[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Renere teknologi via produkt- og kortlægningsprojekter

1. Metode i evalueringen

Udvalgte projekter

Den gennemførte evaluering omfatter i alt 39 enkeltprojekter, der alle er gennemført under Handlingsplanen for Renere Teknologi 1993-97. De 39 projekter er udvalgt blandt de gennemførte projekter under handlingsplanen ud fra, at projektet i en eller anden grad har fokuseret på produktet.

Af de 39 projekter var de fire forprojekter til hovedprojekter, som også blev støttet under handlingsplanen. I denne rapport er de fire projekter, der omfatter såvel for- som hovedprojekt holdt sammen under et, således at der i alt evalueres 35 projekter. En samlet oversigt over de evaluerede projekter findes i bilag D.

Projekterne er udvalgt i samarbejde med Miljøstyrelsen, hvis projekterne blev vurderet som særligt perspektivrige i forhold til den produktorienterede miljøindsats og som indeholdende aspekter af livscyklustankegangen. I den forbindelse kan der være udvalgt projekter, som ikke oprindeligt er baseret på livscyklustankegangen og med et egentligt produktfokus. Eller med andre ord, mange af projekterne er planlagt på et tidspunkt, hvor fokus og omdrejningspunkt var et andet i renere teknologi indsatsen. Nogle projektudførende vil måske derfor mene, at evalueringen delvist sker på et andet grundlag, end hvad projektet blev igangsat på. I det omfang dette kan være tilfældet, har vi tilstræbt at gøre opmærksom herpå i forbindelse med vurderingen af de enkelte projekter.

Fravalgte projekter

Blandt de fravalgte projekter er dels produktorienterede projekter, der evalueres i anden sammenhæng - eksempelvis i forbindelse med evalueringen af brancheindsatsen indenfor tekstil, elektronik og beklædning, dels overvejende udredningsprojekter der udelukkende sigter imod offentlige grønne indkøb og mod miljømærkning; dels udvikling af metode til livscyklusvurdering i form af UMIP projektet, dels enkelte ældre projekter.

Datagrundlag

Grundlaget for evalueringen er skriftligt materiale i form af projektansøgninger, Miljøstyrelsens indstillingsnotat til Rådet vedrørende Genanvendelse og mindre Forurenende Teknologi, Miljøstyrelsens bevillingsskrivelse samt projektrapporter eller udkast til rapporter, i det omfang rapporterne var tilgængelige.

Som supplement til de skriftlige kilder, er der gennemført en række interviews med de enkelte projekter. Interviewene er så vidt muligt gennemført med den ansvarlige projektleder, og gennemført som telefoninterview med udgangspunkt i et spørgeskema - spørgsmålene er i videst muligt omfang stillet som åbne spørgsmål med mulighed for uddybning og kommentarer. Et enkelt spørgeskema blev pga. travlhed udfyldt skriftligt.

Virksomheds- og udredningsprojekter

Da projekterne er af forskellig karakter og har forskellige formål, alt efter om de orienterer sig direkte imod produktudvikling, eller om de har til formål at skabe et overblik eller informere om renere produkter, blev de opdelt i to undergrupper forud for interviewene.

I den første gruppe er der typisk involveret en eller flere virksomheder, og sigtet er at bidrage til en konkret produktudviklingsproces - denne undergruppe tæller i alt 21 projekter, og benævnes efterfølgende virksomhedsprojekterne.

I den anden gruppe, står en konsulentvirksomhed typisk for hovedindsatsen i projektet. Hovedsigtet kan her både være konkret produktudvikling, men er også mere grundlæggende kortlægninger af miljøforholdene i en branche eller langs en produktkæde. Denne undergruppe tæller i alt 14 projekter som efterfølgende betegnes udredningsprojekter.

U- og V-projekter

Bilag A og B rummer en oversigt og systematisk beskrivelse af formål, resultater, formidling mm. for henholdsvis virksomhedsprojekterne og udredningsprojekter. Projekterne er nummereret fortløbende i disse to bilag som henholdsvis V1, V2 osv. for virksomhedsprojekterne og U1, U2 osv. for udredningsprojekterne - disse numre vi i det efterfølgende i vid udstrækning blive anvendt, hvor der henvises til de enkelte projekter.

To spørgeskemaer

Efter opdelingen blev der udarbejdet to spørgeskemaer: Et længere, der rettede sig imod en evaluering af virksomhedsprojekterne og et kortere, der rettede sig imod udredningsprojekterne. Virksomhedsinterviewene varede typisk 30-40 minutter, mens interviewene med konsulenterne på udredningsprojekterne varede 20-30 minutter.

Flere af projekterne havde mere end en deltagende virksomhed. I disse tilfælde var det ofte relevant at foretage interviews med alle involverede virksomheder - især hvor der var tale om flere deltagende virksomheder i virksomhedsprojekter. Dette blev dog kun gjort i to tilfælde (V10 og V12). I et enkelt tilfælde (V7) blev der ikke gennemført et interview, da projektet blev afbrudt allerede tidligt i forløbet. Alt i alt er der således blevet gennemført 40 interviews fordelt på 26 interviews indenfor virksomhedsprojekterne og 14 interviews indenfor udredningsprojekterne. En oversigt over de interviewede personer fremgår af bilag C.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]