[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

NOVA-2003

15. Rapportering

15.1 Årlig normalrapportering
15.2 Temarapportering
15.3 Iltsvindsrapportering
15.4 Farvandsmodel
15.5 Andre rapporteringer
15.6 Tidsfrister
15.6.1 Amternes rapportering
15.6.2 Fagdatacentres- og Miljøstyrelsens rapportering

Resultaterne af vandovervågningen skal rapporteres årligt som regeringens redegørelse til Folketinget om vandmiljøet tilstand, jf. beretningen over Vandmiljøhandlingsplanen (Folketinget, 1987a). Som grundlag for denne rapport udarbejder amterne regionale rapporter for hvert af overvågningssystemets delområder for de områder, hvor amterne er ansvarlig myndighed for tilstanden i omgivelserne.

Miljøstyrelsen er ansvarlig for udarbejdelsen af denne årlige redegørelse om vandmiljøets tilstand. Redegørelsen udarbejdes i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen.

Fagdatacentrene er ansvarlige for de tekniske, faglige og landsdækkende oversigter over udviklingen i miljøtilstanden for de enkelte fagområder (landovervågning, grundvand, kilder og kildebække, vandløb, søer, punktkilder, marine områder og atmosfærisk nedfald).

I både amternes og den statslige rapportering indgår udover de faglige vurderinger også en vurdering af, i hvilket omfang de vedtagne politiske mål er opfyldt og herunder om de eksisterende foranstaltninger er tilstrækkelige.

Amternes og fagdatacentrenes rapportering samt den sammenfattende vandmiljøredegørelse udgør den årlige normalrapportering om vandmiljøets tilstand. Redegørelse skal også indeholde en vurdering af resultaterne fra det øvrige tilsyn af vandområderne der ikke indgår i NOVA-2003, f.eks. klapning.

Udover normalrapporteringen skal NOVA-2003 rapporteres i en række temarapporter og i en løbende rapportering af hhv. iltsvind og resultaterne fra farvandsmodellen, jf. kapitel 11. Herudover kan der aftales andre rapporteringer.

For de enkelte rapporteringstyper udarbejdes paradigmer, således at der sikres en struktureret rapportering af alle indsamlede oplysninger.

15.1 Årlig normalrapportering

Normal rapporteringen omfatter alene en rapportering af det forudgående års indsamlede resultater, herunder en ajourføring af eksisterende tidsserier herunder, samt en vurdering af resultaterne i forhold til de(t) forudgående års vurdering. Etablering af nye tidsserier og en samlet revurdering af ældre data udføres normalt i forbindelse med de tværgående temarapporteringer (se afsnit 15.2).

Normalrapporteringerne udføres på 3 niveauer og omfatter:

  1. Amternes regionale rapportering omfatter en teknisk faglig vurdering af resultaterne fra overvågningen af landovervågningsoplande, grundvand, kilder og kildebække, vandløb, søer, punktkilder og marine områder,
  2. Fagdatacenternes landsdækkende rapportering omfatter en teknisk faglig vurdering af resultaterne fra overvågningen af landovervågningsoplande, grundvand, kilder og kildebække, vandløb, søer, punktkilder, marine områder og atmosfærisk deposition, og
  3. Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen rapporterer samlet resultaterne af overvågningen af landovervågningsoplande, grundvand, kilder kildebække, vandløb, søer, punktkilder, marine områder og atmosfærisk deposition.

Formålet med amternes regionale rapportering, er at sikre en kvalitetssikring og faglig/

teknisk vurdering af de indsamlede data om vandmiljøet. Den regionale rapportering vil, i det det omfang det er relevant, også kunne indeholde en vurdering af, i hvilket omfang de regionale målsætninger for vandmiljøet er opfyldt. Målgruppen for rapporteringen er fagdatacentrene, Skov- og Naturstyrelsen og Miljøstyrelsen. Rapporteringen skal også kunne anvendes i de regionale miljøforvaltninger i amter og kommuner samt øvrige med interesse for vandmiljøets tilstand.

Formålet med fagdatacentrenes normalrapportering er inden for hvert delområde af foretage en landsdækkende faglig/teknisk vurdering af de indsamlede data om vandmiljøet. Målgruppen for rapporteringen er Skov- og Naturstyrelsen, Miljøstyrelsen og amterne. Rapporteringen skal endvidere kunne anvendes i de regionale miljøforvaltninger i amter og kommuner samt øvrige med interesse for vandmiljøets tilstand.

Formålet med Miljøstyrelsens og Skov- og Naturstyrelsens fælles rapportering er årligt at udarbejde en samlet status for vandmiljøets tilstand og udvikling, herunder at belyse og give en samlet vurdering af om de foretagne initiativer til opfyldelse af målsætninger er tilstrækkelige.

Amternes, fagdatacentrenes samt Skov- og naturstyrlsens og Miljøstyrelsens rapportering udføres i overensstemmelse med de faglige retningslinier, der fremgår af paradigmaet for normalrapportering af NOVA-2003 (Aftaleudvalget, 1999 og 2000b). Paradigmaet for normalrapporteringen vil i programperioden kunne justeres af Aftaleudvalget.

15.2 Temarapportering

Udover de årlige normalrapporteringer gennemføres der i programperioden en række temarapporteringer, hvor resultaterne fra overvågningen bliver vurderet på tværs af de faglige delområder. Endvidere skal vurdering af eksisterende tidsserier kunne revurderes og der skal opstilles nye tidsserier, hvis det er fagligt ønskeligt.

Endelig skal oplysninger fra tiden før etableringen af Vandmiljøplanens overvågningsprogram, data fra andre overvågnings- og tilsynsprogrammer samt resultater fra forsknings- og undersøgelsesprojekter kunne indgå i rapporteringen.

Temarapporteringer vil have udgangspunkt i vand- og stofkredsløb og påvirkninger herfra på de økologiske forhold i vandmiljøet. Der er følgende tidsplan for temarapporteringerne:

År 2001: Vandets kredsløb, kvælstof og fosfor

År 2002: Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

År 2003: Biologisk tilstand og udvikling

År 2004: Resultatet af 15 års overvågning af vandmiljøet

Temarapporteringen i år 2001 om vandets kredsløb, kvælstof og fosfor vil søge at opstille et samlet tværgående budget for vand, kvælstof og fosfor for hele vandområdet (grundvand og overfladevand). Endvidere skal der indgå en belysning af transport og omsætning af næringsstoffer i de enkelte dele, herunder også typer, af vandmiljøet.

I år 2002 skal temarapporteringen omfatte en vurdering af miljøfremmede stoffers og tungmetallers forekomst i vandmiljøet, transport imellem de forskellige vandmiljøtyper og eventuelt ud af vandmiljøet. Effekter på den biologiske tilstand skal i videst muligt omfang belyses.

Rapporteringen i år 2003 om biologisk tilstand og udvikling skal ud fra den eksisterende viden om de biologiske forhold give en oversigt samt belyse den biologiske tilstand og kvalitet på hele vandområdet. Endvidere skal der foretages en vurdering af, i hvilket omfang de opstillede kvalitetsmålsætninger er opfyldt.

Rapportering i år 2004 skal alene være en opsamling af resultaterne fra overvågningen af vandmiljøet, herunder især perioden siden Vandmiljøplanens vedtagelse i 1987.

Paradigmaer for de enkelte rapporteringer skal være godkendt i Aftaleudvalget mindst 1½ år forud for tidsfristen for rapporteringen. Endelig dato for offentliggørelse af temarapporterne aftales særskilt for hver enkelt rapportering.

15.3 Iltsvindsrapportering

Siden starten af 1990erne har der i løbet af sommeren været behov for sammenstilling af oplysninger om iltsvind i de danske farvande til besvarelse af henvendelser fra pressen og besvarelser af spørgsmål fra Folketingets medlemmer.

Da det må forventes, at der også i de kommende år vil forekomme iltsvind i de danske farvande og der vil være et tilsvarende behov for sammenstilling af data udarbejder amterne, Danmarks Miljøundersøgelser og Miljøstyrelsen iltsvindssituations-rapporteringer med en fast turnus i ‘iltsvindsperioden’ (august, september og oktober).

Rapporterne (pressemeddelelser) udsendes som fælles dokumenter fra amterne, Danmarks Miljøundersøgelser og Miljøstyrelsen. Aftale om procedure for indberetninger hver måned fra amterne til Det Marine Fagdatacenter, som udarbejder et landsdækkende kort med angivelse af iltsvindsområder fremgår af bilag 15.1.

Bemærkninger i rapporterne til de enkelte iltsvindsområder aftales mellem det pågældende amt, Danmarks Miljøundersøgelser og Miljøstyrelsen.

Der er aftalt følgende procedure for udarbejdelse af iltsvindsrapporter:

  • Amterne indsender periodisk iltmålinger til Det Marine Fagdatacenter. Data (dato, stationsnummer og position, måledybder (profiler), temperatur, salinitet og iltindhold) fra NOVA-stationer og eventuelt fra andre faste stationer skal overføres til fagdatacentret i STANDAT-format eller et kolonneformat, der aftales mellem amterne og Det Marine Fagdatacenter.
  • Data indsendes de næstsidste fredage i månederne august, september og oktober. Samtidig med indsendelsen af data vedlægges vurderinger af målingerne samt kort med angivelse for udbredelsesområder, hvor der er målt et iltindhold under henholdsvis 2 mg/l og 4 mg/l.
  • Samtidig med indsendelsen af data til fagdatacentret sendes kopi til Miljøstyrelsen af amternes vurderinger og eventuelle kort.
  • Fagdatacentret udarbejder på grundlag af de indberettede data landsdækkende kort med angivelse af de målte iltkoncentrationer, samt angiver udbredelsen af eventuelle iltsvindsområder.
  • Ud fra de modtagne bemærkninger og kort med målinger af iltindholdet udarbejder Miljøstyrelsen i samarbejde med Danmarks Miljøundersøgelser udkast til en iltsvindsrapport.
  • Udkastet til iltsvindsrapporter sendes til høring de amter, som er berørt af iltsvind. Høringsfristen vil i perioder maksimalt være 1 dag. Der udarbejdes en liste over kontaktpersoner med angivelse af faxnumre i amterne, fagdatacentret og Miljøstyrelsen.
  • I iltsvindsrapporterne skal der henvises til, at de er udarbejdet i et samarbejde mellem amterne, Danmarks Miljøundersøgelser og Miljøstyrelsen. Endvidere vil der være henvisninger til kontaktpersoner i de berørte amter.
  • Miljøstyrelsen offentliggør iltsvindsrapporterne den sidste fredag i månederne august, september og oktober.
  • Miljøstyrelsen fremsender iltsvindsrapporterne til pressen, amterne og Danmarks Miljøundersøgelser.

I perioder med konstaterede iltsvind kan der være behov for yderligere rapporteringer.

15.4 Farvandsmodel

Beregninger fra Farvandsmodellen rapporteres kvartalsvis med maksimalt 4 måneders tidsforsinkelser i forhold til sand tid. Stofkoncentrationer og salinitet indberettes som punktmålinger på intensive stationer rapporteres fra amterne til Det Marine Fagdatacenter 1 gang hver måned med en tidsforskydning på maksimalt 3 måneder fra observationstidspunktet.

Modelleringsinstitutet (DHI) foretager en månedlig beregning af de hydrografiske forhold og stoftransporten. Rapporteringen skal indeholde dokumentation for den almindelige modeldrift, modeltilsynet, samt redegøre for evt. modelnedbrud. Input data og beregningsresultater er tilgængeligt via internettet på adressen: http://farvandsmodel.dhi.dk. Der er etableret en differentieret brugeradgang til databasen ud fra de gældende ophavsrettigheder pålagt de enkelte datatyper.

Den kvartalsvise rapportering af resultaterne fra farvandsmodellen vil have følgende disposition:

0. Dansk og engelsk summery
1. Indledning
2. Overordnet hydrografiske forhold i de danske farvande i beregningsperiode
3. Detaljeret beskrivelse af de modellerede hydrografiske forhold ved:
- Bøjestationer
- Intensive målestationer
- Udvalgte fjordmundinger
- Fyrskibspositioner
4. Volumen, salt og stoftransport gennem udvalgte snit (se bilag 11.7)
5. Modelkontrol
- Almindeligt modeltilsyn
- Tidsrækkeanalyse
- Specifikke analyser
6. Status for datakommunikation og databaser
7. Modelnedbrud

15.5 Andre rapporteringer

I programperioden kan det i visse tilfælde være hensigtsmæssigt, at der samtidig med normalrapporteringen foretages en rapportering af særlige forhold. Aftaleudvalget vil i løbet 1999 udarbejde retningslinier for disse rapporteringer, herunder på hvilket niveau og på hvilket medie sådanne rapporteringer skal offentliggøres. Sådanne rapporteringer skal drøftes i Aftaleudvalget ud fra en vurdering af behovet og de ressourcemæssige konsekvenser.

15.6 Tidsfrister

For at sikre en optimal og hensigtsmæssig rapportering er der aftalt tidsfrister for amternes og de statslige institutioner rapportering.

15.6.1 Amternes rapportering

Amternes årlige rapportering ud fra paradigmaet for normal-rapportering skal foreligge senest den 1. juni det efterfølgende år. Dog skal rapporten for punktkilder foreligge senest 15. maj det efterfølgende år.

Tidsfrist for amternes temarapporteringer aftales særskilt i forbindelse med godkendelse af paradigmaet for den pågældende rapportering.

Amternes rapporter skal tilsendes Miljøstyrelsen, Skov- og Naturstyrelsen, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, Danmarks Miljøundersøgelser, relevante fagdatacentre samt medlemmer af styringsgrupper.

15.6.2 Fagdatacentres- og Miljøstyrelsens rapportering

Udkast til fagdatacenterrapporter skal udsendes til høring i amterne, øvrige fagdatacentre samt Miljøstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen senest den 1. oktober med en høringsfrist på én måned. Miljøstyrelsens redegørelse og fagdatacentrenes rapporter skal offentliggøres samtidigt senest den 1. december.

Tidsfrist for offentliggørelse af temarapporter aftales særskilt i forbindelse med Aftaleudvalgets godkendelse af paradigmaet for den pågældende rapportering.

Rapporterne skal sendes til de i programmet involverede parter.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]