[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Reduktion af emissionen af VOC

1. Indledning

Der er i de seneste år opnået mange resultater med hensyn til nedbringelse af miljø- og sundhedsbelastningen fra organiske opløsningsmidler og andre miljøbelastende stoffer ved hjælp af renere teknologi løsninger. Den store mængde resultater kan i nogle tilfælde give anledning til manglende overblik og dermed følgende vanskeligheder, når der skal tages stilling til eventuelle ændringer. Publikationen har til formål at samle og formidle de brugbare resultater, der er opnået indenfor træ- og møbelbranchen. Oplysninger om emissionsbegrænsning ved rensningsløsninger må søges andet sted, blandt andet i /2/.

Politisk prioritering

Fra politisk side er det prioriteret højt, at udslippet af flygtige organiske forbindelser skal begrænses. Renere teknologi er ligeledes højt prioriteret i miljøpolitikken som et godt princip eller arbejdsredskab, når forureningen skal mindskes. Princippet indebærer, at forurening, der opstår i forbindelse med fremstilling, forbrug eller bortskaffelse af stoffer, materialer og produkter, forebygges eller begrænses mest muligt ved kilden.

Kortlægning

Kortlægning af de industrielle kilders fordeling og størrelse viste, at træ- og møbelbranchen i 1990 havde en emission på 3.100 tons 2. Kun jern- og metalindustrien og autobranchen havde højere emission. Andre industribrancher med stor emission er: Nærings- og nydelsesmiddelindustri, grafisk branche, plast branchen og kemisk industri. /2/

Arbejdsmiljø

Denne publikation fokuserer på at beskrive tekniske løsninger, som formindsker miljø- og sundhedsbelastningen på omgivelserne uden for virksomheden. Løsninger af problemer i det ydre miljø må dog ikke kunne medføre en forringelse af arbejdsmiljøet inde på virksomheden og vice versa. Yderligere oplysninger om specifikke arbejdsmiljøforhold kan søges hos Arbejdstilsynet eller BST.

Reduktionsplan

Miljøstyrelsen og Dansk Industri har i fællesskab arbejdet på at opstille en reduktionsplan til væsentlig reduktion af emissionen af organiske opløsningsmidler, hvor reduktionen baseres på renere teknologi løsninger.

VOC-aftale

Reduktionen skal gennemføres som en frivillig aftale (også kaldet VOC-aftalen) mellem Dansk Industri (DI), enkelte branche foreninger, som ikke er medlem af DI, og Miljøstyrelsen. Arbejdet startede i 1989 i forbindelse med udgivelsen af Luftvejledningen, og aftalen blev underskrevet i 1995. De renere teknologi løsninger, som danner baggrund for den frivillige aftale, videreformidles i denne publikation.

Økonomi

Det er lagt til grund, at investeringer belaster mindst, når de indpasses i den enkelte virksomheds eget investeringstempo. Vurderingen af det rimelige i et udgiftsniveau afhænger endvidere af den pågældende virksomheds størrelse og økonomiske formåen i øvrigt.

Der skelnes her og i aftalen mellem tekniske løsninger, der er umiddelbart muligt at gennemføre, og tekniske løsninger, der er betinget muligt at gennemføre.

Umiddelbart muligt

Ved umiddelbart muligt forstås, at teknikken er umiddelbart tilgængelig og eventuelt kun indebærer mindre tekniske tilpasninger. I de fleste tilfælde kræves kun begrænsede økonomiske investeringer.

Betinget muligt

Ved betinget muligt forstås, at visse betingelser skal opfyldes, før den pågældende teknik kan indføres. Der vil være forskellige grader af vanskeligheder forbundet med at overvinde de barrierer, som betingelserne udgør. Dette må vurderes fra sag til sag. Betingelserne kan både være af teknisk og af økonomisk art. En økonomisk betingelse kan f.eks. være en meget stor investering set i forhold til omsætningen.

RT-princip

Det er bedre at forebygge miljøproblemerne end at rydde op efter dem, når skaden først er sket. Renere teknologi tager bl.a. sigte på at gøre miljøbelastende arbejdsgange mindre belastende, skifte farlige stoffer ud med mindre farlige stoffer, formindske ressourceforbrug og mindske mængden af affald.

Det skal erindres, at så enkel en ting som princippet om "god-husholdning" med virksomhedens opløsningsmidler og materialer i øvrigt kan give besparelser.

Industriens vurdering

De her angivne renere teknologi løsninger afspejler i vidt omfang en stor del af industriens egen vurdering af, hvor opnåeligt det vil være at foretage de beskrevne ændringer.

Hovedparten af de beskrevne løsninger er først og fremmest rettet mod store virksomheder, der har en vis økonomisk formåen til investeringer i ny teknologi og en vis omsætning. Der er dog også beskrevet mindre økonomisk krævende løsninger. Det forventes, at løsninger, der virker på de store virksomheder, i et vist omfang også vil virke på små virksomheder, og at udstyret efterhånden vil blive billiggjort.

Klorerede opløsningsmidler

Publikationen omfatter ikke anvendelsen af klorerede opløsningsmidler, hvilket heller ikke har den store relevans i træ- og møbelbranchen. Klorerede forbindelser er ikke omfattet af den nævnte VOC-aftale men er reguleret på anden vis.


2) Note: Kortlægningens samlede resultat er offentliggjort i rapporten "VOC reduktionsplan", Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen, nr. 50, 1995.
[Tilbage til teksten]


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]