[Forside] [Indhold]] [Forrige] [Næste]

5. Status over MKØ-ordningen ved årsskiftet

5. Status over MKØ-ordningen ved årsskiftet

5. Status over MKØ-ordningen ved årsskiftet

Miljøkreditordning for Østeuropa (MKØ)

På Finansloven for 1998 er der som en del af Øststøtten under Miljø- og katastroferammen afsat midler til en “bløde låns ordning” til Østeuropa med vægt på Østersøregionen (Miljøkreditordning for Østeuropa (MKØ)). Ordningen administreres af Erhvervsfremme Styrelsen (Eksportkredit Fonden) i samarbejde med Miljøstyrelsen. For 1998 er tilskudsbevillingen på 45 mio. kr. svarende til en forventet projekt portefølje på 135 mio. kr., idet der som udgangspunkt bliver givet subsidier til de enkelte projekter på ca. 25% af det finansierede beløb (projektsum minus down payment. Der ydes endvidere en præmiefri garanti svarende til typisk 5% af projektomkostningerne.

Hensigten med Miljøkreditordningen er at stille subsidieret finansiering til rådighed for miljøprojekter i Østeuropa for derigennem at fremme investeringer i miljøanlæg. For 1998 var vandområdet, affaldshåndtering og -behandling samt fjernvarme udvalgt som de områder, der vil blive prioriteret projekter indenfor. Idet ordningen består af subsidierede kreditter, gælder OECD-reglerne “de såkaldte konsensus-regler” for området. Ordningen er således ubundet, dvs. at der ikke må diskrimineres mellem danske og udenlandske virksomheder. Alle ansøgninger skal sendes i internationalt udbud.

Status

I marts 1998 blev der iværksat en ansøgningsrunde om miljøkreditterne med ansøgningsfrist maj 1998. Ansøgningsrunden blev igangsat ved en informationskampagne målrettet mod Erhvervsfremme Styrelsens kundegrundlag.

Ved ansøgningsrundens udløb var der modtaget 30 ansøgninger om miljøkreditter. Ansøgerne til ordningen var hovedsageligt danske leverandører og konsulenter, men også potentielle købere i østlandene ansøgte. De fremsendte projekter var stort set alle geografisk placeret inden for Østersøregionen. I alt blev der ansøgt om MKØ-støtte for ca. 70 mio. kr. til projekter for ca. 220,0 mio. kr. Herudover har Miljøstyrelsen efter ansøgningsrunden identificeret en række projekter for i alt 100 mio. kr. med et forventet tilskud på ca. 30 mio. kr.

Ved årets udgang havde i alt 5 projekter modtaget foreløbigt tilsagn. Projekterne omfatter to fjernvarmeprojekter i Rumænien, et geotermiprojekt i Slovakiet og to spildevandsprojekter i Polen. Projekterne vedrører investeringer for 89,8 mio. kr., hvortil der i alt er afgivet foreløbigt tilsagn for 28,6 mio. kr. (heraf 7,6 mio. kr. i præmietilskud) Af de 5 tilsagn er geotermiprojektet, identificeret gennem ansøgningsrunden.

Erfaringer

MKØ-ordningen var som udgangspunkt tænkt som en ordning, hvor leverandører, konsulenter og andre danske aktører på miljøområdet skulle kunne bruge blød finansiering til leverancer af udstyr til miljøprojekter/-anlæg. Årets ansøgningsrunde blev rettet mod de danske leverandører og konsulenter, der normalt udgør EFS’s kundegrundlag.

Udover ansøgningsrunden i Danmark er der bl.a. i Polen, Estland og Litauen informeret om ordningen med henblik på, at også køberlandene i stigende grad er med til at identificere projekter. Lignende initiativer planlægges for Letland og Tjekkiet. MKØ-ordningen indgår i Miljøstyrelsens løbende overvejelser vedrørende finansiering af projekter, der er forberedt under Miljøstøtteordningen.

Erfaringerne fra ansøgningsrunden viste at kun få af ansøgningerne umiddelbart kunne anvendes som grundlag for et udbud. Det er Miljøstyrelsens vurdering, at der var behov for en øget dokumentation, at graden af færdiggørelse af projekterne skulle øges samt, at det var hensigtsmæssigt at ansøgningerne beløbsmæssigt var større.

Erfaringerne fra 1998-ansøgningsrunden er søgt indarbejdet i 1999-ordningen. Der er således i vejledningen gjort mere ud af at beskrive de krav, der er til færdigheden af projekterne. Der er ligeledes søgt indarbejdet incitamenter til, at konsulenter i stigende grad også kan udarbejde ansøgninger. Herudover lægges der op til, at man tidligere i identifikationsfasen kontakter Miljøstyrelsen og Erhvervsfremme Styrelsen for at få en forhåndsvurdering, om projekterne kan komme i betragtning.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]