[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Passiv poreluftscreening med Gore-Sober® screening survey

2. Gore-Sorber undersøgelse

2.1 Gore-SorberÒ Screening Survey

Beskrivelse af princip i Gore-SorberÒ Screening

Survey

Gore-SorberÒ Screening Survey er baseret på passiv poreluftmåling, hvor forureningskomponenter i poreluften adsorberes til sorbermaterialet ved naturlig luftbevægelse i jordlagene, modsat traditionelle poreluftmålinger, hvor poreluften suges op af jorden.

Gore-Sorber modulerne består af en lille, tynd "sok" af vandafvisende e-PFTE materiale (ekspanderende polytetrafluoroethylen eller i daglig tale GoreTexÒ ), der er permeabel for dampe.

Modulet indeholder et adsorberende materiale, som kan optage en lang række almindeligt forekommende forureningskomponenter, f.eks. kulbrinter, chlorerede kulbrinter, tjærestoffer, PCB og pesticider.

Modulerne placeres i jorden i ca. 1 meters dybde, hvor de i ca. 2 uger eksponeres for de forureningskomponenter, som er til stede i jord og/eller grundvand på lokaliteten.

Passiv poreluftmåling er en relativ målemetode, idet man ikke får bestemt forureningskomponenternes koncentration i poreluften, men bestemmer den mængde, der passivt adsorberes til materialet under eksponeringen.

Analysemetode

Gore-Sorber modulerne indsamles herefter og analyseres ved gaschromatografi i kombination med massespektroskopi, GC-MS.

Analyserne foretages i USA af Gore's eget laboratorium. Der kan vælges mellem forskellige standard-analyseprogrammer, f.eks. indeholdende BTEX, PAH eller chlorerede kulbrinter, men man kan også selv specificere, hvilke komponenter der ønskes analyseret for.

Gore-SorberÒ Screening Survey er udviklet i USA

Metoden er udviklet af W.L. Gore & Associates Inc. og er ny på det danske marked. I Danmark forhandles produktet af firmaet WeXco ApS, Hovedgaden 86, Nordby, 6720 Fanø.

US-EPA, der er USA’s svar på Miljøstyrelsen herhjemme, har også afprøvet Gore-Sorber metoden. Deres rapport findes på Internettet på adressen http://www.epa.gov/etv/02/gore_report.pdf.

2.2 Strategi

Beskrivelse af formål og strategi

Gore-SorberÒ Screening Survey har til formål at kortlægge og afgrænse forureningens spredning på lokaliteten.

Strategien har derfor været at etablere et net af Gore-Sorber moduler omkring det formodede "hot spot". Gore-Sorber modulerne er placeret med 5 x 5 m’s afstand, tættest omkring "hot spot", og 7,5 x 7,5 m’s afstand i periferien.

2.3 Udførte aktiviteter

Der er den 14. juli 1999 installeret 45 stk. Gore-Sorber moduler på lokaliteten.

Placering af modulerne er vist på situationsplanen i bilag A med signaturen G1-G45.

Installation af Gore-Sorber

Installationen er foretaget ved først at bore 1 m dybe huller med et karteringsspyd/jordspyd. Hullernes diameter er af størrelsesordenen et par cm.

Gore-Sorber modulerne forsynes med en snor og anbringes i jorden ved hjælp af et lille spyd, der trækkes op med det samme. Snoren fastgøres til en korkprop, som sættes i hullet. Stederne markeres med træpinde, så de kan genfindes.

Figur 1 viser installation af et Gore-Sorber modul.

Figur 1

Installation af Gore-Sorber modul ved hjælp af snor og spyd.

Efter ca. 2 ugers eksponering er modulerne taget op den 27. juli 1999 og sendt til analyse hos Gore i USA. Forsendelsen er varetaget af DHL.

Analyseprogram

Modulerne er analyseret for chlorerede kulbrinter ved et af Gore’s standard-analyseprogrammer (A10), som omfatter identifikation og kvantificering af følgende 17 komponenter:

1,1-dichlorethylen, cis-1,2-dichlorethylen, trans-1,2-dichlorethylen,
1,1-dichlorethan, chloroform, 1,1,1-trichlorethan, carbontetrachlorid,
1,2-dichlorethan, trichlorethylen, tetrachlorethylen, chlorbenzen, 1,1,2-trichlorethan, 1,1,1,2-tetrachlorethan, 1,1,2,2-tetrachlorethan, 1,2-dichlorbenzen, 1,3-dichlorbenzen og 1,4-dichlorbenzen.

Analyseprogrammet er efter aftale udvidet med vinylchlorid.

Analysemetoden er baseret på EPA-metode 8260B/8270C og foretages med GC-MS efter termisk desorbering af forureningskomponenterne.

Ud over de 45 stk. Gore-Sorber moduler, der har været eksponeret, er yderligere 4 stk. såkaldte "trip blanks" analyseret. Disse har ikke været eksponeret og er udvalgt tilfældigt fra de fremsendte moduler for at kontrollere, at der ikke adsorberes forureningskomponenter ved håndtering og forsendelse.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]