[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Arktisk Havforurening

Forord

På Nordisk Råds Samling i November 1998 blev de nordiske statsministre og ledere fra de tre selvstyreområder enige om, at anmode miljøministrene om at se nærmere på havmiljøproblemerne. Den danske statsminister tilbød at afholde et første møde herom. Mødet blev fastlagt til at finde sted den 12. maj 1999 i tilknytning til den nordiske Hav- og Luftgruppes møde.

Til brug for drøftelserne på Hav- og Luftgruppens møde har Miljøstyrelsen udarbejdet denne redegørelse, som kan indgå som baggrundsmateriale til gruppens drøftelser vedrørende de nordiske statsministres og lederne fra de tre selvstyreområders initiativ.

Det fremgår endvidere af programmet for Islands Formandskab i Nordisk Ministerråd 1999, at Island under sit formandskab vil lægge vægt på at styrke den nordiske søjle i miljøsamarbejdet i de nordlige og vestlige områder inden for Norden. I den Nordiske søjle er det aktuelt at lægge vægt på havet. Denne satsning på havet fremgår klart af Nordisk Ministerråds program for 1999 om tværfaglige anliggender. Alle sider af menneskers forhold til havet og udnyttelse af havets ressourcer bør gennemgås og der tænkes her på forurening, beskyttelse af økosystemer, bæredygtigt fiskeri o.s.v.

Det foreslås, at konklusionerne fra mødet vedrørende redegørelsen fremsendes via EK-M til det islandske formandskab, således at de kan indgå i det islandske formandskabs overvejelser omkring havforureningsaspektet.

Redegørelsen indeholder en række ideer til mulige nordiske initiativer. Det bør i den forbindelse nævnes, at fremsættelse eller gennemførelse af disse ideer ikke nødvendigvis dækker danske synspunkter. Redegørelsen skal ses som et idekatalog, der forsøger at identificere huller (gabs) vedrørende beskyttelse af havmiljøet i Arktis.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]