[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

NOVA-2003

Forord

Som en del af Vandmiljøplanen blev der i 1988 iværksat et vandovervågningsprogram. Formål er at følge udviklingen i de faktiske udledninger af næringsstoffer til vandmiljøet og registrere de økologiske effekter af den reducerede udledning. Programmet, der er et supplement til det amtslige tilsyn med vandmiljøets tilstand, omfattede luften, grundvandet, landområder, vandløb, søer, havet samt kommunale renseanlæg, særskilte industriudledninger, spredt bebyggelse, regnbetingede udledninger, ferskvandsdambrug og saltvandsbaseret fiskeopdræt. Indhold og omfang af overvågningsprogrammet fra 1. oktober 1988 til 31. december 1992 er beskrevet i Miljøstyrelsen (1989).

Ved revisionen af overvågningsprogrammet i 1992 blev der foretaget en række mindre justeringer og forbedringer, blandt andet blev der etableret en ensartet organisationsstruktur for driften af overvågningsprogrammet. Overvågningsprogrammet for perioden 1993-1997 er beskrevet i Miljøstyrelsen (1993).

Desuden blev måleprogrammet for atmosfæren ved årsskiftet 1995/96 tilpasset den udvikling, der har været inden for modellering af depositionen af kvælstof på de marine områder.

Denne programbeskrivelse gør rede for indhold og omfang af det reviderede overvågningsprogram for vandmiljøet, som gælder for perioden 1. januar 1998 til 31. december 2003. Programmet betegnes ’Nationalt Program for Overvågning af Vandmiljøet 1998-2003’, i daglig tale blot NOVA-2003.

Revisionen af programmet er udført af en revisionsgruppe bestående af medlemmer fra Aftaleudvalget i samarbejde med fagdatacentrene. De overordnede retningslinier for revisionen af overvågningsprogrammet blev fastlagt på et møde i Aftaleudvalget i 1996. I perioden herefter har der været ført forhandlinger mellem de enkelte amter og fagdatacentrene om de endelige placeringer af stationer m.m. De overordnede økonomiske konsekvenser er aftalt med de enkelte amter ved møder i sommeren 1997.

Programmet for perioden 1998-2003 er baseret på erfaringerne fra driften af det hidtidige overvågningsprogram i perioden 1993-1997. Evalueringen af programmet har givet anledning til en omprioritering af de ressourcer, der er anvendt til overvågning af udledninger, samt forekomst og effekter af næringsstoffer i vandmiljøet. Således indgår der i det reviderede program en omfattende overvågning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller. Overvågningsprogrammet er med den foretagne revision ikke længere specifikt rettet mod at opgøre effekterne af de i Vandmiljøplanen og øvrige planers opstillede reduktionsmål. Programmet omfatter vandmiljøets tilstand i bredeste forstand, herunder også overvågning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]