[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Livscyklusvurderinger i virksomheders miljøindsats

6. Handlingsplan

Optimering af eksisterende produkter
Resultatet af livscyklusvurderingen kan i første omgang omsættes til en handlingsplan for optimering af de eksisterende produkters miljøforhold der både kan rette sig mod:

  • valg af leverandører til eksisterende råvarer
  • udformningen af processer og valg af hjælpestoffer ved fremstilling af produktet
  • valg af optimal transportform ved distribuering af produktet
  • evt. anbefalinger vedrørende brug og bortskaffelsesmetode (f.eks. som mærkning på produktet, tilbagetagningsordninger o.lign.)

Handlingsplanen er en udvidelse af de traditionelle miljøhandlingsplaner idet alle livscyklusfaser inddrages i vurderingen af de eksisterende forhold.

Produktudvikling
Anvendelsen af LCA i udviklingen af nye produkter kræver at der opbygges en samling af data i virksomheden der indeholder LCA-informationer om de vigtige råvarer, fremstillingsprocesser, anvendelser og bortskaffelsesmetoder.

Samarbejde med kunder
Disse oplysninger kan kombineres til samlede livscyklusbeskrivelser af forskellige produkter, og kan anvendes til udviklingsarbejde hvor forskellige alternative råvarer og processer afprøves som vist i eksempel 10 for en maling.

For produkter som f.eks. en maling der ikke i sig selv er en færdigvare vil produktudviklingen skulle ske i et snævert samarbejde med kunderne, idet malingens egenskaber vil have betydning for et produkts (f.eks. en lampes) levetid, materialevalg og fremstillingsmetode, og vil derved indirekte kunne påvirke miljøbelastninger som ikke stammer fra malingen i sig selv.

Eksempel 11 viser forhold der kan have betydning for kunderne ved produktudvikling af en maling.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]