[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Statusredegørelse om genanvendelse af organisk dagrenovation og slam

5. Hygiejniske aspekter

De hygiejniske aspekter ved behandling og genanvendelse af organisk dagrenovation og slam er i slambekendtgørelsen håndteret gennem opstilling af metoder til at sikre, at smitterisikoen fjernes:

  • Kontrolleret hygiejnisering, hvor alt affald eller slam bliver behandlet ved en temperatur på 70oC med en garanteret minimums opholdstid på en time eller tilsvarende behandling, f.eks. 55oC i 6 timer (holdetid ved udrådning i termofil reaktortank) eller kalkstabilisering ved pH > 12 i tre måneder. Hvis organisk dagrenovation eller slam er kontrolleret hygiejniseret, kan affaldsproduktet anvendes uden hygiejnisk begrundede restriktioner.
  • Dyrkningsrestriktioner, arealet, hvorpå der anvendes stabiliseret affald eller slam, pålægges dyrkningsbegrænsninger i det efterfølgende år. Dvs. der må kun dyrkes korn- eller frøafgrøder til modenhed samt græs eller lignende til fremstilling af tørfoder. Endvidere må der dyrkes ikke fortærbare afgrøder. Der må f.eks. ikke dyrkes kartofler, græs og majs til ensilage samt foder eller sukkerroer.

Der er ikke påvist problemer ved genanvendelse af organisk dagrenovation eller slam, hvis en af disse metoder er anvendt. I lyset af BSE problematikken i England, problemer med resistente bakterier i slam/affald mm. er der internationalt stor fokus på de hygiejniske aspekter af affaldsprodukter. Det vurderes dog, at der ikke internationalt vil blive indført krav om behandling, der ligger udover de nugældende danske regler, men at EU-reglerne på området vil blive skærpet i forbindelse med revisionen af slamdirektivet.

Milekompostering af organisk dagrenovation og slam er ikke opfattet som kontrolleret hygiejnisering, idet komposteringen foregår i miler, hvor det er svært at garantere, at hele kompostmængden har undergået en behandling svarende til 70oC i en time. Der er i Nordisk regi igangsat et projekt, der skal afklare den hygiejniske effekt ved såvel milekompostering som andre typer komposteringsanlæg.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]