[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Anvendelse af vandfortyndbar farve til serigrafisk tryk

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Metode
1.4 Målgruppe
1.5 Formidling
1.6 Definitioner

1.1 Baggrund

Gennem de seneste mange år er der i den grafiske branche sket en ud-vikling mod mindre miljøbelastning fra produktionen, herunder de an-vendte kemikalier som afvaskere og trykfarver.

I Miljøprojekt nr. 176, "Opløsningsmiddelfattige serigrafifarver" /1/ og Miljøprojekt nr. 284, "Indsatsområder for renere teknologi i den grafiske branche" /2/ vurderes substitution af traditionelle serigrafiske farver med vandfortyndbare typer på områder, hvor det teknisk og kvalitetsmæssigt er muligt, umiddelbart som både sundheds- og miljømæssigt attraktivt. Der er dog ikke foretaget en konkret vurdering af de sundheds- og miljømæssige konsekvenser, specielt hvad angår spildevand, i disse projekter.

I Miljøprojekt nr. 381, "Miljøoptimering af rammevask ved serigrafi" /3/, undersøges miljø- og sundhedsmæssige forhold ved afvaskning af tryk-farve fra rammer, som er de serigrafiske trykforme. Projektet fokuserer på renere teknologi-tiltag ved anvendelse af de dominerende traditionelle serigrafiske farver og afvaskere, men vandfortyndbar trykfarve vurderes at være en sandsynlig attraktiv mulighed.

Forbruget af vandfortyndbare farvetyper skønnes i /2/ at udgøre 1-10 tons om året, svarende til ca. 2% af det totale forbrug af serigrafiske farver i Danmark.

Lunøe Serigrafi er en mindre virksomhed, som siden 1990 har anvendt vandfortyndbar farve til produktionen af kunsttryk af høj kvalitet, brochurer, plakater, reklameskilte og streamere til opklæbning på biler. På trods af en del tekniske vanskeligheder, specielt i opstartsfasen, udgør vandfortyndbar farve i dag ca. 95-98% af virksomhedens trykfarveforbrug.

Lunøe Serigrafi er det eneste serigrafiske trykkeri i Danmark, der produ-cerer stort set udelukkende med vandfortyndbar farve. Antallet af egent-lige serigrafiske virksomheder skønnes i /3/ til ca. 200, hvoraf ca. 80% er mindre virksomheder med under 10 ansatte.

Opløsningsmiddelforbrug

I traditionel serigrafisk trykning er opløsningsmiddelforbruget stort, da såvel trykfarve som afvaskningsmidler indeholder organiske opløsnings-midler. I /1/ vurderes opløsningsmiddelforbruget i de danske serigrafiske virksomheder at være 350 tons/år, men heri er medregnet virksomheder med tryk på tekstil, metal, læder og lignende, i alt ca. 750 virksomheder.

Farvefjernere

Anvendelse af vandfortyndbar farve betyder, at farverester kan fjernes med vand eller vandige afvaskningsmidler i stedet for med opløsnings-middelbaserede afvaskningsmidler. Dermed undgås opløsningsmiddelbaserede farvefjernere, hvoraf flere er tildelt højeste score for miljøfarlighed i /3/.

VOC-reduktionsplan

Grafisk Arbejdsgiverforening, Danske Dagblades Forenings Forhand-lingsorganisation og Emballageindustrien indgik i 1995 en aftale med miljøministeren om reduktion af VOC-emissionen fra industrien. Ifølge aftalen skal udledningen af flygtige organiske opløsningsmidler (VOC) i år 2000 være reduceret med 58% i forhold til 1988. På det serigrafiske område nævnes øget anvendelse af vandfortyndbare farvetyper som ét af midlerne til at nå dette mål.

De miljømæssige konsekvenser af denne problematik er på nuværende tidspunkt kun delvist undersøgt. Således er afvaskningsmidlerne ved trykning med vandfortyndbare farvetyper vurderet i /3/, mens vandfor-tyndbare farver til flexo- og emballagedybtryk undersøges i projektet "Miljøoptimering ved anvendelse af vandfortyndbare flexofarver" /4/.

UV-hærdende vandfortyndbar farve vurderes i dag at være mere udbredt i den serigrafiske trykning end vandfortyndbar farve til trykning på papir og plast. UV-farver er behandlet i Miljøprojekt nr. 439, "Vurdering af UV-hærdende trykfarver og lakker i et miljøperspektiv" /5/.

For at udbrede anvendelsen af vandfortyndbar farve er det nødvendigt at sammenholde resultaterne af de miljø- og sundhedsmæssige undersøgel-ser med de tekniske betingelser, der gør sig gældende ved serigrafisk trykning.

1.2 Formål

Eksisterende viden

Dette forprojekt har til formål at opsamle den eksisterende viden om produkt og proces ved trykning med vandfortyndbar serigrafisk farve.

Forprojektet skal danne et kvalificeret grundlag for en beslutning om, hvorvidt det kan anbefales at gennemføre et hovedprojekt.

I forprojektet foretages forholdsvis simple miljø- og sundhedsmæssige vurderinger af vandfortyndbar serigrafisk farve og hjælpekemikalier til trykning med denne farvetype på baggrund af eksisterende viden. Deltal-jerede miljø- og sundhedsmæssige undersøgelser samt undersøgelser/vurderinger af renere teknologi-løsninger foretages i det eventuelle hovedprojekt.

Hvis forprojektet har konkluderet, at der er behov for tryktekniske forsøg for at fremme udbredelse af vandfortyndbar farve gennemføres forsøgene under hovedprojektet. Det kan for eksempel være forsøg med særlige trykmaterialer eller forskellige be- og affugtningsteknikker.

Det samlede formål med for- og hovedprojekt er at fremme anvendelsen af vandfortyndbar trykfarve i serigrafiske trykkerier, såfremt det viser sig at være en miljømæssig fordel.

Det er endvidere tanken, at de miljø- og sundhedsmæssige undersøgelser skal kunne bidrage til en eventuel fremtidig produktdatabase med kemi-kalier til serigrafisk tryk.

1.3 Metode

Forprojektets formål søges opfyldt ved at:

  • beskrive den teknik, som gør det muligt at anvende vandfortyndbar farve til kommercielt brug i et mindre, håndværkspræget serigrafisk trykkeri
  • beskrive i hvilket omfang der forekommer emissioner, hvilke stoffer der emitteres samt deres farlighed
  • afklare hvilke barrierer der eksisterer i dag for at overføre den tekni-ske viden til større serigrafiske trykkerier
  • afklare forudsætninger for spredning af brug af vandfortyndbar farve til større serigrafiske trykkerier og andre trykteknikker, f.eks. behov for tryktekniske forsøg.

1.4 Målgruppe

Projektets primære målgruppe er serigrafiske virksomheder.

Hertil kommer rådgivere inden for renere teknologi ved serigrafisk trykning, producenter af farver og andre kemikalier til serigrafi samt tilsynsmyndigheder.

1.5 Formidling

For- og hovedprojektet afrapporteres hver for sig.

Håndbog

Den egentlige formidling til den primære målgruppe; indehavere af serigrafiske trykkerier, tænkes at ske samlet i form af en "håndbog", hvor den tekniske bekrivelse samles med oplysninger om håndtering af de pågæl-dende materialer på baggrund af den miljø- og sundhedsmæsige vurde-ring.

"Håndbogen" kan eventuelt formidles i tilknytning til virksomhedsbesøg, temamøder, kurser og/eller konsulentbesøg.

Dette sikrer, at projektets resultater formidles i en form, som er praktisk anvendelig for de relevante virksomheder.

1.6 Definitioner

Fire typer af trykfarve finder anvendelse til serigrafisk trykning:

  • fordampningstørrende vandbaseret farve, som i dette projekt benævnes vandfortyndbar farve, kendes også som acrylfarver
  •  "traditionel" farve, der ligeledes tørrer ved fordampning, benævnes i dette projekt opløsningsmiddelbaseret farve, men kendes også som solventbaseret farve og VOC-farve
  • monomérbaseret UV-farve, som kræver belysning med ultraviolet lys for at hærde ("tørre")
  • vandfortyndbar UV-farve, en farve med vand der ligeledes hærder ved UV-belysning.

UV-farver vil ikke blive behandlet yderligere, da projektet er afgrænset til at omhandle den fordampningstørrende vandfortyndbare farve.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]