[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Reduktion af emissionen af VOC

3. Branchen

3.1 Referencer

De større bidragsydere til udledning af organiske opløsningsmidler indenfor træ- og møbelbranchen kan inddeles i de 3 nedenstående grupper, opgjort for 1988. De angivne antal virksomheder er cirka tal.

  • Imprægnering (f.eks. vindues- og dørfabrikker). 80 % af emissionen i denne gruppe antages at stamme fra de 12 (23 %) virksomheder, der har 50 ansatte eller derover.
  • Plademøbler/planeemner (f.eks. fremstilling af skabe, reoler, køkkenelementer, paneler, parketstave). 66 % af emissionen i denne gruppe antages at stamme fra de 52 (22 %) virksomheder, der har 50 ansatte eller derover. 25 % af emissionen antages at stamme fra de 85 (36 %) virksomheder, der har 20-49 ansatte.
  • Massiv- og polstermøbler (polstrede møbler og møbler af massivt træ) samt formspændte emner. 50 % af emissionen i denne gruppe antages at stamme fra de 41 (15 %) virksomheder, der har 50 ansatte eller derover. 36 % af emissionen antages at stamme fra de 101 (36 %) virksomheder der har 20-49 ansatte.

Indenfor disse 3 grupper er samlet virksomhedstyper med ens eller sammenlignelig produktionsteknologi, når der fokuseres på emission af organiske opløsningsmidler. Denne gruppering adskiller sig fra Danmarks Statistik, hvor der opdeles efter økonomisk hovedaktivitet og ikke efter teknologiske ligheder.

Virksomheder, der normalt betegnes som Træimprægneringsanstalter og optræder i Danmarks Statistik under denne betegnelse, omfatter fortrinsvis virksomheder, der trykimprægnerer træ med vandbaserede imprægneringsvæsker. Disse virksomheder har ingen VOC-emission og er derfor ikke medtaget i dette materiale.

De 3 virksomhedsgrupper omfattede 568 virksomheder i 1988 baseret på Danmarks Statistik. Den samlede omsætning var omkring 13 mia. kr.

En mere detaljeret gennemgang af træ- og møbelbranchens struktur m.v. kan f.eks. findes i Arbejdsrapporten "Spredning af renere teknologi i træ- og møbelindustrien" /6/.

Gennemgangen i kapitel 4 af reduktionsmuligheder er opdelt efter disse 3 grupper, idet dog den sidste gruppe er underopdelt i massivmøbler og polstermøbler.

3.1 Referencer

/6/ Mikael Skou Andersen (red.). Spredning af renere teknologi i træ- og møbelindustrien. Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen, nr. 24, 1995.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]