Et dansk bidrag til en renere klode

7. Sektor

7.1 Den sektorintegrerede miljøindsats; Integration af miljø i alle dele af samfundene i Østersøregionen
7.1.1 Målsætningen for indsatsen
7.1.2 Aktører i miljøindsatsen
7.1.3 Typiske projekter

7.1 Den sektorintegrerede miljøindsats; Integration af miljø i alle dele af samfundene i Østersøregionen

En del af den danske miljøbistand til Østeuropa er målrettet til særlige sektorer i modtagerlandene – f.eks. energi-, fiskeri- eller transportsektoren. Disse programmer administreres af de ministerier og styrelser i Danmark, hvor den faglige ekspertise er størst – f.eks. administrerer Energistyrelsen sektorprogrammet for energi, mens programmet for landbrug administreres af Fødevareministeriet.

I 1999 var der bevilget 128 mio. kr. til den sektorintegrerede miljøindsats. I år 2000 er der i alt afsat 176 mio. kr. på finanslovforslaget til denne bistand.

7.1.1 Målsætningen for indsatsen

Målsætningen for Den Sektorintegrerede Miljøindsats stammer fra den regionale handlingsplan for Østersøområdet Baltic Agenda 21, som blev vedtaget af landene omkring Østersøen i 1998. Planen – som udspringer af den globale Agenda 21 der blev vedtaget af FN i 1992 – har til formål at fremme en miljømæssig bæredygtig udvikling baseret på markedsøkonomiske principper i Estland, Letland, Litauen, Polen samt Skt. Petersborg og Kaliningrad i Rusland.

Mange af de østeuropæiske lande har oplevet en økonomisk vækst de seneste år. Hvis Vestens miljømæssige fejltagelser skal undgås i Østeuropa, er det derfor afgørende, at miljøindsatsen integreres i alle dele af samfundet. Sektorprogrammerne skal således sikre, at indsatsen ikke kun bliver et anliggende for miljøministerierne i de pågældende lande. Samtidig skal Den Sektorintegrerede Miljøindsats bidrage til at højne de østeuropæiske landes miljøstandard som en forberedelse til optagelse i EU.

7.1.2 Aktører i miljøindsatsen

Den Sektorintegrerede Miljøindsats er rettet mod sektorerne industri, fiskeri, landbrug, transport, turisme og energi. En række danske ministerier og styrelser er involveret i indsatsen. De er hhv. Arbejdsministeriet, Beredskabsstyrelsen (for Indenrigsministeriet), By- og Boligministeriet, Energistyrelsen, Erhvervsfremme Styrelsen og Danmarks Turistråd (for Erhvervsministeriet), Fødevareministeriet og Trafikministeriet. Disse arbejder sammen med deres respektive modparter og med miljøministerierne i modtagerlandene om programmer og konkrete projekter. Miljøstyrelsen koordinerer den samlede programindsats og godkender miljøkomponenterne i programmerne efter samråd med den Rådgivende Komité for miljøbistand til Østeuropa.

7.1.3 Typiske projekter

Typiske projekter kan være bistand til vurdering af miljøkonsekvenser ved forskellige transportformer, støtte til mere effektiv energiproduktion og anvendelse af vedvarende energi, støtte til implementering af miljøledelse i østeuropæiske virksomheder, støtte til miljøforbedrende og energibesparende foranstaltninger i boliger, støtte til fremme af bedre arbejdsmiljø, støtte til forbedring af sikkerhed på atomkraftværker og støtte til minimering af anvendelsen af pesticider