[Forside] [Indhold] [Næste]

Oprensning af blandingsforurenet jord

Sammendrag

Nærværende rapport er en udredning af de rensningsmetoder, der findes til behandling af blandingsforurenet og/eller tjære/PAH-forurenet jord. Både amter i Danmark og jordrensere har bidraget med deres erfaringer til projektet. Der udover har der været rettet henvendelse til rådgivere og myndigheder samt i mindre omfang uddannelsesinstitutioner i udlandet for at indsamle de nyeste erfaringer om benyttede oprensningsmetoder. Et vigtigt element i vidensøgningen har været benyttelse af Internettet, hvor specielt det amerikanske Miljøministerium, EPA, har en stor litteraturdatabase på hjemmesiden.

I forarbejdet til loven om Jordforurening er det opgjort, at der forventes ca. 10.000 forurenede punktkilder og 20 km2 diffust forurenet jord med følsom araelanvendelse i Danmark. Undersøgelser i Københavns Kommune har anført, at ca. halvdelen af overjorden udover bly også indeholder PAH-komponenter over acceptkriterierne. Blandingsforurenet jord konstateres også hos jordrenserne i stort omfang, som oftest dog med tungmetaller på lavere niveau end de organiske forureninger. Ved flere typer af industrier har man konstateret, at produktionsmetoden har medført blandingsforureninger, og oprensningsmetoder til blandingsforureninger nyder derfor stor bevågenhed. På landsplan vurderes det udfra oplysningerne i rapporten, at mellem 1 og 10 % af den opgravede jord indeholder blandingsforureninger.

Tjære/PAH-forureninger konstateres ofte i byområder og i særligt høje koncentrationer på de nedlagte gasværker. Selv om det snart er 25 år siden, at det sidste gasværk lukkede, findes der stadig meget høje koncentrationer på lokaliteterne. Oprensning af gasværksjord samt jord fra asfaltfabrikker og fra stejlepladser vil også fremover være et problem, og nye og effektive oprensningsmetoder vil være velkomne. Der er optalt i alt 300 registrerede grunde med tjære/PAH-forureninger, men derudover findes stadig mange ikke registrerede lokaliteter.

Oprensningsteknikkerne for blandingsforureninger beskrives i kapitel 4 og for tjære/PAH-forureninger i kapitel 5. Hver metodebeskrivelse indledes med en teknisk beskrivelse af metoden, forskellige grundlæggende processer og de principielt forskellige hovedtyper indenfor teknikken. Derefter gives en status over udviklingsniveauet og en oversigt over oplysninger om rensningseffektiviteter angivet i procent. Rensningseffektiviteter er ofte afhængig af både jordtype, startkoncentrationer og specifikke driftsforhold hvorfor disse oplysninger er medtaget i det omfang, de har været tilgængelige. I det omfang oplysningerne foreligger, refereres metodernes omkostningsniveau, hvor det har været muligt og sidst følger en sammenfatning af de indhentede oplysninger.

De rensningsmetoder, der er beskrevet i denne rapport, til behandling af blandingsforureninger er:

  • Jordvask
  • Elektrokinetik
  • Phyto-oprensning
  • Stabilisering
  • Kombinerede behandlinger

Rensningsmetoder beskrevet til oprensning af tjære/PAH-forureninger er:

  • Termisk behandling
  • Biologisk behandling
  • Ekstraktion
  • Vådoxidation

I rapportens kapitel 6 er givet en sammenfattende diskussion om de forskellige metoders egnethed under danske forhold sammenholdt med de hidtidige erfaringer fra forsøgsprojekter og fuldskalaprojekter.

I kapitel 7 anbefales det, at man til behandling af blandingsforureninger går videre med afprøvning af specielt jordvask og elektrokinetik. Der mangler dokumentation for, at jordvask vil være en egnet metode til fjernelse af blandingsforureninger, specielt med hensyn til blandingsforureninger i lerjord. For tjære/PAH-forureninger mangler der ligeledes dokumentation for effektiviteten af jordvaskeanlæg. Teknikken anbefales derfor at blive afprøvet i Danmark.

Erfaringer fra udlandet viser, at elektrokinetik kan fjerne både organiske forureninger og tungmetalforureninger, men det er ikke bevist, om det kan ske ved én proces hvis begge forureningstyper findes i den sammen jord.

Der er i udlandet opnået gode erfaringer med biologisk oprensning af tjære/PAH-forureninger, og disse erfaringer synes ikke at være begrænset til områder med et varmere klima. Så på trods af de begrænsede resultater fra tidligere gennemførte forsøg i Danmark anbefales det, at teknikken afprøves enten med hjælp fra udenlandsk ekspertise eller efter en grundigere forskning i, hvilke mekanismer der kan fremme den biologiske nedbrydning i jorden.

Benyttelse af phytooprensning til blandingsforureninger og tjære/PAH-forureninger bør afvente resultaterne af de forsøg, der aktuelt er i gang i Danmark.

Afslutningsvis anbefales det, at det for hver enkelt oprensningsmetode sikres udarbejdes et kontrolprogram der indeholder en vurdering af f.eks. oprensningsmetodens energiforbrug, tidsforbrug og økonomi sammenholdt med dens resultater.


[Forside] [Indhold] [Næste] [Top]