[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Passiv poreluftscreening med Gore-Sober® screening survey

4. Evaluering

4.1 Fordele ved Gore-Sorber

Egnet til lavpermeable jordarter

Gore-Sorber metoden udnytter passiv poreluftopsamling. Det betyder, at metoden er velegnet også i geologiske formationer, hvor traditionel, aktiv poreluftopsamling ikke kan anvendes. Det er f.eks. ofte tilfældet i moræneler, hvor permeabiliteten for luft er lav.

Uafhængig af lufttryk

Passiv poreluftopsamling over længere tid bevirker også, at metoden er mindre afhængig af klimatiske variationer, f.eks. ændringer i lufttryk.

Ingen problemer med vand

Metoden kan anvendes, uanset om der er højtstående grundvandsspejl på lokaliteten. Det adsorberende materiale er indkapslet i GoreTex, som hindrer vand i at trænge ind i selve sorberen og dermed nedsætte adsorbtionen af forureningskomponenter. Hermed undgås det problem med tilstedeværelse af vand, som f.eks. kendes fra opsamling på aktivt kul.

Mange stoffer adsorberes

Det aktive, adsorberende materiale kan optage en lang række forskellige stoffer. Der behøves derfor kun ét modul til at opsamle poreluft, uanset hvilke forureningskomponenter man ønsker at analysere for.

Velegnet til screening

Metoden er velegnet til screening, da man kan lokalisere "hot spots", uanset om man ud fra historikken kan placere disse på lokaliteten. Med et "net" af undersøgelsespunkter fordelt over hele lokaliteten opnås bedre sikkerhed for at finde al forurening, også den man ikke havde forventet.

Simpel installation

Gore-Sorber modulerne er simple at installere og indsamle. Installationen foretages manuelt og stiller ingen særlige krav til adgangsforhold mv.

4.2 Ulemper ved Gore-Sorber

Ikke kvantitativ metode

Den væsentligste ulempe ved Gore-Sorber metoden er, at man ikke får bestemt forureningskomponenternes koncentration i poreluften, men alene beregnet den mængde, der er opsamlet på sorberen. Koncentrationen kan ikke beregnes, da man ikke kender det poreluftvolumen, som sorberen har været eksponeret for.

Der ses dog af denne undersøgelse en klar sammenhæng mellem de adsorberede mængder på Gore-Sorber modulerne og de aktuelle koncentrationer i jord/grundvand, således at høj værdi ved Gore-Sorber målingen svarer til høj koncentration i jord eller grundvand.

Undersøgelsespunkter vælges på forhånd

Gore-Sorber metoden kræver, at man på forhånd udvælger undersøgelsesområdet eller installerer så mange sorbere, at de danner et finmasket "net" over hele lokaliteten, da resultaterne først fås efter indsamling og laboratorieanalyse. Set i forhold til traditionel poreluftmåling med feltanalyse, hvor man successivt kan tilrettelægge undersøgelsen, kan dette være en ulempe ved metoden.

Maskevidden bør vælges i forhold til størrelsen af den forventede forureningsudbredelse.

Med Gore-Sorber metoden vil man typisk skulle installere flere målepunkter end ved traditionel poreluftmåling.

Bør efterfølges af boringer

I lighed med traditionel poreluftmåling kan Gore-SorberÒ Screening Survey ikke "stå alene", men bør følges op af boringer med henblik på at bestemme forureningsniveauet i jord og grundvand.

4.3 Økonomi

Det bedste resultat fås, hvis Gore-Sorber modulerne installeres i et finmasket net over lokaliteten. Maskevidden bør dog varieres i forhold til størrelsen af den forventede forureningsudbredelse. For at dække en 1.000 m² grund med en maskevidde på 5 x 5 m kræves 40 moduler, mens f.eks. et 7,5 m net ville fordre 17 moduler.

Priser pr. modul

Prisen pr. Gore-Sorber modul er ca. 215 $, svarende til ca. 1.500 kr. for det aktuelle analyseprogram.

Prisen afhænger af det valgte analyseprogram. De stofspecifikke analyseprogrammer (f.eks. chlorerede opløsningsmidler, brændstoffer, en kombination af de forannævnte samt enten tjære eller sprængstoffer mv.) ligger i prislaget 200 til 215 $ pr. modul.

Ekstraparametre, som f.eks. vinylchlorid eller et total kulbrinteindhold, kan tilføjes for 5-10 $ pr. parameter. Man kan også vælge mellem to ikke-stofspecifikke analyseprogrammer, hhv. totalt kulbrinteindhold og totalt benzin/diesel kulbrinteindhold. Disse analyseprogrammer koster 150-160 $ pr. modul.

Prisen inkluderer levering af Gore-Sorber moduler, kemisk analyse i USA samt rapport med optegning af konturerede kort.

Hertil kommer udgifter til installation og indsamling af modulerne samt afsætning/indmåling m.m.

Pris for denne undersøgelse

Den beskrevne Gore-Sorber screening har kostet ca. 110.000 kr. ekskl. moms. Heraf udgør omkostningerne til de 45 Gore-Sorber moduler, analyser og analyserapport ca. 70.000 kr.

I den aktuelle undersøgelse var man interesseret i stor detaljeringsgrad i det nære område, hvorfor der blev udlagt et 5 x 5 meter net omkring forventet "hot spot". Yderligere blev der for at afgrænse den totale forurening udlagt et 7,5 x 7,5 m net uden om det indre net.

Sammenligning med pris for boreundersøgelse

På lokaliteten er der tidligere udført 13 miljøtekniske boringer filtersat i det terrænnære grundvand. Disse boringer gav nogenlunde samme billede af forureningen som Gore-SorberÒ Screening Survey. Til sammenligning skønnes det, at omkostningerne til en sådan undersøgelse, baseret på boringer, udtagning og analyse af 13 vandprøver for chlorerede kulbrinter og nedbrydningsprodukter, udgør omkring 130.000 kr.

Sammenligning med pris for traditionel, aktiv poreluftmåling

I tabel 2 er der til sammenligning vist overslagsmæssige omkostninger til indledende undersøgelse foretaget ved hhv. traditionel poreluftmåling og Gore-SorberÒ Screening Survey. Den indledende undersøgelse skal klarlægge, om der er forurening på lokaliteten som følge af de identificerede, potentielle forureningskilder samt afgrænse evt. forurening horisontalt.

Sammenligningen tager udgangspunkt i en lokalitet på. 1.000 m² med 4-5 potentielle kilder til jord- og/eller grundvandsforurening. Antallet af prøvetagningssteder sættes i begge tilfælde til 15 for at gøre sammenligningsgrundlaget mest rimeligt.

Ved sammenligningen af de to undersøgelsesmetoder er der ikke medtaget omkostninger til udførelse af boringer til verificering af forurening i jord og grundvand, da dette vil være det samme for de to metoder. Begge metoder bør suppleres med boringer og analyse af jord- og grundvandsprøver ved de konstaterede "hot spots", således at forureningens styrke og betydning/risiko for grundvandet kan vurderes.

Poreluftmåling i 15 punkter vurderes at omfatte ca. en dags feltarbejde inkl. analyse i mobilt laboratorium. Hertil kommer afsætning og indmåling af punkter, optegning af situationsplan og rapportering.

Gore-SorberÒ Screening Survey omfatter ud over ovennævnte priser pr. modul ligeledes omkostninger til afsætning og indmåling af punkter, installation og indsamling af moduler samt optegning af situationsplan.

 

Antal undersøgelsespunkter

Omkostningsoverslag,
kr. ekskl. moms

Poreluft

15

25.000-30.000

Gore-Sorber

15

35.000

Tabel 2

Skønnede omkostninger til Gore-SorberÒ Screening Survey sammenlignet med traditionel poreluftmåling.

Som det ses, er omkostningerne til udførelse af Gore-SorberÒ Screening Survey lidt højere end traditionel poreluftmåling, men dog af samme størrelsesorden.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]