[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Alternativer til dyreforsøg for øjenirritation. 

1. Indledning

På verdensplan er der en stærkt øget interesse for brug af alternative metoder til dyreforsøg, specielt med henblik på vurdering af sikkerheden af kosmetiske produkter. Der har været anvendt flest ressourcer på at udvikle alternative metoder til vurdering af øjenirritation, hvor de eksisterende dyreforsøg med kaniner er blevet intensivt kritiseret ud fra videnskabelige og etiske overvejelser.

Der er udviklet en lang række in vitro tests, som mulige alternativer til in vivo øjenirritationsforsøg. Disse metoder omfatter simple fysisk-kemiske in vitro tests med planteproteiner, metoder med kulturer af celler fra mennesker eller pattedyr, systemer med isolerede øjne fra køer, kaniner eller høns, og tests med fosterhinder i hønseæg. En ny type in vitro tests med menneskelige væv, der rekonstrueres ud fra enkelte celler, er under udvikling. Brug af sådanne vævsmodeller har givet lovende overensstemmelser med resultater fra dyreforsøg og humane data på en lang række områder. Denne rapport indledes med et afsnit om konstruktion af humane vævsmodeller specielt med henblik på test for lokalirriterende effekter.

Rapporten omhandler tillige forsøg med en vævsmodel for øjets hornhinde, SKIN2 ZK1200, der er blevet vurderet som mulig erstatning for test for øjenirritation med kaniner. 55 kosmetiske indholdsstoffer og færdige produkter blev testet i en valideringsundersøgelse arrangeret af den europæiske kosmetikindustri (COLIPA), hvor 10 alternative metoder blev vurderet. Institut for Fødevaresikkerhed og Toksikologi deltog i valideringsprojektet støttet af Miljøstyrelsen som et ud af tre laboratorier, der anvendte SKIN2 ZK1200 modellen.

COLIPA er en europæisk association af producenter af kosmetik, toiletvarer og parfumeartikler. Organisationen blev etableret i 1962, og den repræsenterer 95% af den kosmetiske industri i EU landene med ca. 2000 firmaer. COLIPA omfatter udover de nationale associationer af firmaer fra 15 medlemsstater i EU, 6 grupper af firmaer fra ikke-EU lande og 21 større internationale firmaer.

Kosmetikindustrien er en af de væsentligste drivkræfter bag udvikling og validering af alternativer til dyreforsøg til kosmetiktestning, og COLIPA er medarrangør af en lang række programmer om validering af alternative tests. COLIPA nedsatte i 1992 en komité om alternativer til dyreforsøg (SCAAT), der har det overordnede ansvar for organisationens arbejde på dette område. SCAAT's medlemmer kommer fra firmaerne Biersdorf, L'Oreal, Procter & Gamble, SmithKline Beecham, Unilever og Wella, men alle organisationens internationale firmaer bidrager til arbejdet. COLIPA organiserer og deltager i validering af alternativer til dyreforsøg, primært indenfor områderne øjenirritation, fotoirritation fremkaldt af UV-stråling, hudabsorption, og produkters forenelighed med hud. COLIPA har opnået en stor erfaring med alternative metoder, og organisationen er en aktiv medspiller ved EU Kommissionens vurderinger af metodernes fremskridt.

Interessen for udvikling af alternative metoder er bl.a. forårsaget af EU's kosmetikdirektiv (EU, 1993). Det fremgår af direktivet, at medlemsstaterne skal forbyde markedsføring af kosmetiske produkter indeholdende bestanddele eller forbindelser heraf, der er blevet afprøvet på dyr efter den 1 januar 1998 (EU, 1993). Fristen er blevet udskudt til 1. januar år 2000 for kosmetiske ingredienser, da der ikke er etableret alternative metoder endnu. EU Kommisionen overvejer dog at gennemføre et helt eller delvist forbud mod testning af færdige kosmetiske produkter i dyreforsøg inden denne frist.

I COLIPA’s valideringsundersøgelse for øjenirritation blev der vist en meget god overensstemmelse mellem forudsigelser foretaget ud fra data fra vævsmodellen SKIN2 ZK1200 og akut irritation i kaninforsøg. Derimod var den anvendte metode med vævsmodellen i COLIPA studiet ikke velegnet til at forudsige, om øjenirritation vil være vedvarende. I et selvstændigt indledende forsøg med 9 teststoffer blev der derfor etableret en metode til vurdering af bedring (recovery) af akut øjenirritation med SKIN2 ZK1200 modellen. I rapporten er den nye metode med SKIN2 ZK1200 modellen til vurdering af recovery fra øjenirritation beskrevet efter COLIPA studiet.

Rapporten slutter med en diskussion af de fremtidige muligheder for erstatning af dyreforsøg for øjenirritation med alternative metoder. De fleste alternative metoder er mere reproducerbare end Draize testen. Derfor bør en vurdering af metodernes evne til at forudsige øjenirritation tillægges større vægt end gentagen dokumentation af resultaternes reproducerbarhed mellem forskellige laboratorier. SKIN2 ZK1200 modellen er den første in vitro metode, der har vist et overbevisende potentiale for fuldstændigt at kunne erstatte Draize testen. Vævsmodellen er udgået af produktion, men det vil være muligt at anvende andre kommercielle vævsmodeller, eller at udvikle nye ikke-kommercielle vævsmodeller til øjenirritationstestning. Andre etablerede alternative metoder har ikke vist sig egnede til en generel forudsigelse af øjenirritation, men flere af disse metoder er formentlig velegnede til test af tensidbaserede produkter.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]