[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Virksomhedsregnskab 1999

Indledning

Miljøstyrelsen er en del af Miljø- og Energi-
ministeriet. Miljøstyrelsen blev oprettet i 1972, og har ca. 430 medarbejdere fordelt på 22 fag- og stabskontorer.Miljøstyrelsens direktør er Steen Gade.

Miljøstyrelsen administrerer og bidrager til udformningen af lovgivningen om miljøbeskyttelse, der skal sikre ren luft, vand og jord og dermed gode levevilkår for mennesker, flora og fauna. Styrelsen rådgiver og informerer endvidere om miljø-forhold og om løsningen af miljøproblemer, og behandler som godkendelses- og klageinstans årligt et stort antal konkrete sager, ligesom styrelsen administrerer en række tilskudsordninger samt miljøbistand til Østeuropa, udviklingslande og Arktis.

Det er Miljøstyrelsens mål at spille en central rolle i arbejdet for en bæredygtig udvikling, hvor mennesker og miljø beskyttes mod forurening – først og fremmest ved en forebyggende indsats. Dette gælder såvel i Danmark som i andre lande. Forureningen har således både lokale, regionale og globale effekter. Der arbejdes derfor på at nedbringe forureningen både ved nationale initiativer og ved internationalt arbejde.

Miljøstyrelsens indsats tilstræbes at hvile på et solidt fagligt grundlag, hvor miljøproblemerne ses i sammenhæng.

DMU, GEUS og FSL bistår styrelsen med undersøgelser, udredninger, overvågning m.v. herunder indsamling og bearbejdning af viden om miljøets udvikling, om sammenhænge mellem miljøpåvirkning og -effekter, og om virkninger af de styringsmidler, der anvendes ved regulering af miljøforholdene.

Miljøstyrelsen administrerer lovgivningen om jordforurening, udarbejder vejledninger og kriterier og står for afprøvning og udvikling af ny teknologi. Indsatsen mod jordforurening sker primært i områder med følsom arealanvendelse og i de særlige drikkevandsområder. Miljøstyrelsen har endvidere ansvar for havmiljøet og for rensning af spildevand.

Bekæmpelsesmidler skal godkendes af Miljøstyrelsen, før de importeres, sælges eller bruges, og styrelsen laver regler for klassificering og mærkning af farlige kemiske stoffer og produkter. Styrelsen offentliggør lister over uønskede stoffer for at tilskynde industrien til at anvende miljøvenlige alternativer. Det er målet at reducere brugen af bekæmpelsesmidler og andre problematiske kemikalier blandt andet gennem en stor international indsats.

Målet for den danske affaldspolitik er at reducere mængderne af affald, udnytte ressourcerne i af faldet bedst muligt og mindske miljøbelastningen. Midlerne til at opnå dette er regler om udsortering af udvalgte affaldsfraktioner og økonomiske styringsmidler i form af gebyrer, afgifter og tilskud.

Den produktorienterede miljøindsats skal begrænse miljøbelastningen ved at udvikle og afsætte renere produkter samtidig med at både miljø- og erhvervsinteresser tilgodeses. Målet er at få markedet til at efterspørge renere produkter, få industrien til at producere på en mindre miljøbelastende måde, skifte farlige stoffer ud med mindre farlige stoffer, bruge færre ressourcer og producere mindre affald.

Miljøstyrelsens organisation

Miljøstyrelsen regulerer industriens miljøforhold, herunder luft-, støj- og lugtforurening samt udledning af spildevand. Styrelsen fungerer som klageinstans for de kommunale og amtslige afgørelser om for eksempel miljøgodkendelser af virksomheder. Desuden holder styrelsen amter, kommuner og industrien løbende orienteret om, hvilke miljøkrav virksomhederne skal leve op til nu og i fremtiden. Miljøstyrelsen arbejder desuden på at fremme miljøstyring og miljørevision i virksomheder.

Miljøstyrelsen arbejder på at begrænse miljøbelastningen fra transportsektoren. Målene er blandt andet, at der sker en begrænsning af den samlede efterspørgsel efter transport, at der sker en omlægning til mindre forurenende transportformer, og at disse udnyttes mere effektivt.

Den internationale dimension af miljøarbejdet står centralt i løsningen af alle Miljøstyrelsens opgaver. Det internationale miljøarbejde formidles gennem en række organisationer som EU, OECD og FN, og løsningen af en række globale miljøproblemer varetages gennem særlige konventioner og aftaler. Styrelsen administrerer miljøstøtteordninger til Øst- og Centraleuropa (DANCEE), det arktiske miljø (DANCEA) og udviklingslande i Sydøstasien og det sydlige Afrika (DANCED). Med ordningerne ydes årligt en stor økonomisk indsats for at forbedre natur- og miljøforholdene i disse lande.

Der henvises i øvrigt til Miljøstyrelsens hjemmeside på internettet. Adressen er www.mst.dk

Miljø- og Energiministeriets organisation


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]