[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Effektlisten 2000

1. Resumé

Effektlisten er en liste bestående af ca. 1.400 stoffer som Miljøstyrelsen anser for at have særlige betænkelige sundheds- og/eller miljømæssige effekter. Stofferne til listen er systematisk udvalgt på baggrund af ca. 9.000 stoffers sundheds- og miljømæssige effekter.

De udvælgelsesprocedurer som er benyttet, kan kort sammenfattes således:

Startlisten

Startlisten er samtlige stoffer, som enten

  1. i følge Kontoret for Produktdata, Arbejdstilsynet (Produktregistret) findes på danske arbejdspladser enten som rene stoffer eller som indholdskomponenter i kemiske produkter (ca. 8.400 forskellige stoffer).

eller som

  1. findes på EU’s liste over stoffer, som produceres/importeres i større mængder (EU’s liste over "højtonnage stoffer", dvs. stoffer der anvendes i en mængde på > 1.000 tons/producent/år). Denne liste indeholder ca. 2.500 stoffer.

 

Der er et overlab mellem Produktregistrets liste og EU’s liste på ca. 1.400 stoffer, hvilket betyder at startlisten i alt består af ca. 9.400 stoffer.

Udvælgelsesprincip

Herefter er de stoffer, der har særligt betænkelige sundheds- eller miljøeffekter identificeret. Det er sket dels ved hjælp af de klassificeringer, der fremgår af "Listen over farlige stoffer" /3/, og dels ved hjælp af computerbaserede beregningsteknikker (QSAR-beregninger).

De stoffer, der er udvalgt på baggrund af "Listen over farlige stoffer" er

  • dem med en høj akut og/eller kronisk giftighed
  • kræftfremkaldende
  • mutagene (skadelig for arveanlæggene)
  • skadelige for forplantningsevnen
  • allergifremkaldende
  • miljøfarlige

Anvendelse af "Listen over farlige stoffer" til identifikation af miljøfarlige stoffer er imidlertid ikke tilstrækkelig. Stofferne på "Listen over farlige stoffer" er overvejende stoffer, som er optaget på listen, fordi de har sundhedsfarlige effekter. Det skyldes, at reglerne for miljøklassificering først trådte i kraft i 1993, hvorfor mange stoffer endnu ikke er vurderet for miljøfarlighed.

Derfor er stoffer, der mistænkes for særligt økotoksikologisk betænkelige effekter tilføjet listen. Disse stoffer er identificeret vha. computerbaserede beregningsmodeller.

Stoffer, der benyttes som plantepesticider, eller som veterinære- eller humane lægemiddelstoffer er ikke medtaget på listen, fordi de er omfattet og reguleret af anden lovgivning.

Effektlisten består af i alt 1.404 stoffer, hvoraf ca. 25% er kul- og olieafledte stoffer.

Revision af listen

Miljøstyrelsen vil også fremover revidere Effektlisten, og løbende forbedre/udbygge de kriterier, der ligger til grund for selve den systematiske udvælgelse.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]