[Forside] [Indhold]] [Forrige] [Næste]

6. Status over sektorintegreret miljøindsats

6. Status over sektorintegreret miljøindsats

6. Status over sektorintegreret miljøindsats

Sektorintegreret miljøindsats i Østersøregionen

I maj 1997 vedtog regeringen en overordnet strategi for øststøtten med særlig vægt på Østersøen. Ifølge denne skal en del af miljøbistanden til Østeuropa leveres af danske sektorministerier til gennemførelse af Baltisk Agenda 21 og forberedelse af EU medlemsskab i de tidligere østlande i Østersøregionen.     

Baltisk Agenda 21

Baltisk Agenda 21er den første regionale Agenda 21 til opfølgning af Rio-konferencen. Det var Østersøregionens statsministre, der på et møde i Visby i maj 1996 besluttede, at den skulle udarbejdes. Beslutningen blev tiltrådt på Østersørådets møde i Kalmar i juni 1996, og miljøministrene vedtog samme år i oktober i Saltsjöbaden en deklaration med de nærmere detaljer om en Baltisk Agenda 21.

Grundtanken i Baltisk Agenda 21 er, at samfundssektorer af økonomisk betydning skal påtage sig et ansvar for, at udvikling og økonomisk vækst sker på et mere bæredygtigt grundlag end hidtil i den regionale udviklingsproces. Miljøforpligtelsen skal integreres i den økonomiske og politiske udvikling i sektorer som industri, energi, landbrug, fiskeri, skovbrug, transport og turisme. I processen med udvikling af Baltisk Agenda 21 har sektorerne haft ansvaret for fastsættelse af mål for en bæredygtig udvikling inden for deres egen sektor og for udarbejdelsen af sektorhandlingsplaner, ligesom de har ansvaret for gennemførelsen. Miljøministerierne har en mere sekundær rolle i processen som rådgivere og koordinatorer.

Sektorernes mål og handlingsplaner for en bæredygtigt udvikling samt planerne for det videre arbejde med Baltisk Agenda 21 blev tiltrådt af Østersørådet i juni 1998.

– hvilke lande

Den sektorintegrerede miljøindsats finder sted i Estland, Letland, Litauen, Polen og de russiske regioner Skt. Petersborg og Kaliningrad.

Ud over gennemførelsen af Baltisk Agenda 21 skal indsatsen støtte processen mod et EU-medlemsskab i de 4 ansøgerlande, Estland, Letland, Litauen og Polen. Der lægges endvidere vægt på, at indsatsen supplerer anden donorbistand.

– bevilling i 1998

Den sektorintegrerede miljøindsats blev påbegyndt i 1998, hvor den afløste den tidligere miljørelaterede sektorbistand. Folketinget bevilgede 141 mio. kr. over finansloven for 1998, der blev fordelt på 7 ministerier/-styrelser til en indsats over tre år. Fordelingen på lande og deltagende ministerier og styrelser i 1998 fremgår af tabellen.

Tabel 6.1 Fordeling på lande og deltagende ministerier og styrelser i 1998

Ministerie/
Styrelse

Bevilling
mio.kr.

Estland

Letland

Litauen

Skt.
Petersborg

Polen

Regionale
projekter

Tilsagn

Tilsagn

Tilsagn

Tilsagn

Tilsagn

Tilsagn

Arbejdsministeriet

  9

3,5

 1

2,5

 

2

 

By- og Boligministeriet

  8

   

8

     

Beredskabsstyrelsen - Atomberedskab

 14

1,8

 2

1,8

7,2

1,2

 

Energistyrelsen

 62

6,5

12

20,5

8

6

92

Erhvervsfremme Styrelsen

 10

2

 4

2

 

2

 

Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri

 25

1,2

03

7,2

0

5,1

6,84

Trafikministeriet

 13

         

135

Total

141

15

19

42

15,2

16,3

28,8

2 Skt. Petersborg, Estland, Letland, Litauen og Polen
3 Pipeline 2,1 mio.kr. i Letland
4 Estland, Letland, Litauen
5 Skt. Petersborg, Estland

– ministeriernes indsats fordelt på sektorhandlingsplaner

Erhvervsfremmestyrelsen og Arbejdsministeriet bidrog til gennemførelse af handlingsplanen for industri ved programmer om miljøstyring og arbejdsmiljø.

Energistyrelsen Boligministeriet og Beredskabsstyrelsen bidrog til gennemførelse af handlingsplanen for energi, herunder atomkraftsikkerhed. I programmerne blev der fokuseret på omlægning til mindre forurenende og vedvarende energikilder, energibesparelser i boligmassen og etablering af et varslingssystem i tilfælde af uheld på atomkraftværker.

Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri bidrog til gennemførelsen af handlingsplanen for landbrugssektoren. Programmet indeholdt projekter om nitratforurening, økologisk landbrug, godkendelse af pesticider og etablering af destruktionsanstalter.

Trafikministeriet bidrog til gennemførelsen af transporthandlingsplanen med et regionalt projekt om multimodal transport og håndtering af tolddokumenter i Sankt Petersborg og Estland.

– programudvikling

Programforslag til sektorintegreret miljøindsats udvikles i et samarbejde mellem sektorministerier i Danmark og modtagerlandene.

Programmernes miljøindhold skal godkendes af modtagerlandets miljøministerium og af Miljøstyrelsen efter samråd med den Rådgivende Komité for miljøbistand til Østeuropa.

De danske ambassader i modtagerlandene rådgiver sektorministerierne om lokale forhold. Miljøstyrelsen koordinerer indsatsen og står for kontakten til modtagelandenes miljøministerier.

– andre aktiviteter i 1998

Sektorministerier fra Danmark og modtagerlandene præsenterede deres forslag til sektorintegreret miljøindsats i 1998 på seminarer i modtagerlandenes miljøministerier (med undtagelse af de russiske regioner) i januar 1998.

Forslag til sektorintegreret miljøindsats i 1999 blev præsenteret ved tilsvarende seminarer i november 1998, hvor man ud over programmerne drøftede modtagerlandets muligheder for organisering af arbejdet med integration af miljøhensyn i sektorerne.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]