Et dansk bidrag til en renere klode

Forord

Dansk Miljøbistand: En hjælp til andre -og til os selv

Engang for ikke så lang tid siden var det selv blandt de lærde en udbredt overbevisning, at kloden havde næsten uendelige ressourcer og en næsten uendelig evne til at modstå forurening. F.eks. mente mange, at man uden den store bekymring kunne dumpe affald og udlede spildevand urenset i verdenshavene.

Igennem de sidste 25-30 år er bevågenheden om klodens miljøproblemer steget markant. Og i dag ved vi langt bedre. Rapporter fra nationale regeringer, internationale organisationer som EU og FN såvel som fra videnskabsfolk peger alle i den samme retning: Hvis vi ikke passer på miljøet, bliver det, og dermed vores eget eksistensgrundlag, ødelagt.

Eller med andre ord: Det er nødvendigt at handle, inden det er for sent. Men hvordan?

Svaret på dette spørgsmål blev givet på den historiske miljøkonference i Rio de Janeiro i 1992. På konferencen blev begreberne miljø og udvikling kædet sammen som to jævnbyrdige elementer, som snarere end at udelukke hinanden skal gå hånd i hånd i den fremtidige udvikling. Og konferencen udmøntede sig i en beslutning om at øge den internationale indsats for en sådan bæredygtig udvikling.

Allerede i 1992 besluttede det danske folketing at tage handsken op fra Rio-konferencen og gå forrest i den globale miljøindsats. Og den beslutning må vi siges at have levet op til. For i dag har vi et velfungerende miljøbistandsprogram, som omfatter et stort antal lande kloden over.

Der er flere grunde til, at vi har valgt at engagere os så meget i de globale miljøproblemer. Danmark har en lang tradition inden for miljøområdet. Allerede i 1971 oprettede vi Ministeriet for Forureningsbekæmpelse, forløberen for Miljø- og Energiministeriet – hvilket er meget tidligt i international sammenhæng. Og vores store erfaring med løsningen af egne miljøproblemer betyder, at vi i dag sidder inde med en værdifuld viden, som er blevet en efterspurgt vare i udlandet.

Men miljøbistanden gives ikke kun på baggrund af et ønske om at hjælpe andre. En anden – og mindst lige så vigtig – årsag er, at vi gennem miljøbistanden hjælper os selv. Vi ved nemlig, at miljøproblemer ikke kan isoleres lokalt eller nationalt. At miljøproblemerne i sidste ende ikke kender til landegrænser. Og at miljøproblemerne – hvad enten vi vil det eller ej – derfor vedkommer os alle.

Der er mange eksempler herpå. F.eks. kan forurening af Østersøen fra de østeuropæiske lande ramme os direkte. Et varmere klima har konsekvenser for os alle. Og mangel på rent vand i fjerntliggende regioner i Mellemøsten og Afrika kan føre til sikkerhedspolitiske problemer med uoverskuelige globale konsekvenser.

Det er i høj grad i lyset af miljøproblemernes betydning for hvert eneste menneske og hver eneste dansker, at denne folder om dansk miljøbistand skal ses.

En række ministerier yder en stor indsats i den danske miljøbistand. Denne folder fokuserer på miljøbistanden fra Miljø- og Energiministeriet og fortæller bl.a. om strukturen i den danske miljøbistand og om miljøbistandens første resultater og fremtidige mål. Samtidig giver folderen et overblik over nogle af verdens miljøproblemer og over den globale miljøindsats.

God læselyst!

Svend Auken, miljø- og energiminister