[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Reduktion af emission fra produktion af opløsningsholdige malinger

2. Indledning

Produktionsmetoderne og arbejdsmiljøet i farve- og lakindustrien har gennem de sidste 30 år undergået en væsentlig udvikling.

I begyndelsen af 60’erne var der begrænset udluftning i produktionen. Til gengæld var der relativ begrænset emission til det ydre miljø.

I 70’erne og 80’erne blev der gradvist installeret mere ventilationsudstyr for at forbedre arbejdsmiljøet. Dette havde den bivirkning, at emission af opløsningsmidler til omgivelserne blev øget tilsvarende.

I 90’erne blev den øgede emission af opløsningsmidler fra produktionshallen reduceret ved afbrænding i forbrændingsanlæg, hvilket dog betød en øget emission af CO2, samt øget energiforbrug.

Et af de overordnede miljømål for Hempel er at reducere emissionen af opløsningsmidler fra skibs- og industrimalingsproduktionen uden samtidig at producere CO2, som det hovedsageligt er tilfældet ved den teknologi, der anvendes i dag.

For at nå dette overordnede mål er der opstillet fem delfaser, der repræsenterer fem indsatsområder, der skal føre til en reduktion af den samlede emission af opløsningsmidler fra Hempels fabrik i Lundtofte.

I nedenstående tabel 1 er opstillet de 5 delfaser, samt den forventede reduktion i emission af opløsningsmidler, de respektive forbedringer vil medføre.

Tabel 1.

De fem delfaser, der skal lede til det overordnede miljømål for Hempelfabrikken i Lundtofte.

Fase

Hovedområder

Reduceret emission*

1

Forundersøgelse og verifikation  

2

Dissolver, færdigblandetanke og pigging system

38

3

Produktion i lille skala og automatiseret fortynder- og hærderproduktion.

57

4

Tanksystem for opløsningsmidler og bindere sammenbygning med pigging system.

70

5

Pigmentopbevaring og håndtering

75

* Akkumuleret procent.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]