[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Passiv poreluftscreening med Gore-Sober® screening survey

1. Lokaliteten

Dette afsnit beskriver forureningssituationen på den lokalitet, hvor Gore- Sorber Screening SurveyÒ er afprøvet.

1.1 Historik

Tidligere renseri
På lokaliteten har der været renseri i 1970'erne. Driften af renseriet er indstillet omkring 1980. I renseriet er der benyttet tetrachlorethylen (også kaldet perchlorethylen, PCE) som rensevæske.
Renseriets indretning fremgår af situationsplanen, bilag A.

1.2 Geologi og hydrogeologi

Geologi
Den geologiske lagfølge på lokaliteten består øverst af ca. 0,2-0,6 m muld underlejret af moræneler med indslag af tynde sandlinser til 11-13 m u.t.

Terrænnært grundvand
Der er truffet terrænnært grundvand knyttet til sandlinser og sprækker i de lerede aflejringer. Vandspejlet er observeret 1-2 m u.t. Pejlingerne i de korte boringer antyder en sydvestlig strømningsretning.

1.3 Forureningssituation

Tidligere forureningsundersøgelser

Der er foretaget flere undersøgelser på lokaliteten (Falkenberg, 1997-1998, Carl Bro, 1999).

Ved en registreringsundersøgelse i 1997 blev der fundet kraftig forurening med tetrachlorethylen i jord og grundvand i en boring ved bygningens sydvestlige hjørne (Falkenberg, 1997).

"Hot spot"

Undersøgelserne viste tilstedeværelse af et "hot spot" med meget kraftig jordforurening ved indgangen til renseriet (boring B2). I en jordprøve fra denne boring er der således påvist 4.600 mg tetrachlorethylen pr. kg jord. I det terrænnære grundvand i B2 blev der fundet 200.000 µg tetrachlorethylen pr. l.

Grundvandsforurening

I 1998 blev der foretaget supplerende undersøgelser af grundvandsforureningen i såvel det terrænnære som det dybere sekundære grundvand (Falkenberg, 1998).

Forureningen er spredt i det terrænnære grundvand. I boringer syd og vest for "hot spot" er forureningsniveauet fra 1.000 til 20.000 µg/l.

Forurening med et indhold af tetrachlorethylen større end 1 mg/l (svarende til 1.000 µg/l) vurderes at berøre et areal på ca. 600 m².

Forureningens udbredelse

Forureningens udbredelse i det terrænnære grundvand er skitseret på oversigtskortet, bilag B.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]