[Forside] [Indhold] [Forrige]

Oprensning af blandingsforurenet jord

Henvendelser til udlandet

Indledning

Henvendelserne til udlandet blev gennemført med det formål at afklare, hvilke tendenser der er i udviklingen af rensningsteknikker. Der blev benyttet et firmarelateret nedværk som dækker store rådgivende ingeniørfirmaer i Europa for at indsamle oplysninger om oprensninger i praksis. Firmaerne vurderes at være på forkant med det nationale niveau indenfor jordrensning. Henvendelserne blev primært gjort til firmaer i England, Tyskland, Holland og USA og sekundært Belgien og Italien. Desuden blev EU’s LIFE-projekter gennemgået, idet programmet står for afprøvning af storskalaprojekter eller demonstrationsprojekter indenfor jordrensning. Dette blev suppleret med henvendelser til rådgivere og institutter, som gennem artikler, foredrag eller på Internettet har offentliggjort resultater indenfor oprensning af jordforurening. De konkrete projektledere blev i flere tilfælde kontaktet og som oftest blev henvendelsen besvaret.

Det er ikke forsøgt at indhente de nyeste forskningsresultater, som findes på Universiteterne i Europa og USA, idet det har været hensigten at belyse, hvordan man i praksis gennemfører oprensninger efter jordforureninger i disse lande. Resultater fra oprensninger i pilotskala forsøg er dog medtaget.

Kontakt til engelsk reference
Campbell Reith Hill
21 Dartmouth Street
St. James’s Park
London SW1H 9BP
England
Tlf.: 0044 – 171 – 565 – 1600
Fax: 0044 – 171 – 565 – 1666
E-mail: engineers@campbellreith.com

Den engelske miljørådgiver Campbell Reith Hill (CRH) v. Peter Rawlings blev kontaktet og berettede, at man ifølge engelsk vejledninger skal rense op til den aktuelle arealanvendelse og ikke til et generelt kriterium. Det vil sige, at oprensningskriteriet baseres på en aktuel risikovurdering.

Oprensningsmetoderne for oprensning af blandingsforureninger har traditionelt været opgravning og efterfølgende deponering. De senere år er nye metoder taget i brug, og her har CRH benyttet jordvask til behandling af blandingsforureninger. Det renser ikke jorden men bringer det forurenede volumen ned til en meget mindre andel end ved opstart af projektet. Restfraktionen deponeres.

Oprensningsmetoderne til oprensning af tjære/PAH-forurenet jord varierer i England meget afhængig af jordparametrene. Der veksles mellem biologisk nedbrydning in situ og ex situ samt jordvask. Erfaringerne med biologisk nedbrydning af tunge tjærekomponenter synes at være lidt blandede, men der var set eksempler på nedbrydning af tjærekomponenter. Om nedbrydningen var til fri anvendelse af jorden vides ikke.

Kontakt til hollandske referencer
CUR/NOBIS
Programme In-Situ Bioremediation
P.O.Box 420
2800 AK Gouda
The Netherlands
Tlf.: 0031 – 182 – 540680
Fax: 0031 – 182 – 540681
E-mail: nobis@cur.nl
Internet: http://www.bouwweb.nl/cur/nobis
Kontakt: Techn. Secr. Jos H.A.M. Verheul

Van Hall Instituut Business Center

Agora 1 P.O.Box 1754
8901 CB Leeuwarden
The Netherlands
Tlf.: 0031 – 58 – 2846160
Fax: 0031 – 58 – 2846199
E-mail: DJ.KleinHesselink@pers.vhall.nl
Kontakt: Productgroepmanager D.J. Klein Hesselink

Jordbehandler:

BioSoil B.V.
Nijverheidsweg 27
3341 LJ Hendrik Ido Ambacht
The Netherlands
Tlf.: 0031 – 78 – 6820140
Fax: 0031 – 78 – 6818674
E-mail: biosoil@wxs.nl
Kontakt: Dir. John Janse

Rådgiver:

IWACO Tlf.: 0031 – 50 – 5214214
E-mail: m.vanvulpen@grn.iwaco.nl
Kontakt: Adri Nipshagen (har vist ikke egen e-mail adresse)

Det tekniske sekretariat for det hollandske NOBIS-program v. Jos Verheul blev kontaktet. NOBIS arbejder specielt med udvikling af in situ teknikker til oprensning af forurenet jord og har koncentreret indsatsen omkring biologiske teknikker. NOBIS-programmet udløber i slutningen af 1999 men det forventes at blive erstattet af et andet program, som vil fortsætte arbejdet dog med udvidelse af aktivitetsområdet til alle typer af oprensninger samt et arbejde med at definere jordkvaliteter.

I Holland arbejdes heller ikke med faste kriterier, men med en risikovurdering som grundlag og hvor målet for et afværgeprojekt er, at minimere risikoen. Desuden satses meget på intern rensning og på at stimulere de naturlige nedbrydningsprocesser således, at omkostningerne holdes nede.

Rensning af blandingsforurenet jord med organiske komponenter og tungmetaller foregår i Holland ex situ og som oftest ved jordvask. Et enkelt in situ projekt omhandler nedbrydning af perchlorethylen og trichlorethylen i grundvandet under sulfatreducerende forhold kombineret med immobilisering af nikkel.

Ifølge rådgiver Adri Nipshagen fra IWACO ser de sjældent blandingsforureninger, men har ofte tungmetallerne i de øverste jordlag og det organiske dybere i jorden. I Holland har man f.eks. ikke haft ret mange træimprægneringsvirksomheder, men problematikken var da kendt fra metalindustrien.

I Holland er der ligeledes erfaringer med biologisk nedbrydning af PAH’ere. Firmaet BioSoil v. John Janse oprenser for tiden en gasværksgrund ved Rotterdam hvor resultaterne er ganske positive. Oprensningen sker ved mikrobiel nedbrydning. Nedbrydningen stimuleres ved indblæsning af ilt og tilsætning af næringsstoffer. Firmaet har også en dansk afdeling og opererer også i Danmark med 3 projekter om rensning af jord for fyringsolie og gasolie.

Et hollandsk rådgivende firma IWACO v. Adri Nipshagen har gennemført at projekt, hvor jord fra tre gasværker tilsat næringsstoffer og kemiske oxidations reagenter for at fremme nedbrydningen af PAH’ere er mislykkes.

 

Kontakt til tyske referencer

Energieversorgung Südsachsen AG Chemnitz
Chemnitztalstr. 13
09114 Chemnitz
Germany
Tlf.: 0049 – 371 – 482 – 6552
Fax: 0049 – 371 – 482 – 6515
Kontakt: Mr. Peter Gericke


Institute of Environmental Geochemistry
INF 236
69120 Heidelberg
Germany
Tlf.: 0049 (0)– 6221 – 544819
Fax: 0049 (0)- 6221 – 545228
E-mail: hbiester@classic.min.uni-heidelberg.de
Kontakt: Dr. Harald Biester
 

Et projekt beskrevet på EU-LIFE hjemmeside omhandlede rensning af tjære/PAH-forurenet jord fra et tidligere gasværk i Plauen af firmaet Energieversorgung SüdsachChemni v. Peter Gericke. Efter gennemførelse af en risikovurdering og efterfølgende fastsættelse af oprensningskriterier blev opstillet et koncept for en oprensning af forurening til 6 m under terræn. Oprensningskonceptet bestod af pneumatisk frakturering, mobilisering af immobile stoffer, dampinjektion og mikrobiel nedbrydning. Der er endnu ikke fremkommet resultater af projektet.

 

Kontakt til amerikanske referencer 

 Technology Innovation Office
US EPA
401 M Street, SW (5102G)
Washington, DC 20460
USA
Telefon: 001 – 703 – 603 – 9910
Fax: 001 – 703 – 603 – 9135
E-mail: KOVALICK.WALTER@epamail.epa.gov
Kontakt: Walter W. Kovalick
 

Rådgiver Kleinfelder Technical Resources Center
1410 F Street
Fresno
CA 93706
USA
Tlf.: 001 – 209 – 486 – 6281 ext. 226
Fax: 001 – 209 – 442 – 5081

E-mail: Cjohnson@Kleinfelder.com

Kontakt: Chief Hydrogeologist Christopher S. Johnson, RG

Der blev rettet kontakt til den amerikanske Miljøstyrelse EPA v. Walter Kovalick. Det fremgik af svaret fra Walter Kovalick, at EPA primært henviste til de databaser og EPA's hjemmeside, som er beskrevet i bilag 2.

I praksis i USA arbejder ifølge Christopher Johnson med de teknikker, der er beskrevet i rapportens kapitel 4 og 5. Termisk behandling af blandingsforureninger er en meget almindelig behandlingsform, mens der er lovende erfaringer med elektrokinetik, selv om nogen miljøfolk stadig er meget skeptiske omkring effektiviteten.

Oprensning af blandingsforureninger er i felten afprøvet ved en kombineret behandling, hvor den organiske forurening oprenses ved termisk eller biologisk oxidation som efterfølges af indkapsling af tungmetallerne i enten stål, glas eller beton.

Kontakt til belgiske referencer

Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
200, Boeretang
2400 MOL
Belgium
Tlf.: 0031 – 14 – 335100
Fax: 0031 – 14 – 320372

E-mail: dielsl@vito.be

Kontakt: Mr. Ludo Diels

Også i Belgien arbejder man med oprensning af tidligere gasværker. På et gasværk ved Lier arbejder instituttet Vlaamse Instelling voor Technologisch Ondersoek v. Ludo Diels med jordvask kombineret med en tilsætning af aktivt kul. Det benyttes ved oprensning af de kraftige forureninger hvor, at PAH’erne bevæger sig fra jordpartiklerne over på det aktive kul som bagefter afhændes til afbrænding. Teknikken er udviklet af det canadiske firma TDE Thermo Design Engineering.

Det belgiske firma har ved genmanipulation udviklet bakterier til nedbrydning af PCB eller PAH’ere, som er resistente overfor tungmetaller. Udviklingsarbejdet blev igangsat efter en oplysning fra det amerikanske miljøministerium EPA om, at 30 % af alt jord forurenet med organiske komponenter også indeholdt tungmetal.

Kontakt til italienske referencer

Envirotech
Strada Regina No. 8
6900 Lugano
Italy
Tlf.: 0041 – 091 – 9949011
Fax: 0041 – 091 - 9949135
Kontakt: Dott. Ing. Edoardo B. Fornaro

Firmaet Envirotech i Norditalien v. Dott. Ing. Edoardo B. Fonaro har beskrevet, at de har en lang erfaring i biologisk oprensning af organisk forurenet jord. De fremhæver, at det helt specielle ved deres metode er, at de bruger naturligt forekommende bakterier til processen, der er en on site rensning. Jorden graves op og lægges i miler på grunden, og derefter behandles jorden med firmaets materiel. Bakteriernes vækstbetingelser optimeres og der opnås en temperatur på 45-50° C i milerne hvorved, at også vanskelige forureninger som pesticider (f.eks. Lindan og DDT), chlorerede opløsningsmidler, PCB og PAH’er nedbrydes. Temperaturen stammer fra bakteriernes reproduktion som skaber et overskud af energi. Derved mener Ing. Fonaro også, at metoden vil være anvendelig i Danmark.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Top]