[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rensekilden

Bilag 6

OM BENYTTELSE AF RENSEKILDEN

På utallige opfordringer udgiver rensekildegruppen hermed en vejledning vedrørende brug af Rensekilden.

HUSSPILDEVAND

Selvom spildevand fra husholdninger nok er den mindst komplicerede type spildevand, er der alligevel et utal af forskellige stoffer i vores spildevand, som kan skade miljøet.

Generelt må man sige at jo mere miljøfremmede stofferne er, des sværere er de at nedbryde i naturen (eller at bortrense i renseanlæg) og des oftere gør de skade.

Udover de miljøfremmede stoffer indeholder spildevand organisk materiale (fra lort, køkkenaffald, hud og hår mv) samt kvælstof (fra urin og nedbrydning af det organiske materiale) og fosfor (fra nedbrydning af organisk materiale og vaskepulver).

Alt levende består af organisk materiale, hvori der bla. indgår kvælstof og fosfor. Disse stoffer er således i sig selv ikke skadelige. I vandløb, søer og havet vil stofferne dog give iltmangel, da nedbrydningen af organisk materiale kræver store mængder ilt.

BRUG AF RENSEKILDEN

Du tænker måske ikke over det i det daglige, men faktisk bruger du Rensekilden mange gange i løbet af dagen for eksempel når du går på wc, når du vasker hænder, når du vasker tøj hjemme og ikke mindst når du bruger køkkenvasken. Det er derfor også vigtigt, at du ikke hælder hvad som helst i afløbet.

AFLØBET ER INGEN SKRALDESPAND

Det vigtigste budskab i denne vejledning er, at afløbet IKKE er en skraldespand. Det vil sige, at man skal lade være med at hælde ting i køkkenvasken eller wc'et, som ikke er nødvendigt. Madaffald, te / kaffe, sur mælk, stegefedt, papirlommetørklæder og selvfølgelig menstruationsbind / kondomer behøver ikke komme i afløbet, men bør afskaffes på anden vis. - Smid mest muligt i skraldespanden, tør pander, gryder mv. af i køkkenrulle inden du vasker op og hæld den sure mælk i læhegnet. En liter mælk forurener lige så meget med organisk materiale, som en person i et døgn. Undgår du fedt og brødkrummer i afløbet sparer du også brugen af det giftige afløbsrens. Komposttoiletter og urinseperation er selvfølgelig bedst for Rensekilden, og vil være et oplagt valg i tilfælde af nybyggeri.

Miljøfremmede stoffer som f.eks. plastikblødgørere (phtalater, DEPH), tungmetaller (bly, cadmium, kviksølv mv), LAS, PAH, mange aroma og farvestoffer, osv. osv. er ofte svært nedbryde-lige i naturen og bør generelt undgås mest muligt. Der findes desværre uendelig mange miljøfremmede stoffer og det vil være umuligt at undgå dem helt eller at lave en liste over hvilke man ikke må hælde i renseanlægget.

GENERELT: Køb fuldt deklarerede produkter - helst miljø-mærkede og økologiske til personlig pleje, rengøring og vask.

Er du i tvivl så spørg i Taraxacum eller på Miljø- og Energikontoret, hvor vi har positivlister liggende.

RENGØRING

Jo mere avancerede rengøringsmidler man anvender, des sværere er de ofte at nedbryde i naturen. Anvend derfor så og så traditionelle midler som muligt.

Det meste rengøring kan klares med eddike / eddikesyre og brun sæbe / sæbespåner. Eddike er fortræffeligt som kalkopløser på badeværelset og sæbespåner og brun sæbe kan bruges til alt lige fra gulve til bageovne. Hvis noget sidder ekstra godt fast på ildfaste fade, gryder mm. smøres de ind i brun sæbe og pakkes det ind i en plastikpose natten over - så er skidtet lige til at vaske af.

Udover brun sæbe og eddike har du måske brug for et miljøvenligt opvaskemiddel (f.eks Ecover, Green Care, Green Clean) og almindelig husholdningssprit til at pudse spejle med. Groft køkkensalt og sand kan i vid udstrækning anvendes i stedet for skurepulver.

VASK

Vask mindst muligt - eller med andre ord fyld maskinen op.

Brug et kompakt vaskemiddel men husk at dosere korrekt. (selvom brugen af kompakte midler er steget de seneste år er mængden af vaskepulver ikke faldet tilsvarende !) Brug vaskepulver uden blegemiddel til at vaske alt, der ikke skal være hvidt. Til hvidvask anvendes percarbonat som blegemiddel ikke optisk hvidt.

Miljø- og Energikontoret har en liste over miljøvenlige vaskemidler (f.eks Ecover, Greencare, Keminus m.fl.) Da vi ikke bruger kemikalier til at udfælde fosfor i Rensekilden, bør man vælge et fosfatfrit vaskemiddel - som erstatning for fosforen er det bedste citrat eller zeolit. Brug ikke skyllemiddel og undgå udover optisk hvidt, EDTA, fosfonat. og LAS. Brugere af opvaskemaskiner bedes være opmærksomme på at der ofte er 40 % fosfor i maskinopvaskemidler.

KROPSPLEJEMIDLER

Dette er en jungle.Vælg et produkt med miljømærke eller spørg hos Taraxacum. Undgå balsam og 2-i-1 produkter, da disse indeholder svært nedbrydelige og for vandmiljøet giftige stoffer.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]