[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Renere teknologi via produkt- og kortlægningsprojekter

Bilag B Beskrivelse af udredningsprojekterne

Bilaget indeholder beskrivelser af de 14 udredningsprojekter. I beskrivelserne er for- og hovedprojekter slået sammen i de tilfælde, hvor begge projekter er støttet af handlingsplanen 1993-97. Beskrivelserne bygger hovedsageligt på publicerede (eller endnu ikke publicerede) rapporter, men også de gennemførte interviews har i et vist omfang bidraget. Oversigt over de interviewede personer og virksomheder, fremgår af bilag C.

Hvor projektets status er angivet som afsluttet, refereres til interviewet med projektlederen. Afsluttet betyder oftest, at projektets afsluttende rapport er afleveret til Miljøstyrelsen. Opmærksomheden henledes på, at opgørelsen af de enkelte projekters publikationer ikke er fuldstændig.

Udredningsprojekter er defineret som projekter, hvor hovedsigtet i projektet har været udredning eller kortlægning, og hvor der typisk ikke er en virksomhed involveret direkte i produktudvikling

U1
Udvikling af brændeovne med ekstremt lavt indfyret effekt, høj nyttevirkning og lav emission af uforbrændte gasser og partikler

Branche
Jern & metal (brændeovne)
Projektstart
Marts 1994
Status
Endnu ikke afsluttet
Bevilling
305 tkr
Projekttype
Teknologiudvikling
Ansvarlig
DTI-energiteknologi
Øvrige deltagere
Heta A/S
Jydepejsen A/S
Krog Iversen & Co A/S
Lotus Production ApS
Meteor
Morsø Jernstøberi A/S
Ørskovs Maskinfabrik A/S

Projektets formål

Formålet med projektet var at udvikle brændeovne med lave mindsteydelser, med et reguleringsområde på 1,5-6 kW og en forbrændingskvalitet mht. CO, der opfylder gældende standard.

Problemstilling

Eksisterende brændeovne er ved tilfredsstillende forbrænding typisk i stand til at yde 4-5 kW. Da moderne boliger i længere perioder har et behov, der går ned til 1,5 kW reguleres effekten ved reduceret lufttilførsel, hvilket medfører en forringet forbrænding og deraf følgende gener for omgivelserne. Der er således behov for at udvikle ovne, der er istand til at dække hele området fra 1,5 kW til 6 kW under tilfredsstillende forbrænding. Projektet bygger videre på et tidligere støttet projekt, som viste, at det lader sig gøre at fremstille en ovntype, der går ned til 3 kW.

Projektets resultater

Resultaterne er endnu ikke publiceret, men det er lykkedes at lave et brændkammer til en mindre ovn, der brænder 8 timer på een indfyring.

Formidling

Rapporter

Endnu ingen.

U2
Brancheanalyseprojekt for træ- og møbelindustrien - træ- og møbelprodukters livscyklus

Branche
Møbler
Projektstart
Marts 1996
Status
Forventet afslutning september 1999
Bevilling
2.880 tkr
Projekttype
Kortlægning
Ansvarlig
DTI-træteknik
Øvrige deltagere
-

Projektets formål

Formålet med projektet er at kortlægge de miljømæssige forhold i træ- og møbelprodukters livscyklus ved anvendelse af UMIP, herunder at lave en status for indførelsen af renere teknologi, ressourceanvendelse, miljøpåvirkninger, genanvendelse mv. På baggrund af kortlægningen udvikles handlingsplaner for renere teknologi samt forslag til miljøledelse.

Problemstilling

Baggrunden for projektet er dels allerede udførte projekter på træ- og møbelområdet, dels et ønske fra Miljøstyrelsen om at indsamlede data bidrager til UMIP-databasen.

Projektets resultater

Projektet er endnu ikke færdigt.

Formidling og spredning

Rapporter

Endnu ingen afrapportering

U3
Det grønne møbel - et miljøteknologisk udviklingsprojekt

Branche
Møbler
Projektstart
Januar 1996
Status
Afsluttet juni 1996
Bevilling
481 tkr
Projekttype
Produktudvikling, demonstration
Ansvarlig
Foreningen det Grønne Møbel
Øvrige deltagere
En lang række møbelsnedkerier og -producenter

Projektets formål

Formålet med projektet var at producere konkrete eksempler på grønne møbler, for derigennem at inspirere til en udvikling af dansk møbelproduktion i retning af mere miljøvenlige materialer og processer.

Problemstilling

Baggrunden for projektet var et ønske om at udvikle og afprøve ideer om mere miljøvenlige møbler, med udgangspunkt i et samarbejde mellem håndværkere og designere.

Projektets resultater

Resultatet af projektet var udviklingen og produktionen af en række møbelprodukter. Projektet viste, at grønne møbler kan have samme funktionelle egenskaber som traditionelle og ikke er markant dyrere, samt at det er muligt at producere og distribuere møblerne under høj inddragelse af lokalområdernes menneskelige og materielle ressourcer.

Formidling

Rapporter

Projektrapporten ‘Det grønne møbel’ udgivet af Foreningen det Grønne Møbel. Der er endvidere udgivet en pjece og trykt en plakat på baggrund af projektet.

U4
Udvikling af mindre miljøbelastende midler til forebyggelse og bekæmpelse af svampeangreb i træ og forhindring af biokorrosion på bygningsfacader

Branche
Øvrige (træbeskyttelse)
Projektstart
Juli 1994
Status
Afsluttet 1997
Bevilling
229 tkr
Projekttype
Teknologiudvikling
Ansvarlig
DTI-Bioteknik
Øvrige deltagere
-

Projektets formål

Formålet med projektet var at undersøge grundlaget for et videre arbejde med udvikling af alternative (enzym-baserede) træbeskyttelsesmidler. Konkret blev der arbejdet med stoffet 2-Deoxy-D-Glucose (2-DOG), som kan udvindes af rejeskaller.

Problemstilling

Traditionelt har træbeskyttelsesmidler været baseret på tungmetaller (fx arsen og krom), som i de senere år har givet anledning til stigende miljømæssig bekymring. Efter endt brug deponeres imprægneret træ på kontrollerede lossepladser med risiko for udvaskning af toksiske stoffer.

Enkelte tungmetaller er allerede udfaset og det forventes, at der vil opstå et behov for alternative og mere miljøvenlige træbeskyttelsesmidler. Enzymbaserede træbehandlingsmidler kunne være et muligt alternativ.

Projektets resultater

Afprøvning af 2-DOG viste at dette stof er et potentielt aktivstof til bekæmpelsen af trænedbrydende svampe - herunder bekæmpelse af svampeangreb i eksisterende bygninger. Beregninger viser at der alene på baggrund af Royal Greenlands rejeproduktion vil kunne udvindes aktivstof nok til at kunne imprægnere et træforbrug svarende til behovet i Danmark og Sverige imod brunmuldssvampe.

Formidling

Rapporter

Miljøprojekt nr. 424: 2-Deoxy-D-glucose i bekæmpelsesmidler til byggematerialer. Miljøstyrelsen 1998.

U5
Forprojekt:
Konstruktiv beskyttelse af træ mod biologisk nedbrydning
Hovedprojekt:
Demonstration og dokumentation af konstruktiv træbeskyttelse

Branche
Øvrige (træbeskyttelse)
Projektstart
Forprojekt: August 1993
Hovedprojekt: Januar 1995
Status
Forprojekt: Afsluttet medio 1994
Hovedprojekt: Afsluttet januar 1999
Bevilling
Forprojekt: 250 tkr
Hovedprojekt: 750 tkr
Projekttype
Demonstrationsprojekt & udredningsprodukt
Ansvarlig
DTI-træteknik
Øvrige deltagere
SBI
Træbranchens Oplysningsråd

Projektets formål

Formålet med projektet var at udvikle konstruktionsmæssige løsninger til forebyggelse af biologisk nedbrydning af træværk i udsatte konstruktioner indenfor bygge- og anlægsområdet. Forprojektet havde således til formål at indsamle og vurdere eksisterende regler, anvisninger og litteratur, mens hovedprojektet havde til formål at eftervise og demonstrere effektiviteten af konstruktiv træbeskyttelse som middel til at forhindre eller forsinke biologisk nedbrydning indenfor byggeområdet.

Problemstilling

Inden for bygge- og anlægsbranchen anvendes årligt store mængder træ, men på trods af dette er der ikke en tradition for udvikling af og opsamling af viden om metoder til, gennem kronstruktionsmæssige løsninger, at opnå en forlængelse af træets holdbarhed. I stedet har man anvendt en række imprægneringsmidler baseret på kobber-, krom-, arsen- og tinforbindelser, alle med væsentlige miljø- og sundhedsmæssige problemer.

Projektets resultater

Forprojektet konkluderede, at der er behov for at samle viden om konstruktiv træbeskyttelse, som har relevans for moderne byggeri samt at udvikle nye teknikker og vurdere effekten af de kendte teknikker. Endvidere er der behov for at sprede den indsamlede og nye viden.

Hovedprojektet afprøvede en række konstruktioner og kom på den baggrund med en række anbefalinger til konstruktionsmæssige retningslinier, som vil øge holdbarheden af trækonstruktioner. Disse resultater anbefales videreformidlet til byggeindustriens aktører og gør-det-selv-folk.

Formidling

Rapporter

Morten H. Hansen & Asta Nicolajsen (under udgivelse): Fugtforhold i træbeklædninger - resultater af laboratorieforsøg med accelereret ældning. SBI-rapport 310.

Miljøstyrelsen. Miljøprojekt nr. 515, 2000: Dokumentation af konstruktiv træbeskyttelse.

U6
Analyse af hvilke teknologiske og industrielle muligheder, der karakteriserer produkter, baseret på plantefibre

Branche
Bioteknologi
Projektstart
Primo 1996
Status
Afsluttet medio 1998
Bevilling
602 tkr (yderligere 1.448 tkr var reserveret til de ikke-gennemførte faser)
Projekttype
Produktudvikling & demonstration
Ansvarlig
DTI-plastteknologi
Øvrige deltagere
-

Projektets formål

Projektets formål var at udføre komparative livscyklusvurderinger af miljøforhold for materialer/ produkter baseret på plantefibre i forhold til alternative materialer/ produkter. Det var yderligere formålet at vurdere tekniske, økonomiske og funktionelle muligheder og begrænsninger for plantefibres anvendelse i industrielle produkter.

Problemstilling

Kompositmaterialer, hvori der indgår plantefibre, har en stigende interesse som følge af deres funktionelle egenskaber (styrke, stivhed og holdbarhed). Potentialet er stort, idet der skønnes at være 4 mia. tons plantefibre til rådighed på verdensplan. Kompositmaterialerne formodes endvidere på en række områder at være et miljømæssigt godt alternativ til eksisterende materialer, men der mangler dokumentation for deres eventuelle miljømæssige overlegenhed.

Projektets resultater

Projektets resultat er en kortlægning af en mulig fiberbaseret produktion i Danmark, herunder 11 konkrete forslag til produkter. Projektet blev afbrudt efter fase 1 - og den praktiske implementering af plantefibre i samarbejde med industrien blev således ikke til noget. Årsagen til dette var at ingen virksomheder var interesseret i videreudviklingen.

Formidling

Rapporter

Under udarbejdelse: Analyse af hvilke teknologiske og industrielle muligheder, der karakteriserer produkter, baseret på plantefibre.

U7
Materialebesparelser og videreudvikling af alternative korrosionsbeskyttende malingssystemer

Branche
Øvrige (maling/ korrosionsbeskyttelse)
Projektstart
August 1995
Status
Afsluttet 1997
Bevilling
695 tkr
Projekttype
Produktudvikling, procesudvikling
Ansvarlig
DTI-overfladeteknik
Øvrige deltagere
ABC-Coating

Projektets formål

Formålet med projektet var at afprøve forskellige påføringssystemer, der potentielt reducerer malingforbruget ved korrosionsbeskyttende sprøjtemaling af stålkonstruktioner. Endvidere var formålet at vurdere påføringens kvalitet og de miljømæssige forhold.

Problemstilling

Traditionel korrosionsbeskyttelse af stålkonstruktioner påvirker såvel arbejdsmiljø som ydre miljø i kraft af udledninger af organiske opløsningsmidler. Disse udledninger vil kunne reduceres, dels gennem en forbedret påføringsteknik, dels gennem anvendelse af alternative malings-systemer.

Projektets resultater

Forsøg på malerværksteder med alternative systemer (hybridsystemer) leveret af samtlige 5 danske råvareleverandører viste, at det er praktisk muligt at reducere udledningerne af organiske opløsningsmidler med ca. 90%. Den opnåede viden og praktiske erfaringer i projektet har forsynet malerentrepenørerne med et bedre grundlag for formidling af mere miljøvenlige korrosionsbehandlingssystemer til personale og kunder.

Metoden markedsføres i dag af fem leverandører.

Formidling

Rapporter

Miljøstyrelsen. Miljøprojekt nr. 418: Alternative korrosionsbeskyttende malingsystemer.

U8
Kortlægning og vurdering af ressourcetab, energiforbrug og miljøforhold for udvalgte grafiske produkter i et livscyklusperspektiv

Branche
Øvrige (grafiske produkter)
Projektstart
Januar 1995
Status
Afsluttet oktober 1996
Bevilling
1.938 tkr
Projekttype
Demonstration, kortlægning, metodeudvikling
Ansvarlig
Cowiconsult, Vejle
Øvrige deltagere
-

Projektets formål

Formålet med projektet er at kortlægge ressourcetab, energiforbrug og miljø- og arbejdsmiljømæssige forhold for tre grafiske produkter: et ugeblad, en reklame og en avis, for på den baggrund at kunne udpege mulighederne for at forbedre fremstillingsprocesserne. Endvidere er formålet at vurdere behovet for udvikling af processer og/eller slutprodukt.

Problemstilling

Fremstillingen af grafiske produkter er en kompliceret proces, hvor der er på de fleste procestrin mange alternative valg mht. materialer og processer. Hvert af disse valg indebærer miljømæssige konsekvenser - og resultatet er, at den samlede miljømæssige påvirkning for det enkelte produkt er vanskelig at overskue.

Projektet tager afsæt i forprojektet til rammeprogram for den grafiske branche (Miljøstyrelsen, 1994), hvor der anbefales ni indsatsområder for projekter - projektet forener disse ni indsatsområder i eet projekt.

Projektets resultater

Projektet konkluderer at papir og papirproduktion er de væsentligste faktorer i forhold til ressourceforbrug og miljøbelastning for de tre produkter. Herefter følger trykningen. Baseret på en livscyklusvurdering efter UMIP metoden, rummer projektet en lang række anbefalinger herunder, at der anvendes så let papirkvalitet som muligt, at papiret er fremstillet med minimalt energiforbrug og maksimalt forbrug af fornyelige brændsler og returfibre. Endvidere, at såvel anvendt papir som færdigt produkt skal opfylde svanemærkets krav.

Formidling

Rapporter

Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen, nr. 63, 1996: Ressourceforbrug og miljøbelastninger for tre grafiske produkter i et livscyklusperspektiv.

Miljøstyrelsen. Miljøprojekt nr. 341: Miljøeffekter og ressourceforbrug for 3 grafiske produkter i et livscyklusperspektiv.

U9
Udvikling af egnede plastmaterialer som erstatning for amalgam til stressbærende kindtandsfyldninger mv.

Branche
Øvrige (tandfyldningsmateriale)
Projektstart
Ultimo 1994
Status
Afsluttet medio 1997
Bevilling
1.119 tkr
Projekttype
Teknologiudvikling/ produktudvikling
Ansvarlig
Tandlægehøjskolen i København
Wolf & Kaaber A/S
Øvrige deltagere
-

Projektets formål

Formålet med projektet er at udvikle plastmaterialer, der kan erstatte det kviksølvholdige amalgam i kindtandsfyldninger.

Problemstilling

Behovet for at udvikle alternative tandfyldningsmaterialer er en følge af Miljøministeriets udfasning af kviksølv og kviksølvholdige produkter. Amalgam til fyldning af kindtænder forsøges således udfaset pr 1.1. 1999.

Projektet bygger videre på to tidligere projekter, der begge er finansieret af Rådet for Renere Teknologi.

Projektets resultater

Projektet har beskrevet et plastbaseret produkt til stressbærende fyldninger i kindtænder, men produktet er ikke færdigudviklet, og der er ingen konkrete aftaler om mulige producenter.

Formidling og spredning

Rapporter

Erstatningsmaterialer for amalgam til stressbærende kindtandsfyldninger mv. Statusrapport, oktober 1996.

U10
Kortlægningen af miljøbelastningen ved familiens aktiviteter

Branche
Øvrige
Projektstart
Januar 1995
Status
Afsluttet marts 1996
Bevilling
1.017 tkr
Projekttype
Udredning
Ansvarlig
I/S Økoanalyse
Øvrige deltagere
-

Projektets formål

Formålet med projektet var at fremskaffe systematisk viden om omfanget af miljøbelastningerne fra en families forskellige aktiviteter.

Problemstilling

På ansøgningstidspunktet var interessen for miljøspørgsmål blandt forbrugerne i vækst, men der eksisterede ikke undersøgelser, der systematisk behandler miljøaspektet familiens aktiviteter. Denne viden vil dels være en forudsætning for familiernes tilrettelæggelse af en mere miljørigtig hverdag og dels en betingelse for en mere målrettet indsats fra det offentliges side.

Projektets resultater

På baggrund af en LCA opgøres de miljømæssige aspekter ved en modelfamilies aktiviteter indenfor hjemmets fire vægge samt bilkørsel. Udover denne detaljerede miljødataopgørelse fordelt på fremstilling, forbrug og bortskaffelse, præsenterer projektet endvidere en modificeret LCA-model, baseret på UMIP, men tilpasset problemstillingen.

Formidling

Rapporter

Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 26, 1996: Kortlægning af miljøbelastningen ved en families aktiviteter.

I/S ØkoAnalyse: Miljøbelastningen ved familiens aktiviteter. Forbrugerstyrelsen, 1996.

U11
Miljøscreening af afløbskomponenter af forskellige materialer (PVC, HDPE og beton) i livscyklus

Branche
Øvrige (afløbsrør)
Projektstart
September 1996
Status
Afsluttet december 1997
Bevilling
400 tkr
Projekttype
Kortlægning
Ansvarlig
DTI-miljøteknik
Øvrige deltagere
DTI-byggeri
SBH-consult

Projektets formål

Formålet med projektet var at screene energiforbrug og øvrige miljøpåvirkninger fra vugge til grav for afløbskomponenter fremstillet af PVC, HDPE og beton.

Problemstilling

Miljøstyrelsen og Plastindustrien i Danmark indgik i 1991 en frivillig aftale om anvendelsen af PVC med det formål at friholde forbrændingsanlæg for PVC-holdigt affald. En følge af denne strategi vil være at finde anvendelige substitutionsmaterialer for PVC i rør. Som beslutningsgrundlag for valg af alternative rørtyper har Miljøstyrelsen tidligere gennemført et projekt, som imidlertid er behæftet med fejlvurderinger af betonrør - og dermed ikke udgør et tilfredsstillende beslutningsgrundlag.

Projektets resultater

Resultatet af projektet er en livscyklusscreening, der indikerer hvilke faser af livscyklussen for afløbskomponenter fremstillet af hhv. beton og plast, der har størst betydning i miljømæssig sammenhæng. Miljømæssigt giver råvarefasen det største bidrag for plastprodukternes vedkommende og plast bidrager her mere end beton. Lægningsfasen er for både beton- og plastkomponenter en væsentlig fase af betydning for energiforbruget, men der kan ikke konstateres nogen forskel på de forskellige rørtyper.

Formidling

Rapporter

Miljøstyrelsen. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 3, 1998: Afløbskomponenter af PVC, HDPE, PP og beton: Miljømæssig screening.

U12
Woodshot: Udvikling af egnede haglpatroner til brug for jagt i skovområder

Branche
Øvrige (haglpatroner)
Projektstart
April 1994
Status
Afsluttet januar 1996
Bevilling
1.740 tkr
Projekttype
Produktudvikling
Ansvarlig
DTI-industriel metallurgi
DTI-plastteknologi
Øvrige deltagere
Sandwik Hardmaterials A/S
Danarms (ophørt)

Projektets formål

Formålet med projektet er at udvikle og fremstille en haglpatron til brug for jagt i skovområder, der ikke medfører skader for træindustriens forarbejdningsmaskiner, ikke forringer jagtsikkerheden, og som gerne er mindre miljøbelastende end eksisterende haglpatroner.

Problemstilling

På grund af de funktionelle egenskaber, har blyhaglpatroner traditionelt været foretrukket af jægere. Opmærksomheden på blys uønskede miljø- og sundhedsmæssige egenskaber har siden 1986 ført til en udfasning af anvendelsen af bly i haglpatroner. På ansøgningstidspunktet var det kun tilladt at bruge blyhagl i skovområder, da de udviklede alternative stålhagl ikke kan bruges, fordi de beskadiger forarbejdningsmaskinerne i træindustrien. Skønsmæssigt førte anvendelsen af blyhagl på ansøgningstidspunktet årligt til en spredning af ca. 200 tons bly i de danske skove.

Andre alternativer til stålhaglet, som wolfram- og bismuthagl, var på ansøgningstidspunktet ikke stabile nok til anvendelse til jagt.

Projektets resultater

Efter en screening for potentielle materialer til substitution af bly blev 17 potentielle materialer udvalgt, fordelt på metalliske, plastbundne metalpartikler og kemisk bundne metalpartikler. Disse blev undersøgt for bl.a. miljøpåvirkning, arbejdsmiljø, fabrikationsteknik, betydning for træforarbejdningen, sundhedsmæssige forhold og jagtmæssige egenskaber mv. På denne baggrund blev tre typer udvalgt til videre bearbejning. Resultatet af dette viste, at en af typerne var anvendelig. Denne er patenteret og produktion er sat i gang. En af de øvrige hagltyper kræver noget videreudvikling, før den vurderes at kunne sættes i produktion.

Miljøvurderingen af haglene, var udelukkende baseret på de miljømæssige konsekvenser af spredningen af disse i miljøet - og indeholder således ikke et LCA perspektiv.

Formidling

Rapporter

Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 77, 1996: Woodshot.

U13
Positivliste for autobranchens produkter

Branche
Øvrige (automobilprodukter)
Projektstart
September 1996
Status
Forventes afsluttet april 1999
Bevilling
499 tkr
Projekttype
Udredning
Ansvarlig
Dansk Geo-ServEx A/S
Øvrige deltagere
Aquasave ApS
Castrol A/S
Shell Kemi A/S

Projektets formål

Formålet med projektet var at lave en håndbog/oversigt over produkter, der anvendes i autobranchen, således at brugerne bliver i stand til at vælge produkter udfra sundheds- og miljømæssige hensyn.

Problemstilling

Der anvendes en række stoffer i autobranchen, som er sundhedsskadelige eller har uønskede effekter på miljøet - specielt vaske-, rengørings- og mineral-olieprodukter, herunder produkter indeholdende NPE, som mistænkes for at have østrogenlignende effekt. Ved at lave en positiv liste over de miljø- arbejdsmiljø- og sundhedsmæssige effekter af de enkelte produkter fremmes et valg af mindre belastende produkter.

Projektets resultater

Projektet endnu ikke afsluttet.

Formidling

Rapporter

Endnu ingen publikationer.

U14
Konsekvenser ved overgang til vandfortyndbare lakprodukter i autobranchen

Branche
Øvrige (farve og lak)
Projektstart
August 1994
Status
Afsluttet september 1998
Bevilling
617 tkr
Projekttype
Udredning
Ansvarlig
Foreningen af Danske Auto- og Industrilakkere (FAI)
Øvrige deltagere
-

Projektets formål

Projektets formål var at undersøge og dokumentere miljø-, arbejdsmiljø- og kvalitetsmæssige forhold omkring vandfortyndbare lakker - herunder at vurdere økonomiske konsekvenser af et skifte fra konventionelle til vandfortyndbare lakker. Endvidere var formålet at formidle resultaterne til FAIs underafdelinger i form af en vejledning.

Problemstilling

Emission af VOCer fra anvendelsen af traditionelle lakker baseret på organiske opløsningsmidler, udgør et ydre miljø- såvel som et arbejdsmiljøproblem. Nationalt såvel som på EU niveau har der været reguleringsinitiativer, der fokuserer på dette problem.

Projektets resultater

Projektet konkluderer at der ved hel eller delvis overgang til vandfortyndbare lakker, vil være en reduktion på 30-70% af VOC-emissionerne. I forhold til arbejdsmiljøet vil der være en tilsvarende gevinst. Kvalitetsmæssigt vurderes resultaterne at være som de traditionelle lakker - men anvendelsen er som følge af ekstra investeringer og højere produktpriser noget højere.

Formidling

Rapporter

Miljøstyrelsen. Miljøprojekt nr. 431, 1998: Konsekvenser ved brug af vandfortyndbare produkter til autoreparationslakering.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]