[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2000

Bilag A

I slutningen af 1996 blev Teknologiudviklingspuljen etableret som et led i organisationsændringen på affaldsdepotområdet. I december 1996 udarbejdede Miljøstyrelsen et program for ordningen, som er nærmere beskrevet i Depotredegørelsen om affaldsdepotområdet 1996 (Redegørelse fra Miljøstyrelsen nr. 2 1997). I Depotredegørelsen om affaldsdepotområdet 1997 er beskrevet udbygningen af programmet med indsatsområder og projektforslag for 1998 og 1999 (Redegørelse fra Miljøstyrelsen nr. 1 1998).

I nærværende afsnit gives en status over de aktiviteter, der er igangsat siden ordningens start i december 1996.

1. Status for feltprojekter

Formålet med feltprojekterne er at afprøve og dokumentere metoderne under danske forhold og specielt at vurdere, om de opstillede mål bliver opfyldt. Ved afprøvning af metoderne stilles der specifikke krav til forundersøgelser, indledende tests til dimensionering og design af anlæggene. På baggrund af tests opstilles prognoser for gennemførelsen af oprydningen, primært med hensyn til varighed og oprensningsniveau. Inden igangsættelsen af afværgeforanstaltningerne specificeres det, hvordan der løbende foretages driftskontrol og afsluttende dokumentation af oprensningen. Det forventes, at en bedre dokumentation m.m. vil give nye ideer til, hvordan metoderne kan udvikles og optimeres.

1.1 Status for feltprojekter igangsat i 1999

Passiv ventilering. Allerød, Frederiksborg Amt.

Der er givet tilskud til at dokumentere passiv ventilation på en lokalitet med ca. 5 meter umættet zone af smeltevandssand under et 10 meter tykt lag af moræneler. Passiv vakuumventilation er en teknik, som udnytter naturligt forekommende trykgradienter mellem atmosfæren og den umættede zone til at drive poreluften til terrænet. I USA er der udviklet specielle boringshætter "BaronBall", som kun tillader poreluften at strømme ud af boringer. I projektet undersøges hvordan disse gradienter kan benyttes til at afværge en forurening af grundvandsressourcen. Metoden vurderes specielt at være anvendelig, når aktive ventileringsmetoder ikke mere er effektive. Den passive vakuumventilation er etableret.

Passiv ventilering. Askov, Ribe Amt.

Der er givet tilskud til at afprøve passiv ventilering på en lokalitet med ca. 20 meter umættet zone af smeltevandssand under et 10 meter tykt lag af moræneler. Moniteringen vil blive igangsat først i år 2000.

Passiv ventilering. Fakse, Storstrøms Amt.

Der er givet tilskud til at afprøve passiv ventilering på en lokalitet med ca. 25 meter opsprækket kalk, hvorover der findes et dæklag af 12 meter moræne, hvori der er indlejret ca. 2-4 meter tørt grus. Som supplement til passiv ventilering afprøves vakuumventilationssystem baseret på sol- og vindenergi.

Phytooprensning. Oliebranchens Miljøpulje (OM) Rønnede, Storstrøms Amt.

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning af forurening med olie og benzin. Lokaliteten er udvalgt, fordi forureningen er klart afgrænset og på grund af muligheden for at undersøge metodens indflydelse på grundvandet. Lokaliteten blev beplantet med en blanding af pil og poppel foråret 1999.

Phytooprensning. Allerød, Frederiksborg Amt.

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning af forurening med olie og tjære. Lokaliteten er udvalgt på grund af den heterogene forurening og på grund af muligheden for at afprøve metodens indflydelse på grundvandet. Grunden er registreret som affaldsdepot. Der er en omfattende olieforurening og en mere begrænset, kraftig tjæreforurening. Lokaliteten blev beplantet foråret 1999 med pil og poppel, som på den tjæreforurenede del af grunden var podet med almindeligt forekommende bakterier.

Phytooprensning. Valbyparken, Københavns kommune.

Der er givet tilskud til afprøvning af phytooprensning på en lokalitet, som er en tidligere losse- og slamdeponeringsplads. Lokaliteten er udvalgt, fordi den er forurenet med forskellige olietyper og PAH og på grund af muligheden for at undersøge metodens indflydelse på grundvandet. Lokaliteten blev beplantet i foråret 1999 med pil og poppel, i begge tilfælde såvel podede som ikke-podede med naturlige bakterier.

Phytooprensning. Vejrabatjord, Vejle Amt.

Projektet er valgt fordi rabatjord udgør et generelt bortskaffelsesproblem. Der er tale om opgravet rabatjord med en generel forurening med fortrinsvis tunge olieprodukter. Amtet har udpeget 4 jordpartier, som enten er eller som er planlagt oplagt i volde. En forundersøgelse af jordens forureningsgrad er under gennemførelse. Efterfølgende udvælges relevante jordpartier/-volde til beplantning.

Phytooprensning af metalforurenet jord. Valbyparken (Københavns kommune), Kibæk (Ringkøbing Amt), Aakirkeby (Bornholms Amt) samt Kauslunde (Fyns Amt).

De fire lokaliteter var udvalgt, fordi de har forskellige typer metalforureninger. Der blev i 1998 givet forhåndstilsagn om at igangsætte feltprojekter på lokaliteterne, hvis en forundersøgelse (drivhusforsøg) viste, at der var potentiale for oprensning. Forprojektet har vist, at der ikke umiddelbart er grundlag for at igangsætte phytooprensning på nogle af de udvalgte lokaliteter, da der kun sker en væsentlig optagelse af cadmium, som er en sekundær forureningskomponent på lokaliteterne. Der er udført supplerende analyser for at afklare om en af plantetyperne med stort rodsystem kunne have et oprensningspotentiale for bly, hvis rødderne også høstes. Det overvejes desuden, om der skal udføres frilandsdyrkning af en af de afprøvede planter, som udviste cadmi-umakkumulerende egenskaber, for at afprøve dyrkning under danske forhold.

Jordvask. K.K. Miljøteknik A/S.

K.K. Miljøteknik har en midlertidig miljøgodkendelse til at anvende et jordvaskeanlæg og gennemfører et forsøg i fuldskala med rensning af bl.a. metalforurenet jord. Der er givet tilskud til afprøvning af jordvask på anlægget hos K.K. Miljøteknik i Rødby. Formålet med projektet er at afprøve jordvasketeknik i stor skala på forskellige jordtyper og forskellige forureningstyper, primært blandingsforureninger, metalforureninger og tjæreforureninger.

Modificeret stripning. Askov, Ribe Amt.

På et større område i Askov er der forurenet med klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse er der givet tilskud til afprøvning af en "in well stripningsmetode ", der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med rensning ved stripning. Stripningssystemet er ved at blive etableret og projektet forventes afsluttet i år 2000.

Modificeret stripning. Åbenrå, Sønderjyllands Amt.

På en lokalitet i Åbenrå er en kraftig forurening med klorerede opløsningsmidler. Der er givet tilskud til at afprøve en "in well stripningsmetode" aerator i et magasin med meget varierende grundvandstilstrømning og med meget høje forureningskoncentrationer. Projektet skal bl.a. vise den opnåelige virkningsradius i et lavtydende magasin. Projektet er blevet forsinket på grund af uforudsete store mængder fri fase, der skal fjernes før aeratoren kan installeres.

Frakturering. Næstved, Storstrøms Amt.

Der er givet tilskud til at dokumentere effekten af hydraulisk frakturering på en lokalitet i Næstved, der er forurenet med klorerede opløsningsmidler. På lokaliteten er der etableret 2 horisontale hydraulisk frakturerede dræn og et ikke fraktureret dræn. Projektet skal bl.a dokumentere effekten af de hydrauliske dræn i forhold til et ikke fraktureret dræn.

Feltanalyse. Alsønderup, Frederiksborg Amt.

På en lokalitet, der er forurenet med tetrachlorethylen, er der afprøvet en ny metode til passiv poreluft målinger: Gore-Sorber. Undesøgelsen viser, at metoden bl.a. er velegnet i moræneler, hvor traditionel aktiv poreluftmåling ikke kan anvendes. Projektet er afsluttet og offentliggøres ved årsskiftet 1999/2000.

Påvirkning af jordmiljø ved dampinjektion.

I tilknytning til teknologiprojekt i Hedehusene, omhandlende termisk assisteret oprensning for klorerede opløsningsmidler, er der igangsat et projekt, hvor påvirkning af flora, fauna, mikroorganismer og jordstruktur undersøges. Projektet forventes afsluttet i 2001.

1.2 Status for feltprojekter igangsat i 1998

Nedenfor er givet en kort status over alle de feltprojekter, der er igangsat i 1998:

Naturlig nedbrydning. Drejøgade, Københavns Kommune.

Det igangværende projekt på Drejøgade er blevet udvidet med supplerende undersøgelser af naturlig nedbrydning i grundvandet. Baggrunden for projektudvidelsen er, at resultaterne af de allerede gennemførte analyser indikerer en væsentlig igangværende naturlig nedbrydning af den konstaterede olieforurening. Endvidere er der påvist en omfattende nedbrydning af tetrachlorethylen til dichlorethylen og vinylchlorid. Projektet er afsluttet og offentliggøres først i 2000.

Dampinjektion. Hedehusene, Københavns Amt.

Der er givet tilskud til gennemførelse af et teknologiprojekt i forbindelse med, at Københavns Amt skal gennemføre en omfattende oprydning med dampinjektion på en lokalitet i Hedehusene. Lokaliteten er forurenet med trichlorethylen og tetrachlorethylen. Formålet med teknologiprojektet er at tilvejebringe dokumentation for effekten af brugen af dampinjektion som oprensningsmetode, at belyse eventuel forureningsspredning under oprensningen, at belyse eventuelle geotekniske ændringer, forårsaget af oprensningen, og slutteligt at vurdere de samlede miljøbelastninger i forbindelse med oprensningen. Anlægget er i drift og forventes afsluttet sidst i år 2000.

Modificeret stripningsmetode. Ulstrup, Viborg Amt.

På et større område i Ulstrup er der forurenet med klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse bliver der afprøvet en "in well stripningsmetode", der kombinerer grundvandsoppumpning ved lufthæveprincippet med forureningsfjernelse ved hjælp af stripning. Der er igangsat et teknologiprojekt, der bl.a. skal afgøre, om metoden er mere rentabel end traditionel oppumpning af grundvand og efterfølgende stripning og hvilke begrænsninger metoden har. Projektet er afsluttet og offentliggøres først i år 2000.

Geooxidation. Gram, OM sag.

Oliebranchens Miljøpulje (OM) har etableret et geooxidationsanlæg på en tidligere benzinstation i Gram, hvor forureningen forventes fjernet ved, at der sendes strøm gennem jorden. I den forbindelse er der igangsat et teknologiudviklingsprojekt, der har til formål at tilvejebringe dokumentation for effekten ved anvendelse af geooxidation som oprensningsmetode, herunder metodens effektivitet overfor MTBE, at undersøge risikoen for øget spredning af forurening, at undersøge risikoen for øget afdampning af flygtige forbindelser samt at undersøge geooxidationens indvirken på de kemiske ligevægte i jord og grundvand. Der mangler en prøvetagningsrunde og herefter vil der blive udarbejdet en statusrapport over teknikken.

Reaktiv permeabel væg. Vapokon, Fyns Amt.

Der er igangsat et teknologiudviklingsprojekt for etablering af en reaktiv permeabel væg ved Vapokon grunden. Det overordnede formål med projektet er at tilvejebringe et vidensgrundlag om anvendelse af en reaktiv permeabel væg til rensning af klorerede opløsningsmidler i grundvand. Den reaktive permeabel væg er etableret og der pågår en omfattende monitering.

ORC. Varde, OM sag.

Oliebranchens Miljøpulje (OM) har gennemført en oprydning af en tidligere benzinstation i Varde. Forureningskilden er fjernet. Der er stadigvæk en restforurening i grundvandet, som det ikke er muligt at fjerne på traditionel vis. Restforureningen udgør ikke en risiko for grundvandet. Restforureningen var planlagt fjernet ved forceret nedbrydning ved tilsætning ORC (Oxygen Release Compound). Nærmere undersøgelser viste imidlertid, at forureningssituationen ikke var som skønnet, og at det derfor ikke var muligt at tilsætte ORC. Projektet er derfor omdefineret til at omfatte en vurdering af geo-probe boringerne. Projektet vil blive offentliggjort først i år 2000.

Naturlig nedbrydning. Radsted, OM-sag.

Oliebranchens Miljøpulje (OM) har gennemført en oprydning af en tidligere benzinstation i Radsted (Storstrøms Amt). Der er stadigvæk en betydelig restforurening, der ikke er fjernet. Forureningen udgør ikke en risiko for grundvandet. OM har aftalt med Storstrøms Amt, at man vil monitere, at den forventede nedbrydning finder sted. I den forbindelse er der igangsat et teknologiudviklingsprojekt, der har til formål at bestemme effekten af nedbrydningen under naturlige forhold".

Reduktion af krom(VI). Roskilde, Roskilde Amt.

I forbindelse med en stor værditabsoprydning i Roskilde Amt, hvor forureningen bl.a. udgøres af krom(VI), er der gennemført et teknologiudviklingsprojekt. Formålet med projektet var at udvikle en metode til reduktion af den meget giftige krom(VI) til den mindre giftige krom(III) i både grundvand og jord. Der blev udviklet en brugbar metode til rensning af krom(VI) i grundvand, mens metoden viste sig at være mindre anvendelig overfor jordforurening . Projektet om grundvandsforurening er offentliggjort miljøprojekt nr. 497.Projektet om jordrensning vil blive offentliggjort først i år 2000.

Petrotech. Forsvarets Bygningstjeneste.

Der er givet tilskud til, at Forsvarets Bygningstjeneste kan afprøve et nyt produkt "Petrotech" til behandling af olieforurenet jord. Formålet med projektet er at teste, hvorvidt produktet kan fremme rensning af opgravet olieforurenet jord. Projektet skal dokumentere effekten af brugen af produktet samt begrænsninger, vurdere en eventuel risiko ved brugen af produktet samt tilvejebringe skøn over omkostninger ved brug af metoden sammenholdt med traditionelle afværgemetoder. Projektet er under rapportering og vil blive offentliggjort først i år 2000.

1.3 Status for feltprojekter igangsat i 1997

Følgende feltprojekter, der blev givet tilskud til i 1997, er fortsat i gang:

Airsparging, vakuumventilering. Renseri, Drejøgade, Københavns Kommune.

Lokaliteten er forurenet med olie og klorerede opløsningsmidler. Her er anlagt et vakuumventileringsanlæg og et air spargingsanlæg med vandrette boringer i efteråret 1997. Der var ved årsskiftet 1998-1999 i alt fjernet ca. 500 kg olieprodukter, ca. 100 kg tetrachlorethylen og ca. 10 kg trichlorethylen. Der er offentliggjort to statusnotater, miljøprojekt nr. 480 og miljøprojekt nr. 487.

Vakuumventilering. Renseri, Affaldsdepot 663-15, Ikast,

Ringkjøbing Amt.

På dette affaldsdepot, hvor der er forurenet med tetrachlorethylen, er der etableret et vakuumventileringsanlæg i inhomogene aflejringer. Anlægget er i drift.

Dampinjektion. Brüel & Kjær, Nærum, Københavns Amt.

Firmaet Brüel & Kjær har gennemført en frivillig oprydning med dampinjektion af grunden i Nærum. Grunden var blandt andet forurenet med klorerede opløsningsmidler. I forbindelse med dampinjektionsprojektet er der på en del af grunden igangsat et teknologiprojekt, der har til formål at opnå erfaringer og dokumentation med brug af dampstripning som oprensningsmetode. Der er i alt fjernet ca. 2800 kg klorerede opløsningsmidler (TCE og PCE). Projektet er afsluttet og forventes offentliggjort først i år 2000.

Reaktiv permeabel væg. Hårdkrom, Kolding, Vejle Amt.

Der er etableret en reaktiv permeabel barriere til fjernelse af en grundvandsforurening med trichlorethylen samt hexavalent krom Cr(VI). Projektet fokuserer på at kombinere rensning af to forskellige forureningskomponenter med den samme afværgeteknologi. Et års målinger viser god forureningsfjernelse.

Jernspånefilteranlæg. Renseri, Lyndby, Roskilde Amt.

I forbindelse med andre afværgeforanstaltninger på lokaliteten er der etableret et reaktivt jernspånefilteranlæg over terræn, i serie med et kulfilteranlæg. Anlægget behandler oppumpet grundvand, forurenet med klorerede opløsningsmidler. Formålet med anlægget er at afprøve og dimensionere et jernspånefilter til fjernelse af klorerede opløsningsmidler. Fjernelsen sker som følge af reaktioner på jernoverfladen. Ved at foretage detaljeret monitering af fjernelsesrater og de styrende faktorer, opnås der fuldskalaerfaringer med jernspånefilter. Anlægget er etableret.

Dual-phase extraction. Renseri, Haslev, Vestsjællands Amt.

Undersøgelser på lokaliteten viser betydelig forurening med klorerede kulbrinter, primært tetrachlorethylen, fra et renseri. Der er gennemført supplerende undersøgelser og skitseprojektering for at vurdere mulighederne for enten at gennemføre en oprensning med vakuumventilering eller med dual-phase extraction (2-fase ekstraktion). Resultaterne af undersøgelserne og skitseprojektet viser, at det formentlig ikke kan lade sig gøre at gennemføre en oprensning med dual-phase extraction på lokaliteten. Amtet forventer at igangsætte et projekt med hydraulisk frakturering i kombination med dual-phase extraction (2-fase ekstraktion). Der er gennemført en sprækkeanalyse på moræneleren i en nærliggende 7 meter dyb udgravning.

Forceret udvaskning. Hjørring Gasværk, Nordjyllands Amt.

I forbindelse med gasværkspakken blev der etableret et forsøgsprojekt på Hjørring Gasværk, bestående i forceret udvaskning og recirkulering af grundvand med henblik på at forøge den mikrobielle nedbrydning af tjærestoffer. Dette projekt videreføres under Teknologiprogrammet. Målsætningen er primært at opnå en mere detaljeret dokumentation for nedbrydningsprocesserne og dokumentation af, hvordan udvaskning og nedbrydning kan optimeres. Drift og undersøgelser er i gang.

Elektrodialytisk rensning. DTU.

Metoden elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde udvikles og afprøves. Der er udført rensningsforsøg i laboratorieskala af en sandet jord til fastlæggelse af procesparametre (strømstyrke og reagenstilsætning) og til afklaring af forventet effektivitet. Herefter udføres forsøgsoprensning af samme jordtype samt en moræneler i pilotanlæg. På baggrund af forsøgsresultaterne vil forskellige jordparametre med væsentlig betydning blive beskrevet. Metodens anvendelighed in-situ og on-site samt den samlede miljøbelastning ved en fuldskalarensning vil blive vurderet.

2. Udredningsprojekter

Der er gennemført følgende udredningsprojekter i perioden siden 1997:

 Oprensning af tungmetalforurenet jord.

Miljøprojekt nr. 407, 1998.

I denne rapport konkluderes det, at det vil være relevant at afprøve metoderne: ekstraktion via planter, elektrokinetik og jordvask.

Naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand.

Miljøprojekt nr. 408, 1998.

Hovedformålet er at give en vurdering af hvilke stoffer, der anses for nedbrydelige i naturen under forudsatte redoxforhold. For disse stoffer er det angivet, hvordan stoffets nedbrydningsrate er fastsat - f. eks. i laboratoriet ved søjle- eller batchforsøg, in situ tests eller ved feltforsøg.

Termisk assisterede oprensninger.

Miljøprojekt nr. 409, 1998.

Rapporten beskriver forskellige metoder, hvor oprensningen suppleres med opvarmning af jorden.

Vakuumventileringssager fra Oliebranchens Miljøpulje.

Miljøprojekt nr. 421, 1998.

I projektet beskrives erfaringerne fra de oprensningsprojekter som Oliebranchens Miljøpulje (OM) har foretaget ved hjælp af vakuumventilering.

Afværgeteknikker for MTBE-forurenet grundvand.

Miljøprojekt nr. 483 1999.

På baggrund af en litteratursøgning i internationale databaser beskrives hvilke metoder, der forventes at være anvendelige til oprensning af MTBE-forurenet grundvand.

Vurdering af afværgeteknikken stødvis ventilering.

Miljøprojekt nr. 491, 1999.

I projektet beskrives to teknikker, hvor der blæses trykluft ned i forurenet jord eller lossepladsfyld i korte stød.

Erfaringsopsamling af gasværkspakken.

Miljøprojekt nr. 492, 1999.

I projektet samles resultaterne fra de fem forsøgsprojekter, der i perioden 1990-93 er gennemført under Miljøstyrelsens "gasværkspakke". Projektet giver et overblik over de anvendte afværgeteknikker, forudsætninger for valget af teknikkerne, vurdering af de opnåede resultater, anbefalinger og prisniveau.

Oprensningsmetoderoverforblandingsforureninger.

Miljøprojekt nr. 503, 1999.

Som grundlag for vurderingen af behovet for udviklingen af metoder til oprensning af blandingsforurenet og tjære/PAH-forurenet jord, er der gennemført en systematisk gennemgang af mulige oprensningsmetoder. Til behandling af blandingsforurenet jord er set på jordvask, elektrokinetik, phyto-oprensning og stabilisering, mens der for oprensning af tjære/PAH-forurenet jord er set på termisk behandling, biologisk behandling, ekstraktion og vådoxidation. Afsluttende er metodernes egnethed til danske forhold diskuteret

Naturlig nedbrydning af PAH’er i jord og grundvand.

Der er udarbejdet et udredningsprojekt på baggrund af gennemgang af eksisterende litteratur til fastlæggelse af den nuværende viden om emnet.

LIFE-projekt om miljørigtige oprensninger.

Banestyrelsen har igangsat et LIFE-projekt (under det Europæiske Fælleskab) om miljørigtig oprensning af 5 lokaliteter, der er forurenet med olie og/eller klorerede opløsningsmidler. I den forbindelse er der givet støtte via Teknologiudviklingspuljen. Formålet med projektet er at opnå effektiv og optimal rensning af jord og grundvand på lokaliteter, forurenet med olie og/eller klorerede opløsningsmidler. Under projektet vil der blive udviklet en beslutningsmodel til en miljørigtig helhedsvurdering ved valg af den bedste oprensningsteknik i en given situation. Endvidere vil der ske en optimering af de anvendte rensningsteknikker (air sparging, både vandrette og lodrette boringer, vakuumventilering, stimuleret nedbrydning, reaktiv permeabel væg). Projektet vil blive afsluttet år 2000.

Udvikling af in situ teknik til mikrobiel nedbrydning af PCB, TCE og PAH i jord.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Danmark og forskningsinstitutioner i Irland, Spanien, Tyskland og USA. Projektet har til formål at udvikle en teknik, som udnytter kombinationen af planterødder og mikroorganismer til nedbrydning af forureninger i jord. Teknikken bygger på, at planter med vidt forgrenet rodnet, som lucerne og pil, anvendes til at fordele nedbrydende bakterier i jorden. Der vælges bakterietyper, som normalt koloniserer planterødder og som ved hjælp af gensplejsning har fået tilført gener, som gør dem egnede til at nedbryde de ellers svært angribelige organiske forureninger.

Fraktureringsmetoder.

Der er gennemført et udredningsprojekt, der beskriver forskellige fraktureringsmetoder og specielt vurderer metoderne i forhold til danske forhold. Projektet vil blive offentliggjort først i år 2000.

Phytooprensning for olie-/benzinforurenet jord.

Litteratur omkring piletræers og andre planters evne til at oprense organiske forbindelser (olie/benzin) er gennemgået og danner grundlag for de feltprojekter, der igangsættes med oprensning ved hjælp af piletræer og andre planter. Projektet vil blive offentliggjort midt i år 2000.

Risikovurdering af gasproducerende lossepladser.

Der er igangsat et projekt vedrørende udarbejdelse af retningslinjer for undersøgelse og risikovurdering af gasproducerende lossepladser. Risikoen består i eksplosionsfare i bygninger i nærheden af lossepladser indeholdende organisk affald, som ved nedbrydning producerer methan. Projektet vil blive offentliggjort midt i år 2000.

Optagelse af metaller og PAH i frugt og grøntsager.

Der er igangsat et udredningsprojekt i samarbejde med Københavns Kommune og Nordjyllands Amt om optagelse af metaller og PAH i grøntsager og frugt. En række udvalgte grøntsagstyper dyrkes i bede, anlagt i Valbyparken. Bedene består af 3 typer jord: ren jord, diffust forurenet jord og kraftigt forurenet jord. Der analyseres for metaller og PAH. Frugt, høstet i København i kolonihaver af varierende forureningsgrad, analyseres for metaller og frugt, høstet på henholdsvis rene og tjæreforurenede grunde i Skagen, analyseres for PAH. Dyrkning og høst foregik sommeren 1999.

Vurdering af markeringsnet og geotekstil.

Der foretages en vurdering af egnetheden af de på markedet eksisterende typer af markeringsnet og geotekstil, til adskillelse af forurenet og ren jord. Projektet vil blive offentliggjort først i år 2000.

3. Andre projekter på jordforureningsområdet

Under Teknologiprogrammet er der igangsat følgende andre projekter på jordforureningsområdet.

Regneark til risikovurderinger.

Miljøstyrelsen har udsendt en vejledning til (amts)kommunale myndigheder om oprydning af forurenede grunde. Vejledningens metode til risikovurdering, i forhold til luft og grundvand, indeholder en række beregningstunge formler, som i praksis vil være mest anvendelige ved brug af et regneark. Derfor er der udviklet et brugervenligt regnearksværktøj.

Statistisk 3-D beregning af sandsynligheden for at finde en

jordforurening.

Miljøprojekt 449, 1999

Projektet beskriver en metode til beregning af sandsynligheden for at finde jordforurening ved hjælp af boringer, hvor der udtages jordprøver. Fremgangsmåden og forudsætningerne er beskrevet og metoden er illustreret ved et beregningseksempel. Metoden kan anvendes på forureninger, som ikke nødvendigvis er spredt fra terræn, og hvor lokaliseringen af forureningen er afhængig af dels placering af boringerne, dels boredybden.

Dansk Standard.

I samarbejde med Dansk Standard er der ydet støtte til dansk deltagelse i den internationale arbejdsgruppe ISO/TC 190/SC 7/WG 2 "Soil quality - Soil and Site Assesment; Characterization of Soil related to Groundwater". Arbejdsgruppen er i gang med at udarbejde en standard for risikovurdering af grundvand. Uden dansk deltagelse måtte det forventes, at standarden ville få en udformning, der ikke var i overensstemmelse med normal dansk praksis mht. risikovurderinger, jf. Miljøstyrelsens vejledning om oprydning på forurenede lokaliteter.

Dansk Standard.

Der er ydet støtte til at Danmark kan varetage formandskabet og sekretariat for den internationale underkomite for standardisering af jordområdet ISO/TC 190/SC 5 "Jordkvalitet – fysiske metoder".

Systematisering af data om diffus forurening, fase 1.

I samarbejde med Amternes Videncenter for Jordforurening er der igangsat et projekt, hvis formål er at indsamle og bearbejde eksisterende data fra undersøgelser af luftbårne diffuse forureninger i byområder og langs veje, således at det generelle vidensniveau på dette område forbedres. Projektet er afsluttet og vil blive offentliggjort først i år 2000.

Udvaskning af organiske stoffer.

Miljøstyrelsen forventer at udsende en bekendtgørelse om genanvendelse af restprodukter og jord. Med bekendtgørelsen indføres batchudvaskningstest som princip for måling af forurening i jord. Datagrundlaget og erfaringen med udvaskningstests for jord er begrænset. Udvaskningstesten ønskes optimeret og undersøgt både i teori og praksis for organiske forureninger for et bredt udsnit af jorde.

Karakterisering af metalforurenet jord.

Med projektet skal der tilvejebringes et bedre kendskab til udvaskning af metaller fra jord og restprodukter. Undersøgelserne skal dels omfatte uforurenet jord og forurenede jordtyper samt to restprodukter. Resultaterne skal danne baggrund for evaluering af en batchudvaskningstest på de samme jordtyper. Batchudvaskningstests indgår som et væsentligt element i de fremtidige regler for nyttiggørelse af jord til bygge- og anlægsarbejder.

Forbedring af test og datagrundlag.

Et projekt, for at forbedre kendskabet til de faktorer, som påvirker resultatet af en udvaskningstest, i relation til udvaskning af sporelementer og metaller fra jord, er sendt i udbud. Der skal indsamles en række repræsentative prøver af uforurenet og forurenet jord og under anvendelse af den eventuelt forbedrede test tilvejebringes et mere omfattende datamateriale for stofudvaskning. Gennem indsamling af prøver fra forskellige jordtyper (lermuld, sandmuld, ler og sand) og testning af disse skal der tilvejebringes et kendskab til baggrundsindhold og baggrundsudvaskning af Na, K, SO42-,Cl, Ca, As, Cr, Cd, Cu, Ni, Pb, Al og Zn.

Måling af bidrag til indeklima.

Ved vurdering af behov for oprydning, af hensyn til indeklimaet på forurenede grunde, mangler der metoder til måling af forureningsbidraget fra jord og grundvand. Der kan forekomme situationer, hvor der igangsættes afværgeforanstaltninger overfor indeklimaet, uden at det er endeligt dokumenteret, at der er en sammenhæng med jord- og grundsvandsforureningen. På denne baggrund er der igangsat udvikling af en metode til måling af bidrag fra jord- og grundvandsforurening til indeklima.

Analysemetode til PAH-forurenet jord.

Metodeafprøvninger har vist, at der er et stort behov for at få udviklet en standardmetode til analyse af PAH’er i jord samt egnede referencematerialer. Derudover er der, i arbejdet med fastsættelse af jordkvalitetskriterier for PAH’er, behov for at få fastlagt en egnet analysemetode, således at jordkvalitetskriterierne for PAH’er bliver relateret til en given analysemetode. Projektet har til formål at udvikle en sådan metode.

Bearbejdning og præsentation af kortlægningsdata fra Nordjyllands Amt.

Det Europæiske Miljøagentur ønsker at indsamle data om forurenet jord i Europa. Kortlægningsarbejdet har et meget forskelligt niveau i de forskellige lande og vurderingskriterier er ligeledes forskellige. Med henblik på at vurdere mulighederne for sammenligning er data fra Nordjyllands amt bearbejdet efter på forhånd fastlagt form. 7 andre lande har ligeledes medvirket.

Kemisk profil over sammensætning af olie og benzin

Olie/benzins sammensætning beskrives. Denne beskrivelse skal anvendes til risikovurdering af jordforurening i forhold til afdampning og grundvandsressourcen.

Modelanalyse af oprensning ved dampinjektion

Projektets formål er at foretage en modelanalyse af processer og driftsforhold, som har betydning for effektiviteten af dampinjektion og bl.a. på denne baggrund at udvikle simple og operationelle modeller til designformål.

4. Følgende projekter er offentliggjort

Pr. 1. december 1999:
Nr. 407: Oprensning af tungmetalforurenet jord.
Nr. 408: Naturlig nedbrydning af miljøfremmede stoffer i jord og grundvand.
Nr. 409: Termisk assisterede oprensninger.
Nr. 421: Vakuumventileringssager fra Oliebranchens Miljøpulje.
Nr. 449: Statistisk 3-D beregning af sandsynligheden for at finde en
jordforurening.
Nr. 480: Airsparging og vakuumventilation fra vandrette boringer på
Drejøgade 3-5:   Design og anlæg.
Nr. 483: Afværgeteknikker for MTBE-forurenet grundvand.
Nr. 487: Airsparging og vakuumventilation fra vandrette boringer på
Drejøgade 3-5:   Statusrapport.
Nr. 491: Vurdering af stødvis ventilation og pneumatisk opsprækning.
Nr. 492: Resumerapport over gasværkspakken.
Nr. 497: Reduktion af krom(VI) i grundvand ved hjælp af jernspåner.
Nr. 503: Blandingsforureninger.

5. Faglige sekretærer

Der er truffet aftale med følgende personer om at være faglige sekretærer:

Ph. D. Thomas H. Larsen, Hedeselskabet - air sparging og passiv ventilering.
Ph. D. Peter Kjeldsen, DTU- reaktiv permeabel væg.
Cand. Scient. Bjørn Jensen, VKI - vakuumventilering.
Ph. D. Ulrich Karlsson , DMU - phytooprensning.
Ph. D. Civ. Ing. Poul Løgstrup Bjerg, DTU - ORC og naturlig nedbrydning.
Cand. Scient. Tom Heron, NIRAS - termisk assisteret oprensning og geooxidation.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]