellig personbelastning. Ved udvælgelsen lægges endvidere vægt på, at ejendommene skal have en spildevandsbelastning på 60 - 100% af anlægsstørrelsen. For et anlæg på 5 PE svarer dette til belastningen fra 3 til 5 fastboende personer.

Alt husspildevand fra ejendommene skal være tilsluttet minirenseanlæggene.

2.2.2 Installation af renseanlæg

Producenten installerer renseanlæggene i driftsklar stand på de af TGM udvalgte ejendomme, hvis der er tale om nyinstallation. TGM kan også vælge, at afprøvningen skal ske på minirenseanlæg, der allerede er i drift.

Producenten afleverer samtidig med ansøgningen om typegodkendelse en proces- og driftsmanual (P&D-Manual) til TGM og ejeren af ejendommen.

2.2.3 Drift af renseanlæg i afprøvningsperioden

Renseanlægget drives af den af TGM godkendte UI i overensstemmelse med producentens P&D-Manual.

Under afprøvningsperioden må der som udgangspunkt ikke ændres på anlægget. Såfremt ændringer findes nødvendige skal de forelægges TGM, jf. bekendtgørelsens § 8.

I afprøvningsperioden må der ikke være adgang til anlægget for andre end UI uden godkendelse fra TGM.

2.2.4 Indkøringsperiode

Renseanlægget opstartes af producenten. Ved opstart af anlæg afholdes et møde med deltagelse af bruger, leverandør, UI, kommune og TGM.

Anlæggets indkøringsperiode er 4 - 8 uger. Al indkøring og justering af renseanlægget skal være færdig inden udløb af indkøringsperioden. UI meddeler TGM, når indkøringsperioden er afsluttet, og kontrolperioden kan påbegyndes.

2.2.5 Måleprogram i afprøvningsperioden

Måleprogrammet har til formål at give den nødvendige dokumentation for anlæggets renseevne og opfyldelse af krav til renseklasser i forhold til udlederkrav, der er fastsat i spildevandsbekendtgørelsen.

Kontrolprøver

Kontrolprøverne udtages i ind- og udløbet fra renseanlægget som vandmængdeproportional 24 timers prøve. Der måles på indløbet for at dokumentere belastningen af anlægget og på udløbet for at dokumentere renseniveau. Vandmængdemåling skal som minimum ske i udløb. Endvidere skal der foretages målinger af minirenseanlæggets el-forbrug til dokumentation for energivenligheden af anlægget.

Der skal i afprøvningsperioden måles for følgende samhørende parametre:

  • BI5 , mod.
  • Total fosfor
  • Ammonium-ammoniak kvælstof
  • Suspenderet stof
  • pH
  • Temperatur oC (vand og luft)
  • Vandmængdemåling m3/døgn
  • Vandforbrugsregistrering (via vandmåler) m3/døgn
  • Elforbrug kwh, årligt

For portionsvis rensende anlæg kan det være vanskeligt at udtage en almindelig flowproportional prøve. Her må prøver udtages i de perioder, hvor spildevandet udledes, og så vidt muligt vægtes i forhold til de udledte vandmængder.

2.2.6 Kontrolmetode

Udløbskoncentration af de enkelte parametre beregnes som middelværdien af de udtagne vandmængdeproportionale døgnprøver.

For at udløbskravet for parameteren for BI5 modificeret og ammonium-ammoniak kvælstof er opfyldt, skal det gælde, at den beregnede middelværdi af døgnprøverne overholder udlederkravet, samtidigt med at kun 20% af de udtagne døgnprøver må overskride det angivne udlederkrav gange 2.

For at udløbskravet for total fosfor er opfyldt, skal det gælde, at den beregnede middelværdi af døgnprøver overholder udlederkravet.

Udløbskravet vurderes på grundlag af de 24 udløbsanalyser.

I henhold til bekendtgørelsens § 9 skal udløbskravet være overholdt for hvert enkelt renseanlæg, når anlægget afprøves i praksis ved ejendom.

2.3 Testprocedure af renseanlæg hos bruger

2.3.1 Prøveudtagningsprogram

Afprøvningsperiode ca. 1 år

Prøveudtagningsprogram følger aktiviteterne i nedenstående tabel:

Aktivitet   Antal
uger
Antal
Kontrolprøver
Indløb
Antal
Kontrolprøver
Udløb
1 Indkøring 4 - 8    
2 Normal drift 21 5 10
3 Ferie test
Stop i 2 uger
2    
4 Normal drift 12 4 8
5 Badekarstest 1 1 1
6 Strømudfald i
24 timer
1 1 1
7 Normal drift 10 2 4

Baggrunden for den fastsatte testprocedure er, at der for minirenseanlæg er større krav til fleksibel drift end for de større kommunale renseanlæg. Spildevandsbelastningen fra enkeltejendomme eller mindre sammenslutninger af enkeltejendomme afviger fra spildevandsbelastningen på større renseanlæg ved en større døgn-, uge- og årstidsvariation. På større kommunale anlæg er der en væsentlig større belastningsudligning end på minirenseanlæggene. Hydrauliske og stofmæssige spidsbelastninger opstår ved f.eks. familiefester og tømning af badekar med videre og minimum belastning i feriesituationer, hvor anlæg har ringe eller ingen belastning i op til flere uger.

Ind- og udløbsprøver

Der udtages kontrolprøver i indløbet hver 30. dag og udløb hver 15. dag i afprøvningsperioden, i alt 37 ind- og udløbsprøver.

2.4 Reduceret prøveudtagningsprogram ved samtidig ansøgning i flere renseklasser

Ved samtidig ansøgning om typegodkendelse i renseklasser SOP og SO eller OP og O for en renseanlægstype, anvendes et reduceret (supplerende) prøveudtagningsprogram for afprøvning af anlæg i renseklasserne SO og O. De 4 udvalgte anlæg skal først afprøves i renseklassen SOP i 12 måneder efter det almindelige afprøvningsprogram og derefter i renseklassen SO i 4 måneder efter et supplerende prøveudtagningsprogram, jf. bekendtgørelsens § 7, stk. 1 og 3. Tilsvarende gælder for godkendelse i klasse OP og O, først afprøvning i 12 måneder i klasse OP og derefter 4 måneder i klasse O. Der skal gøres opmærksom på, at i bilag 6 til bekendtgørelsen under afsnit "Supplerende prøvetagningsprogram" er dette korrekt angivet i skema og tekst over skemaet, men forkert angivet i første linie under skemaet.

Det supplerende prøveudtagningsprogram for afprøvning af lempeligste renseklasse ved samtidig ansøgning i flere renseklasser ser sådan ud:

Aktivitet   Antal
uger
Antal
Kontrolprøver
Indløb
Antal
Kontrolprøver
Udløb
8 Indkøring af proces uden fosforfjernelse 4    
9 Normal drift 12 3 6

Ind- og udløbsprøver

Der udtages kontrolprøver i indløbet hver 30. dag og udløb hver 15. dag i afprøvningsperioden, i alt 9 ind- og udløbsprøver.

Efter slamtømning af renseanlæg, skal der gå 1 døgn før der må udtages kontrolprøve.

2.5 Øvrige forhold, anlægsbegrænsninger

Belastningen fra enkeltejendomme kan være så ekstrem, at minirenseanlæg vanskeligt kan håndtere denne. Dette er bl.a. afhængig af det givne anlægskoncept.

Det er påkrævet, at anlægsproducenten beskriver anlæggets begrænsninger over for ekstreme belastninger. Nogle af disse ekstreme belastninger kan eksempelvis være særlige typer af vaskevand fra vaskemaskiner, med et indhold af detergenter og større vandmængder, der reducerer minirenseanlæggets effektivitet.

Det er endvidere vigtigt under afprøvningen af få dokumenteret og beskrevet hvordan den pågældende anlægstype reagerer under stødbelastning. Producenten skal derfor dokumentere og beskrive en spidsbelastningssituation som f.eks. en familiefest med en belastning på minimum 25 PE. Desuden skal producenten angive, hvilke stoffer der erfaringsmæssigt har hæmmende effekt på minirenseanlægget.

2.6 Eksempel

En ansøger har produceret et anlæg, der er beregnet på at rense til et skærpet udledningsniveau for organisk stof og for fosfor (renseklasse SOP), endvidere ønsker producenten typegodkendelse for samme anlæg uden fosforfjernelse (renseklasse SO). Producenten ønsker at kunne sælge dette anlæg i 3 størrelser 5, 15 og 30 PE.

Producenten skal således i ansøgningen angive følgende:

 

5 PE

10 PE

15 PE

20 PE

25 PE

30 PE

SOP

X

 

X

   

X

SO

X

 

X

   

X

OP            
O            

Ansøgningen skal rumme dokumentation og tegninger jf. bekendtgørelsen § 5 for anlægget dimensioneret både i renseklasse SO og SOP.

Afprøvning vil skulle ske for 4 anlæg af størrelsen 5 PE, da dette er den mindste størrelse anlæg, anlægget søges godkendt i. Hvert anlæg skal modtage spildevand fra en helårsbeboelse med 3 - 5 beboere, f.eks. 2 anlæg med 3 PE belastning og 2 anlæg med 5 PE belastning.

Det forudsættes, at det er helt det samme anlægskoncept, der opskaleres fra 5 PE til hhv. 15 og 30 PE. Såfremt der er væsentlige forskelle i anlægskonceptet og/eller anlægskonstruktionen ved de større anlæg, skal der ske en særskilt typegodkendelse og herunder afprøvning af disse anlæg.

Anlæggene skal først afprøves for renseklassen SOP i 12 måneder, jf. bekendtgørelsens bilag 6. Anlæggene skal individuelt overholde krav til BI5 modificeret på 10 mg/l, ammonium-ammoniak kvælstof på 5 mg/l samt total fosfor på 1,5 mg/l. Kontrol for overholdelse af udlederkrav sker efter bekendtgørelsens bilag 3.

Anlæggene skal derefter afprøves med det reducerede program for renseklassen SO, jf. bekendtgørelsens bilag 6. Kontrol af overholdelse af udlederkrav sker efter bekendtgørelsens bilag 3.

Gebyr for typegodkendelse af minirenseanlæg er i alt 40.000 kr. eksklusive, da renseanlægget søges godkendt i 2 renseklasser jf. § 34. Der opnås ved godkendelse i klasse SO og SOP samtidig godkendelse i henholdsvis klasse O og OP. Efter afprøvning udarbejdes en afprøvningsrapport, som danner baggrund for TGM's afgørelse om typegodkendelse.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]