[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Teknologiprogram for jord- og grundvandsforurening 2000

5. Projektforslag for 2000-2001

Det overordnede formål med Teknologiprogrammet er at kunne foretage mere effektive (miljømæssige og økonomiske) oprydninger af forurenede lokaliteter samt at afprøve nye og nyere oprydningsteknologier.

På figur 1 er optegnet et traditionelt sagsforløb for et afvægeprojekt. Omfanget af det arbejde, der sættes i gang under Teknologiprogrammet, afhænger af det stadium undersøgelserne og afværgeforanstaltningerne er på for den konkrete lokalitet.

5.1 Formål med feltprojekter

Formålet med feltprojekterne er at afprøve og dokumentere metoderne og specielt at vurdere, om de opstillede forudsætninger bliver opfyldt. Ved afprøvning af metoderne skal der stilles specifikke krav til forundersøgelser, indledende tests til dimensionering og design af anlæggene. På baggrund af tests skal der opstilles prognoser for gennemførelsen af oprydningen, primært med hensyn til varighed og oprensningsniveau. Inden igangsættelsen af afværgeforanstaltningerne skal det specificeres, hvordan der løbende foretages driftskontrol og afsluttende dokumentation af oprensningen. Der skal desuden udføres miljøvurderinger og økonomiske vurderinger af udgifter og gevinster ved brugen af de enkelte teknikker. I bilag C er vist et paradigma for en indholdsfortegnelse og i bilag D budget for et teknologiprojekt.

Resultaterne af feltprojekterne skal, sammen med litteraturgennemgang, munde ud i generelle udmeldinger (rapporter, vejledninger og lignende) om brugen af metoderne under danske forhold.

Der skal løbende ske præsentation/videreformidling af Teknologiprogrammet ved udarbejdelse af publikationer, der bliver offentliggjort på Miljøstyrelsens hjemmeside. Desuden bliver programmet og projekterne jævnlig præsenteret på forskellige faglige møder som f.eks. ATV møder (Akademiet for de Tekniske Videnskaber), Amternes Videncenter for Jordforurening, Ingeniørforeningen og Universiteter.

1.gif (4428 bytes)

5.2 Teknikker, der forventes afprøvet

Nedenfor er angivet en samlet liste over teknikker, der forventes afprøvet indenfor de næste 5 år. Denne liste kan ændres, hvis nærmere undersøgelser (danske eller udenlandske) viser, at det ikke er relevant at afprøve en bestemt metode.

Teknik Klorerede
Opløsnings- midler
Olie/
Benzin
MTBE Tjære/ PAH´er Andet
Teknikker baseret på stripning
(alle på udviklingstrin 3):
Termisk assisteret oprensning X X      
Modificerede stripningsmetoder
(in well)
X X X    
Dual-phase extraction
(2-fase ekstraktion)
X        
Bioventilering X X X    
Frakturering X X      
Nedbrydning under naturlige
Forhold (på udviklingstrin 2
eller 3):
Nedbrydning X X   X  
Biologiske og kemiske rensningsmetoder (på udviklingstrin 1, 2
eller 3):
On site biologisk rensning af grundvand X X      
Biologisk rensning af forurenet jord X X      
Nedbrydning af MTBE-forureninger ved bakterier     X    
Rensning ved tilsætning af ilt   X X    
Kemisk rensning ved tilsætning af brint X        
Rensning med ozon   X      
Rensning af grundvand (på udviklingstrin 2 eller 3):
Fluid bed rensning af forurenet grundvand X       X
Flotationsteknikker. X X     X
Optimering af afværgeoppumpninger X X X X X
Andre metoder:
Metode til fjernelse af fri fase X X      
Jordrenseanlæg X X   X X

Andre feltprojekter:

Afprøvning af alternative undersøgelsesmetoder, fx feltanalyser, boremetoder og prøveudtagningsudstyr.
Vurdering af undersøgelsesmetoder til kortlægning.

5.3 Prioriterede feltprojekter for 2000 - 2001

Inden for hvert indsatsområde er projekterne for 2000-2001 i det følgende listet i rækkefølge. Antallet af projekter, der kan igangsættes, afhænger af omfanget af de enkelte projekter og hermed udgifterne til disse. Ved afprøvning af teknologierne foretrækkes kortlagte lokaliteter.

5.3.1 Klorerede opløsningsmidler

Termisk assisteret oprensning (udviklingstrin 3)

Ved termisk assisteret rensning opvarmes jorden og de flygtige forureningskomponenter fjernes derved mere effektivt. I USA er der eksperimenteret med at opvarme jorden ved 5 forskellige metoder:

injektion af varm luft og vanddamp,
injektion af varmt vand,
elektrisk opvarmning med elektroder og lavfrekvent strøm,
opvarmning med radio- og mikrobølger via antenner og
direkte termisk ledning i jord ved varmetæppe eller varmebrønd.

Det vurderes, at det er relevant med yderligere afprøvning af metoderne over for forureninger i lerlag og under grundvandsspejlet. Der planlægges igangsat yderligere 1-2 feltprojekter med udvalgte metoder.

Dual-phase extraction (2-fase ekstraktion) (udviklingstrin 3)

Dual-phase extraction er en oprensningsmetode, som anvendes i mindre permeable lag, hvor de mere almindelige metoder som vakuumventilering og/eller air sparging ikke er anvendelige. Dual-phase extraction indebærer, at der etableres et kraftigt vakuum i afværgeboringen, således at både poreluft og porevand/grundvand ekstraheres samtidigt fra det forurenede jordvolumen. Den/det ekstraherede luft/vand strippes og renses i et anlæg. Der forventes igangsat et feltprojekt.

Modificerede stripningsmetoder, f.eks. brøndventilering (udviklingstrin 3)

Disse modificerede metoder går ud på at kombinere recirkulation af grundvand med stripning og derved kombinere air sparging med vakuumventilering i samme boringer (f.eks. in-well stripning eller bio-slurpning). I USA findes der forskellige typer af modificerede metoder. Der planlægges igangsat 1-2 feltprojekter med disse metoder over for klorerede opløsningsmidler.

Frakturering (udviklingstrin 2 eller 3)

På baggrund af et udredningsprojekt, der beskriver forskellige fraktureringsmetoder, forventes der igangsat et eller to projekter. Ved frakturering laves der kunstig opsprækning af lavpermeable lag, ved f.eks. at injicere en væske eller luft i bunden af en boring under stort tryk.

Kemisk rensning ved tilsætning af brint (udviklingstrin 3)

Det skal vurderes, om det vil være relevant at igangsætte et projekt med kemisk rensning ved tilsætning af brint. Metoden går ud på at forcere nedbrydningen af klorerede opløsningsmidler ved etablering af anaerobe forhold. Herved ændres redoxforholdene, således at potentialet for nedbrydning af PCE og TCE øges. Det skal eventuelt vurderes, om metoden er virksom overfor dybt liggende forureninger med klorerede opløsningsmidler.

Optimering af afværgeoppumpninger (udviklingstrin 3)

På en lokalitet forsøges driften af en afvægeoppumpning optimeret eller der skal afprøves alternative oprensningsmetoder.

Phytooprensning (udviklingstrin 1 eller 2)

Der udføres eventuelt et phytooprensningsprojekt for jord og grundvand forurenet med klorerede opløsningsmidler.

5.3.2 Olie/benzin

Modificerede stripningsmetoder, f.eks. brøndventilering (udviklingstrin 3)

Disse modificerede metoder går ud på at kombinere recirkulation af grundvand med stripning og derved kombinere air sparging med vakuumventilering i samme boringer (f.eks. in-well stripning eller bio-slurpning). I USA findes der forskellige typer af modificerede metoder. Der planlægges igangsat 1-2 feltprojekter med disse metoder over for olie-/benzinforureninger.

Forceret nedbrydning (udviklingstrin 3 eller 4 )

Forsøg i USA viser, at nedbrydning af olie-/benzinforurening kan forceres ved tilsætning af ilt, f.eks som ORC. Der planlægges igangsat 1-2 feltprojekter med disse metoder over for olie-/benzin- og evt. MTBE-forureninger

Biologiske filtre (udviklingstrin 2 eller 3)

Der skal gennemføres forsøg med forskellige biofiltre til rensning af olie-/benzinforurenet luft og vand. Forsøgene skal sammenholdes med kulrensning.

5.3.3 MTBE

Modificerede stripningsmetoder, f.eks. brøndventilering (udviklingstrin 2 eller 3)

Disse modificerede metoder går ud på at kombinere recirkulation af grundvand med stripning og derved kombinere air sparging med vakuumventilering i samme boringer (f.eks. in-well stripning eller bio-slurpning). I USA findes der forskellige typer af modificerede metoder. Der planlægges igangsat et feltprojekt med disse metoder over for benzin- og MTBE-forureninger.

Nedbrydning af MTBE ved bakterier (udviklingstrin 1, 2 eller 3)

Der er i USA isoleret en bakteriekultur, der kan nedbryde MTBE-forurenet grundvand. Indledende danske forsøg viser et potentiale for at benytte bakteriekulturen i et on-site rensningsfilter. Der planlægges gennemført et til to feltprojekter, hvor metoden sammenlignes med andre rensningsmetoder.

Rensning af MTBE ved filtrering (udviklingstrin 1, 2 eller 3)

I udredningsprojektet "Afværgeteknikker for MTBE-forurenet grundvand" anbefales det, at forskellige filtertyper afprøves til on site rensning af forurenet grundvand. På et eller to feltprojekter skal forskellige filtre (kulfilter, tilsætning af ozon kombineret med biologisk filtrering m.v.) afprøves og vurderes.

Biologisk rensning af MTBE (udviklingstrin 2 eller 3)

Nyeste resultater fra USA viser god effekt med passiv rensning af MTBE-forurenet grundvand, ved at lade det forurenede vand passere en iltbarriere i grundvandsmagasinet. Der planlægges igangsat et eller to feltprojekter.

5.3.4 PAH/tjære-forureninger og blandingsforureninger

Indbygning af tjæreforurenet jord i støjvolde m.v. (udviklingstrin 3)

I et eller flere feltprojekter skal det dokumenteres hvor stor risiko der er for forureningsspredning ved indbygning af tjæreforureninger i støjvolde og vejbyggeri.

Rensning af blandingsforurening f.eks. i termisk behandlings-anlæg

Det planlægges dokumenteret hvordan blandingsforureninger renses i f.eks. termiske behandlingsanlæg og andre eksisterende jordrensningsanlæg. Der skal specielt fokuseres på hvilke oprensningsniveauer, der kan opnås, og på slutprodukterne .

Naturlig nedbrydning af PAH er i vand (udviklingstrin 3)

I et feltprojekt undersøges og dokumenteres de naturlige nedbrydningsprocesser for PAH’ér. Herunder dannelse af nedbrydningsprodukter.

5.3.5 Gas fra lossepladser

Risiko for gas fra lossepladser

Afhængigt af resultatet af et igangværende udredningsprojekt om risikovurdering af eksplosionsfare fra gas i lossepladser, kan det komme på tale at gennemføre et feltprojekt til nærmere afklaring.

5.4 Udredningsprojekter for 2000-2001

Der planlægges iværksat følgende udredningsprojekter.

5.4.1 EDB modeller

For forskellige stripningsmetoder skal der opstilles og afprøves edb-modelværktøj samt udarbejdes en engelsk version af Miljøstyrelsens edb-program "JAGG" til engelsk.

5.4.2 Vurdering af alternative on-site metoder til rensning af luft og vand

For at kunne nedsætte driftsudgifterne for rensning af forurenet luft og grundvand beskrives og vurderes forskellige metoder. På baggrund af resultaterne af projektet forventes der igangsat et eller to feltprojekter.

5.4.3 Økonomiske vurderinger af rensning af forurenet jord og grundvand

Der skal udarbejdes et paradigma for beregning af de økonomiske udgifter, der er forbundet med at etablere et afværgeprojekt. På baggrund af de konkrete projekter, skal der beregnes nøgletal for de enkelte teknikker. De økonomiske udgifter for de forskellige teknikker skal sammenstilles.

5.4.4 Vurdering af mængden af jord, der renses på jordrensningsanlæg.

Det skal undersøges hvor meget jord, der sendes til jordrensning og hvor stor en del af denne jord, der renses, så den kan anvendes frit og hvor stor en del der efterfølgende bliver deponeret Undersøgelsen skal gælde forskellige forureningskomponenter.

5.4.5 Vurdering af forureningspåvirkning af indeklima

Til brug for en vurdering af gulvkonstruktioners reduktion af forureningskoncentrationer skal der indsamles sammenhængende data for måling af flygtige forureningskomponenter under gulv og i bygninger.

5.4.6 Bestemmelse af kildestyrkekoncentrationen i mobilt porevand i den umættede zone

Projektet skal resultere i anvisninger om, hvordan kildestyrkekoncentrationen kan bestemmes med henblik på at gøre risikovurderingen mere præcis.

5.4.7 Bestemmelse af den horisontale longitudinale dispersitivitet i kalkmagasiner, som er repræsentative for danske forhold

5.4.8 Opstilling af hydrogeologisk kortlægningskrav for at nedbrydningsraten kan bestemmes lokalt

5.4.9 Nye metoder til karakterisering af forurenede lokaliteter

Der er behov for metoder og teknikker som billigere og bedre kan karakterisere forurening. Gennemføres når der er et antal passende metoder/teknikker, som kan beskrives og evt. afprøves i felten.

5.5 Andre projekter for 2000 - 2001

Der planlægges igangsat følgende andre projekter på jordforureningsområdet.

Standardiseringsarbejdet ISO under EU.
Vurdering af kviksølvforurenet jord i Danmark.
Evaluering af oprydningerne under OM ordningen.
Metodeafprøvning af PAH-analysemetode.
Standardisering af metode til måling af total kulbrinter, herunder BTEX i vand.
Vurdering af PAH-metabolitter. Det skal eventuelt undersøges, om PAH-metabolitter, der fremkommer ved nedbrydning af PAH´er, udgør et miljø- og sundhedsmæssigt problem.
Datamodel for forurenet jord. Der skal udarbejdes en datamodel (logisk beskrivelse, der ikke er systemafhængig) for data om jordforurening.
Videreførsel af projekter om optag af forureningsforbindelser i frugt og grøntsager.
Sundhedsmæssige baserede kriterier for jord og grundvand.
Undersøgelse af biotilgængelighed for forureningskomponenter i jord.
Systematisering af data om diffus forurening, fase 2.
Evaluering af Teknologiprogrammet.
Information. Udarbejdelse af en pjece.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]