[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Anvendelse af vandfortyndbar farve til serigrafisk tryk

2. Lunøe Serigrafi

Lunøe Serigrafi blev etableret i l948 af Oda og Erik Lunøe samt Eigil Nielsen under navnet O. LUNØE SILKETRYK.

Firmaet startede med at trykke førstedagskuverter, idet én af indehaverne var filatelist, og udvidede senere med almindelige reklametryksager, som omfattede plakater, skilte, prisskilte, selvklæbende etiketter, brevpapir og kuverter. Af plakater kan nævnes Hygæas farveplakat, Tuborgs "Hvornår smager en Tuborg bedst" tegnet af Robert Storm Petersen samt plakater til ABC-revyen tegnet af Bjørn Wiinblad. Man fremstillede også ind imellem originale serigrafiske tryk i samarbejde med forskellige kunstnere.

I l963 afhændede familien Lunøe deres andel i Lunøe Serigrafi til Gerhardt Trepile, som i l966 overtog hele virksomheden. Virksomheden har til huse i det indre København og råder over ca. 300 m2 fordelt på to etager. Selve trykkeriet er placeret i stueetagen, mens 1. sal består af kontor, møde/udstillingslokale, frokostlokale, omklædningsrum, montage, rum til stencilfremstilling og fotorum.

Firmaets produktion omfatter i dag trykning af reklamematerialer, men den store niche er trykning af kunstblade, dvs. originale serigrafier, i samarbejde med mange forskellige kunstnere. Dette samarbejde har forårsaget, at flere merkantile kunder vælger Lunøe Serigrafi til trykning af specialordrer, hvor deres viden om kunsttrykning kan anvendes.

Firmaet har normalt 3 medarbejdere: En serigraf, en lærling og Gerhardt Trepile.

Vandfortyndbar farve

I 1990 forespurgte én af Lunøe Serigrafi's kunder, Tivoli, om muligheden for at trykke deres plakater med farve, som ikke lugtede så stærkt af opløsningsmidler. Lunøe Serigrafi startede så småt med trykforsøg med vandfortyndbar farve, og da en anden kunde, Toyota Danmark, stillede samme krav, blev det en nødvendighed at finde en trykfarve, som opfyldte kundernes krav om at undgå brugen af organiske opløsningsmidler.

I 1991 gik Lunøe Serigrafi over til brug af vandfortyndbar serigrafisk trykfarve, og i dag foregår ca. 95-98 % af trykningen med denne type.

I 1995 blev der udarbejdet en Miljøplan for Lunøe Serigrafi i samarbejde med Grafisk Arbejdsgiverforening, og firmaet blev godkendt som underleverandør til miljøgodkendte virksomheder.

Lunøe Serigrafi har formidlet den opnåede viden om vandfortyndbar trykfarve ved kurser for elever på Det Kongelige danske Kunstakademi i København, Kunstskolen i Nuuk i Grønland samt Københavns Tekniske Skole.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]