[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2000

4. Indsatsområder

I "Program for teknologiudvikling, jord- og grundvandsforurening, december 1996" /3/ er beskrevet de forureningsområder, som Teknologiprogrammet bør rettes mod i de næste 5 år. Disse områder fremkom på baggrund af oplysninger fra ROKA-databasen 1995, hvor bl.a. hyppigheden af de forskellige forureningstyper i jord og grundvand blev sammenstillet. Dette førte til identifikation af følgende forureningsområder (indsatsområder), som programmet skulle rettes mod i de næste 2-5 år:

Jord og/eller grundvand, forurenet med klorerede opløsningsmidler.
Tungmetalforurenet jord.
Olie-/benzinforurenet jord og grundvand (herunder MTBE).
Tjære-/PAH-forurenet jord (herunder NSO forbindelser).
Blandingsforureninger.
Lossepladser med udsivning af lossepladsgas.

I de næste par år skal der fortsat sikres afprøvning og dokumentation af metoder til rensning af forureninger, der truer grundvandet (klorerede opløsningsmidler og olie/benzin forureninger, herunder MTBE-forureninger). Der planlægges i øvrigt afprøvet metoder overfor tjære-/PAH-forureninger. Der planlægges fortsat afprøvet forskellige in-situ teknologier. Desuden planlægges der i højere grad gennemført forsøg på forskellige eksisterende eller nye jordrensningsanlæg bl.a. med blandingsforureninger og tungmetalforureninger, der udgør et væsentligt jordforureningsproblem. Der vil i de fremtidige projekter blive fokuseret på kvaliteten af det slutprodukt, der fremkommer efter rensning og det skal specielt vurderes om den rensede jord kan anvendes frit.

I særlige situationer kan det komme på tale at afprøve metoder til rensning af punktkilder (hotspots) med pesticidforurening.

I de fremtidige projekter vil et væsentligt indsatsområde være miljø- vurdering og økonomisk vurdering af de enkelte teknikker og af oprensningerne generelt. Desuden vil et væsentligt indsatsområde være at få minimeret driftsudgifterne for de forskellige afværgeforanstaltninger.

I årene herefter vil der også skulle afprøves teknikker inden for de andre indsatsområder.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]