[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vandrådets årsberetning fra 1997 og 1998

9. Demonstrations- og udviklingsprojekter under Vandfonden

Vandfondens hovedformål er at yde tilskud til forureningstruede og -ramte mindre vandforsyninger.

Men en del af fondens midler, nærmere betegnet 3 mio. kr. pr. år, går til generelle demonstrations- og udviklingsprojekter til støtte for den decentrale vandforsyning. Da fonden kom i gang meget sent i 1997, blev det besluttet at overføre 1997-beløbet til 1998, således at der i 1998 kunne igangsættes projekter for 6 mio. kr. Der kunne derfor virkeligt skabes aktivitet i en række nyttige projekter fra begyndelsen.

Indtil projekterne i Vandfonden kom i gang, var udviklingen på teknologisiden i dansk vandforsyning i mange år gået helt i stå. Få og meget spredte, ukoordinerede initiativer kendetegnede situationen.

Vandfondens udviklingsprojekter har naturligvis særligt sigte på de mindre vandforsyninger; men Vandrådet håber, at projekterne for vandforsyningsbranchen som helhed vil vise sig nyttige og være en inspiration, således at vandforsyningen og myndighederne i fællesskab kan medvirke til et længe ventet og koordineret løft af vandforsyningsteknologien.

Vandrådet besluttede sig for 5 indsatsområder for de første 4 år, og størstedelen af projekterne vedrører den tekniske side af vandforsyningen. Men informationsprojekter rettet mod forbrugere og vandforsyninger blev også prioriteret.

Af allerede igangsatte teknologiprojekter kan nævnes

  • afgivelse af metaller fra materialer anvendt i vandinstallationer,
  • afgivelse af stoffer fra filtermaterialer,
  • drikkevandstypers evne til mikrobiologisk vækst,
  • materialers evne til mikrobiologisk vækst,
  • forskellige undersøgelser om traditionelle vandværksfiltres evne til at
    fjerne metaller/uorganiske sporstoffer fra vandet
  • metoder til bestemmelse af detergenter
  • vandbehandlingsmetoder på danske vandværker
  • laboratoriernes analysekvalitet vedr. pesticider

På informationssiden har Vandfonden støttet en række mindre lokale projekter samt et større projekt, "Vandværkets styring", hvor der er udviklet et ledelsesmæssigt styringssystem samt et informationssystem for de private vandværker.

Vandforsyning er også teknologi, omend de senere års debat kunne give det indtryk, at vandforsyning kun drejer sig om de miljømæssige aspekter. Det er meget vigtigt, at dansk vandforsyning, store som små vandforsyninger, har et højt teknologisk beredskab.

[Billede: Vandprøver undersøges i laboratorium]

Vandrådet håber, at aktiviteterne i Vandfondens regi også vil virke inspirerende på de egentlige forskningsprogrammer, således at vandforsyningsteknologien fremover også vil blive tilgodeset med forskningsmidler til mere grundforskningsagtige programmer.

For en mere detaljeret gennemgang af de enkelte projekter henvises til årsrapportens bilagsdel.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]