[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Passiv poreluftscreening med Gore-Sober® screening survey

3. Resultater

3.1 Måleresultater

Resultaterne fremgår af tabellerne i analyserapporten, der er vedlagt som
bilag C. I tabel 1 er vist et sammendrag af resultaterne, idet kun udvalgte analyseparametre er medtaget.

Det bemærkes, at måleresultaterne er angivet i µg stof/modul, dvs. udtrykker den totale mængde af den pågældende komponent, som er adsorberet til Gore-Sorber modulet. Denne mængde kan ikke umiddelbart relateres til en koncentration i poreluft, jord eller grundvand.

Tabel over måleresultater

Kom- ponent

Tetra- chlor- ethylen

Trichlor- ethylen

1,1-dichlor- ethylen

Trans-1,2- dichlor- ethylen

Cis-1,2- dichlor- ethylen

Vinyl- chlorid

 

µg/modul

Detektions- grænse

0,03

0,03

0,03

0,03

0,02

0,30

Påvisnings- interval

<0,03- 664

<0,03- 7,58

<0,03

<0,03- 0,18

<0,02- 11,9

<0,30

Gennem- snit

36,22

0,42

<0,03

0,01

0,45

<0,30

Tabel 1

Analyseresultater - Gore-SorberÒ Screening Survey.

Fundne forureningskomponenter

Ved undersøgelsen er der påvist indhold af tetrachlorethylen, trichlorethylen samt cis- og trans-1,2-dichlorethylen.

Hovedforureningskomponenten er tetrachlorethylen, som er fundet i store mængder på de eksponerede moduler. De øvrige stoffer er nedbrydningsprodukter af tetrachlorethylen.

I Gore rapporten angives resultaterne ligeledes i form af konturerede, farvelagte kort, som giver et godt overblik over resultaterne og forureningens fordeling over lokaliteten.

Resultaterne er vist grafisk

Ved denne undersøgelse er det valgt at optegne kort over analyseresultater for tetrachlorethylen, trichlorethylen samt summen af cis- og trans-1,2 dichlorethylen.

Figur 2, 3 og 4 gengiver resultaterne for hhv. tetrachlorethylen, trichlorethylen og summen af cis- og trans-1,2 dichlorethylen.

Der henvises også til bilag C, hvor kortene findes i en bedre kvalitet.

Figur 2

Se her!

Mængde af tetrachlorethylen adsorberet på Gore-Sorber vist grafisk.

Note: Intensiteten angiver mængden, jf. skalaen til højre, som går fra 400 µg øverst til under detektionsgrænsen nederst.

Figur 2 viser tydeligt forureningens "hot spot" ved bygningens sydvestlige hjørne. Forureningen er spredt væk fra bygningen særligt mod sydvest, men også mod nord, hvilket ikke tidligere var forventet.

Figur 3

Se her!

Mængde af trichlorethylen adsorberet på Gore-Sorber vist grafisk.

Note: Som for figur 2. Skala fra 5.8 til detektionsgrænsen.

Den grafiske fremstilling af resultaterne viser tydeligt, hvordan forureningsbilledet for nedbrydningsprodukterne er forskelligt fra selve tetrachlorethylen, hvilket kendes fra andre forureningssager. Figur 3 viser, at trichlorethylenmængden ikke er størst i selve "hot spot" området, men i spredningsfanen hhv. mod nord og mod sydvest.

Figur 4

Se her!

Mængde af cis- og trans-1,2-dichlorethylen adsorberet på Gore-Sorber vist grafisk.

Note: Som for figur 2. Skala fra 8.8 til detektionsgrænsen.

Figur 4 viser endnu tydeligere, hvordan nedbrydningsprodukterne dominerer i spredningsfanen. Dichlorethylenerne findes slet ikke i selve "hot spot". Fordelingen af nedbrydningsprodukter understreger, at forureningen er spredt i to retninger, dels mod sydvest og dels mod nord.

3.2 Sammenligning med tidligere undersøgelser

God overensstemmelse med tidligere resultater

De fundne forureningskomponenter stemmer godt overens med, hvad der tidligere er fundet i jord og grundvand på lokaliteten.

Sammenlignes de konturerede kort fra Gore-SorberÒ Screening Survey (jf. f.eks. figur 2) med en tilsvarende optegning af resultater af vandanalyser, findes en god overensstemmelse mellem forureningsudbredelsen i det terrænnære grundvand og resultaterne af Gore-SorberÒ Screening Survey.

Dette illustreres i figur 5, som viser en grafisk sammenligning af grundvandsforurening og resultat af Gore-SorberÒ Screening Survey. På figuren viser isokurverne koncentration af tetrachlorethylen i det terrænnære grundvand på hhv. 1, 2, 5, 10 og 20 mg/l. Resultaterne fra Gore-SorberÒ Screening Survey er vist med farve, som på figur 2.

Figur 5

Se her!

Sammenligning af tetrachlorethylen forurening fundet med Gore-SorberÒ Screeening Survey og forurening i sekundært grundvand.

Note: Gore-Sorber kort som for figur 2. Grundvandsforurening er illustreret ved isokurver med koncentration fra 1-100 mg/l.

Som nævnt kan man ikke umiddelbart sammenligne talstørrelserne fra Gore-Sorber undersøgelsen med målte koncentrationer i jord eller grundvand.

Resultaterne af de udførte forureningsundersøgelser giver ikke tilstrækkeligt materiale til at udføre en statistisk sammenligning, f.eks. af Gore-Sorber resultat og grundvandskoncentration, med henblik på at undersøge, om der er overensstemmelse mellem højt Gore-Sorber resultat og kraftig forurening.

Figur 6 sammenligner resultater af vandanalyser fra lokaliteten med Gore- Sorber resultaterne. Da boringer og Gore-Sorber moduler ikke er placeret samme steder, er der foretaget en interpolation af Gore-Sorber resultaterne. På de konturerede kort er der "aflæst" en værdi i de punkter, hvor boringerne er placeret.

I bilag D findes flere grafiske sammenligninger (trichlorethylen, cis-1,2-dichlorethylen, sammenligning med jordanalyser og med tidligere udførte vandanalyser).

Figur 6

Grafisk sammenligning af interpoleret Gore-Sorber resultat versus vandanalyser for tetrachlorethylen.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]