[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vandrådets årsberetning fra 1997 og 1998

Bilag B Oversigt over generelle projekter finansieret af Vandfonden, der er igangsat i 1997 og 1998

Afgivelse af metaller fra materialer anvendt i installationer.

Formål
Formålet med projektet er at undersøge, hvorvidt afgivelsen af forskellige metaller fra installationer varierer afhængig af den vandtype, der leveres fra vandforsyningen. Baggrunden for projektet er bl.a. en undersøgelse af kobberrør, som påviser, at kobberindholdet i drikkevand i høj grad afhænger af den pågældende vandtype.

Arbejdsmetode
På fire vandværker, der er repræsentative for fire forskellige vandtyper i Danmark, testes afgivelsen af metaller fra installationer af rustfrit stål, rustfrit stål med fortinnede samlinger, varmforzinket stål, messing, afzinkningsbestandigt messing og forkromet messing. Afgivelsen af metaller undersøges over et år. Der er opstillet en testrig på hvert af de fire vandværker, testriggen skal illudere en almindelig anvendelse af installationen.

Foreløbige resultater
På nuværende tidspunkt foreligger der kun få resultater, men en af de oplysninger, der allerede nu kan hentes er, at der tilsyneladende afgives en meget store mængde af nikkel og zink fra installationer af forkromet messing.

Udførende
Danmarks Tekniske Universitet - Institut for anvendt kemi er ansvarlig for projektet, som udføres i samarbejde med FORCE Instituttet og Vandkvalitetsinstituttet, VKI.

Tidsplan
Projektet er påbegyndt i september 1998, og de første prøver til bestemmelse af metalafgivelsen er udtaget i april 1999. Projektet er blevet noget forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan, men de sidste prøver udtages i marts 2000, og projektet forventes afsluttet i august 2000.

Økonomi
Tilsagnet er på 899.510 kr.

Undersøgelse af afgivelse af stoffer fra filtermaterialer.

Formål
Formålet med projektet er at undersøge, om filtermaterialer, som anvendes til drikkevand, afgiver tungmetaller eller organiske stoffer.

Arbejdsmetode
I projektet undersøges afgivelsen af organisk stof og tungmetaller i 10 forskellige filtermaterialer.

Foreløbige resultater
Resultaterne af udvaskningsforsøgene kan i et vist omfang korreleres til produkternes oprindelse og sammensætning.

Udførende
Projektet udføres af Dansk Teknologisk Institut.

Tidsplan
Projektet blev igangsat i juli 1999, og rapporten forventes publiceret i efteråret 1999.

Økonomi
Tilsagnet er på 455.728 kr.

Undersøgelse af en række drikkevandstypers evne til mikrobiologiske vækst ved laboratorieforsøg

Formål
Formålet med projektet er at få afklaret, i hvilken udstrækning forskellige drikkevandstyper i sig selv indebærer et vækstpotentiale, der kan give anledning til vækst i ledningsnettet samt at gennemføre en vurdering af hvilke metoder, der er bedst egnede til bestemmelse af mikrobiologisk vækst.

Arbejdsmetode
Undersøgelsen foregår ved sammenligning af en række metoder til bestemmelse af bakteriel vækst. For de anvendte metoder vil der blive gennemført undersøgelser af 10 vandværker i triplikat (dvs. der udtages 3 vandprøver per vandværk).

Vandværkerne, der indgår i projektet, er udvalgt ud fra følgende grunde: højt indhold af methan og svolvbrinte, højt indhold af organisk stof, bakteriologisk problemer eller lavt indhold af organisk stof.

Den indledende forsøgsrunde er blevet foretaget på 4 vandværker, der var udvalgt på grund af henholdsvis variation i vandet, højt indhold af methan og svovlbrinte samt højt indhold af organisk stof.

Vandprøverne undersøges for følgende analyseprogram: kimtal ved 210 C (flere metoder), kimtal ved 370 C (flere metoder), ATP, AODC og AOC. Prøverne er udtaget ved dag 0, 3, 7 og 14, idet dette interval afspejler vandets opholdstider i lednings-nettet. Ved start måles AOC og NVOC.

Med henblik på at få en vurdering/validering af metoden til bestemmelse af AOC er der foretaget en international ringtest med deltagelse af 5 laboratorier.

De efterfølgende vandundersøgelser fra de resterende vandværker udføres som triplikater, idet resultaterne af undersøgelserne i den indledende forsøgsrunde viste store variationer mellem prøverne udtaget på samme vandværk. Dette blev bekræftet af resultaterne fra prøverne fra de to vandværker, hvor undersøgelserne var udført i triplikat. Udførelse af undersøgelserne i triplikat medførte en udvidelse af projektets økonomi.

Foreløbige resultater
De foreløbige konklusioner på undersøgelser er, at der kan observeres tydelige forskelle mellem de forskellige vandtyper. Det ses, at kimtal ved 210 C med de forskellige metoder giver konsistente resultater, hvorimod kimtal ved 370 C ved de forskellige metoder ikke er konsistente. Der ses en svag sammenhæng mellem AOC, NVOC og kimtal.

Udførende
Projektet udføres af VKI, med DTU som underleverandør.

Tidsplan
Projektet blev igangsat den 1. oktober 1999 og forventes afsluttet med udgangen af 1999. Der er sket en forskydning i tidsplanen på grund af udvidelse af projektet samt sygdom blandt personalet. Der vil ligge et udkast til den foreløbige rapport medio november 1999.

Økonomi
Tilsagnet er på 697.025 kr. Der er herudover givet en ekstrabevilling på 235.300 kr.

Undersøgelse af materialers evne til mikrobiologisk vækst ved laboratorieforsøg.

Formål
Formålet med projektet er at undersøge, om en række produkter afgiver assimilerbart organisk kulstof (AOC) til det vand, der er i kontakt med det testede materiale gennem en måned.

Dette indebærer, at der skal fastlægges en metode, hvorved materialerne kan testes.

Arbejdsmetode og foreløbige resultater
I projektets første fase er foretaget metodeudvikling, og rutiner i forsøgsgangen er oparbejdet. I det foreløbige laboratoriearbejde er der blevet afprøvet 3 testmetoder (måling af AOC på vandig ekstraktion; måling af AOC på vand podet med P17 og NOX (bakterier) og måling af AOC på vand podet med naturlig flora) med forskellige inkubering af testmaterialet. Testmetoderne er blevet udført med to materialetyper; Pex-rør og PEM-rør. Der blev for både Pex materialet og PEM materialet set signifikante afgivelser for alle 3 metoder ved sammenligning af prøver og blandprøver. Udkast til delrapportering af fase1 har været drøftet på en styregruppemøde.

I projektets fase 2 blev en forsøgsplan for videre metodeudvikling angivet og afprøvet. I fase 2 blev kun sammenlignet test med PEM som testmateriale. I fase 2 indgik også en evaluering af, om pasteurisering eller chlor-desinfektion af testmaterialet ændrer afgivelsen af organisk stof. Endvidere er afprøvning af betydning af overflade/ volumen forhold for 3 materialer (PVC, PEX og PLEM) igangsat.

Flere forskellige typer materialer, der anvendes til vandrør, til relining og fittings, er blevet udpeget og vil blive afprøve.

Udførende
Projektet udføres af DTU, med VKI som underleverandør.

Tidsplan
Projektet blev igangsat den 1. oktober 1999 skulle været afsluttet den 30. juni 1999. Projektet afsluttes imidlertid først primo december 1999. Årsagen til forsinkelsen skyldes afprøvning af forskellige testprocedurer med henblik på fastlæggelse af en velafprøvet procedure, førend mange testmaterialer inddrages i undersøgelsen.

Økonomi
Tilsagnet er på 749.080 kr.

Undersøgelse af fjernelsen af grundvandets indhold af metaller/uorganiske sporstoffer ved den traditionelle vandbehandlingsproces på danske vandværker.

Formål
Formålet med projektet er at undersøge, om den almindelige vandbehandling kan fjerne tungmetaller fra drikkevandet, og hvad der har betydning for, om denne fjernelse fungerer.

Arbejdsmetode og resultater
Fjernelsen af tungmetaller er undersøgt på 20 vandværker. Desuden er data fra 7 af Københavns Vands vandværker analyseret. Vandet har generelt et lavt indhold af metaller, og vandbehandlingen reducerer indholdet yderligere.

Udførende
Projektet udføres i et samarbejde mellem Krüger A/S og Rambøll.

Tidsplan
Projektet blev igangsat i juli 1998, og rapporten forventes publiceret i efteråret 1999.

Økonomi
Tilsagnet er på 500.000 kr.

Oversigt over metoder til bestemmelse af anioniske og kationiske detergenter, der bruges i Danmark

Formål
Projektet går ud på at undersøge hvilke anioniske og kationiske detergenter, der er brugt i Danmark, og hvilke analysemetoder, der kan anvendes til at måle indholdet af disse typer i grundvand og drikkevand.

Arbejdsmetode og resultater
Et første udkast til færdig rapport er udarbejdet. Rapporten indeholder en oversigt over hovedtyperne af typer detergenter, der er anvendt i Danmark. Det er skønnet, at der er anvendt mindst 250 - 300 forskellige anioniske og 100 kationiske detergenter som enkeltstoffer. Der er gennemgået mange referencer for analysemetoder til bestemmelse af de nævnte detergenttyper og rapporten konkluderer, at der kan angives forskellige metoder til at bestemme de forskellige typer detergenter - både metoder, der bestemmer summen af detergenterne, og metoder, der anvendes til de forskellige typer enkeltstoffer.

Udførende
Det er VKI, der har stået for projektet.

Tidsplan
Projektet er afsluttet

Økonomi
Tilsagnet er på 247.034 kr.

EU projekt - Undersøgelse af vandbehandlingsmetoder på en række danske vandværker

Formål
Projektet går ud på at undersøge, hvorfor en række vandværker ikke kan klare kravene til jern- og manganindhold i det behandlede drikkevand.

Arbejdsmetode og foreløbige resultater
Undersøgelsen skal omfatte målinger af drikkevandets uklarhed ved et registrerende instrument i en periode mellem filterskylninger samt en række kemiske analyser af det filtrerede vandværksvand i samme periode.

Projektet finder sted på 30 vandværker, og ca. halvdelen af vandværkerne er nu undersøgt. Målinger af vandets uklarhed har vist meget interessante og brugbare resultater. Der sker en kraftig stigning i det behandlede vands uklarhed umiddelbart efter filterskylningen. Der er også stor forskel på vandets uklarhed på de forskellige vandværker, og forskellen i uklarhed kan relateres til forskel i vandet jernindhold.

Målingerne har samtidig afsløret, at mange små vandværker er overdimensioneret i en sådan grad, at der kun er behov for filterskylning hver 3. uge. Forudsætningen om at måle over 3 filterperioder af ca. en uges længde har derfor på disse vandværker måttet ændres, og der måles alene i 1,5 filterperiode, da det ellers ikke er muligt at færdiggøre projektet inden for tidsrammen. Samtidig har længere tids målinger vist, at vandkvaliteten er meget ensartet i de forskellige filterperioder mellem filterskylningerne, således at det er forsvarligt at ændre projektet på dette punkt.

Udførende
Det er Krüger A/S, der udfører arbejdet.

Tidsplan
Projektet skal være afsluttet den 1. juli 2000.

Økonomi
Tilsagnet er på 1.600.000 kr.

Afprøvning af laboratoriernes analysekvalitet for en række grund- og drikkevandsprøver med indhold af pesticider.

Formål
Projektets formål er at afprøve laboratoriernes analysekvalitet for en række pesticider, der ikke i dag analyseres i særligt stort omfang, men som kan udgøre en trussel for grundvandet.

Ved behandlingen af loven om vandfonden lagde Folketinget stor vægt på, at en del af midlerne til generelle projekter blev anvendt til udvikling af flere analysemetoder til kontrol og overvågning af bl.a. pesticider og disses nedbrydningsprodukter i grundvandet.

Arbejdsmetode og foreløbige resultater
Ved metodeafprøvningen er analysekvaliteten for 22 pesticider og nedbrydningsprodukter af "gamle" pesticider testet. De "gamle" pesticider anvendes ikke længere i Danmark, f.eks. fordi brugen er blevet forbudt. De 22 pesticider kan potentielt være en risiko for grundvandet, og fælles for stofferne er, at de indgår i overvågningen af vandløb og/eller spildevand i det reviderede overvågningsprogram for vandmiljøet.

Selve metodeafprøvningen fandt sted i december 1998. 12 laboratorier deltog, heraf 9 danske, 2 svenske og 1 finsk laboratorium. Den endelige rapportering af metodeafprøvningen forventes at foreligge DMU i november 1999, men Vandrådets sekretariat har modtaget resultaterne i udkast.

På baggrund af udkastet kan sekretariatet konkludere, at 4 af de medvirkende laboratorier har en analysekvalitet, der kan leve op til de kvalitetskrav, som stilles til analyser i grundvand og drikkevand. 2 laboratorier kan med enkelte tilpasninger af deres analysemetoder bringe analysekvaliteten i overensstemmelse med kravene. Dvs. at halvdelen af de deltagende laboratorier kan levere en acceptabel analysekvalitet. Dette svarer til det generelle billede, der er ved præstationsprøvninger for pesticider i drikkevand og grundvand.

Udførende
Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) er som referencelaboratorium for miljøfremmede stoffer ansvarlig for metodeafprøvningen.

Tidsplan
Det forventes, at projektet vil foreligge i udkast i november 1999

Økonomi
Tilsagnet er på 361.500 kr.

Oversigt over afgivende stoffer til vandet i materialeafprøvninger af vandrør og andre vandforsyningsmaterialer.

Formål
Formålet med projektet er at samle den information, der siden 1985 er samlet for test af materialer, der er søgt godkendt til brug for drikkevandsinstallationer. Denne information er væsentlig til vurdering af den påvirkning, installationerne har på drikkevandets kvalitet. Resultaterne vil bl.a. skulle anvendes ved implementeringen af drikkevandsdirektivet, hvor der er krav om at påvirkningen fra materialer ikke ændrer drikkevandets kvalitet.

Arbejdsmetode og resultater
Projektet indeholder oplysninger om alle de afprøvninger, der er foretaget på plastmaterialer i perioden 1985 - 1998. Det er både materialer, der er godkendte til drikkevand, og materialer, der ikke er godkendte, enten fordi producenten alligevel ikke har ønsket en godkendelse, eller fordi produktet har ikke kunnet leve op til de danske krav til afsmitning fra drikkevandsinstallationer.

Udførende
Teknologisk Institut i Aarhus har stået for gennemførelse af projektet.

Tidsplan
Projektet er afsluttet, og der foreligger et udkast til rapport.

Økonomi
Tilsagnet er på 137.673


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]