[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Manual for program til risikiovurdering -
JAGG (Jord, Afdampning, Gas, Grundvand)

2. Regnearkets organisation

2.1 Navigation i sidernes hieraki
2.2 Tabelknap
2.3 Indtastning af inddata

Regnearket er hierakisk opbygget, med forsiden som udgangspunkt. Forsiden er "øverst". Når regnearket startes vises en startside. Fra startsiden er det kun muligt at komme til forsiden. Når forsiden akti-veres skjules alle andre sider, så der altid er samme udgangspunkt fra forsiden.

Fra forsiden kan man aktivere følgende menusider, ved at "klikke" på de respektive "knapper":

  • Jord,
  • Udeluft,
  • Indeklima,
  • Lossepladsgas,
  • Grundvand,
  • Fugacitet,
  • Umættet zone og
  • Sandsynlighed.

Nogle af disse sider er yderligere opdelt i undersider, andre viser alle inddata og resultater på samme side.

Fra forsiden er det også muligt at aktivere regnearkets hjælpefunktion (ved at "klikke" på "Hjælp" knappen), eller at "nulstille" regnearket, ved at "klikke" på "Reset alle inddata til default værdi" knappen. Default-værdier indlægges i alle inddata-felter.

Bemærk: Det er muligt at ændre andre steder i regnearket end i ind-datafelterne. F. eks. kan en bruger ændre et resultat-felt, så det ikke længere rummer den oprindelige formel. Kun inddatafelter sættes tilbage til defaultværdien, når "Reset alle inddata til default værdi" knappen aktiveres.

 

2.1 Navigation i sidernes hieraki

Regnearkets navigationsknapper
Typisk har regnearkssiderne ikke alle de navigationsknapper der ses på figuren. Men de fleste af siderne har nogle af disse knapper, og knappen med en bestemt navigationsfunktion har altid den samme placering på siden. Navigationsknapperne er anbragt i bunden af hver regnearksside.

"Ud til forsiden":
Aktiverer forsiden.
"Op til ...":
Aktiverer den menuside der omfatter den nuværende side.
"Tilbage til ...":
Aktiverer den side der logisk befinder sig umiddelbart før den nuværende side. Der skiftes ikke niveau i hierakiet.
"Frem til ...":
Aktiverer den side der logisk følger i den beregning vi er i gang med. Der skiftes ikke niveau i hierakiet.
"Hjælp":
Aktiverer den hjælpetekst der er knyttet til den aktive side.
"Vis grafik":
Viser en grafisk præsentation af resultatdata.
 

 

2.2 Tabelknap

På nogle af regnearkssiderne er der knapper placeret uden for "navi-gationsknapperne", umiddelbart til venstre for inddatafelter. Disse knapper aktiverer en valgtabel, hvorfra man kan vælge standard-værdier i stedet for at indtaste værdierne.Valgtabel
Ved at klikke på en linie i tabellen, vælger man de parametre der står på den pågældende linie. Når valget er foretaget klikkes på Ok. Hvis de ønskede værdier ikke står i tabellen, kan der klikkes på fortryd, og værdierne kan indtastes. Hvis man har valgt fra tabellen er det stadig muligt at overskrive værdierne med nye værdier i inddatafelterne på regnearkssiden

 

2.3 Indtastning af inddata

I de hvide felter skal inddata-værdierne indtastes. Til venstre for feltet står hvad den pågældende parameters navn og betegnelse er, til højre for feltet står enheden. Først aktiveres feltet ved et klik med musen, og så indtastes den ønskede værdi.

Bemærk at der i dansk Excel normalt benyttes komma "," som decimalkomma, ikke punktum ".". Hvis der indtastes f. eks. "5.7" i et felt, vil værdien blive venstrestillet da den gemmes i regnearket som en tekst, og beregningerne vil ikke kunne forstå at det er værdien 5,7 der menes.

I de gule felter er der formler til beregning af mellemresultater. Det er muligt at overskrive disse beregnede værdier.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]