[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rensning af kromforurenet jord vha. jernspåner og jernsulfat

Bilag A - 1. Metoder og materialer

1.1 De anvendte jernspåner
1.2 Jernsulfaten
1.3 Analyser etc.

1.1 De anvendte jernspåner

I de indledende forsøg blev anvendt nulvalent jern i form af jernspåner i forsøg på at rense / stabilisere jordprøver. Selv om erfaringen viser, at der er forskel på reaktiviteten imellem de forskellige jernprodukter gennemførtes kun forsøg med et jernspåneprodukt. Dette produkt havde dog i tidligere forsøg til rensning af kromforurenet vand med jernspåner vist sig som det mest reaktive i forhold til dets masse (af de tre undersøgte produkter) /3/. Produktet kommer fra den amerikanske producent Conelly-GPM Inc. i Chicago, Illinois. Det pågældende produkt har bl.a. været anvendt til etablering af en in situ afværgeinstallation (reaktiv væg) mod klorerede opløsningsmidler på Godsbanegården i København og til et on site filter til rensning af kromforurenet grundvand på Sct. Clara Vej Roskilde. Detaljer om produktet fremgår af nedenstående:

  • Partikelstørrelse
Flager på ca. 1-3 mm, indeholder også en fin ’støvfraktion’
  • Specifik overflade
Opgivet til fra 1,0 til 1,8 m2/gram /4/
  • Porøsitet
0,65 /4/
  • Farve
Mørk grå, rødligt skær(tilsyneladende let oxideret efter opbevaring)
  • Pris per ton
Ca. 385 USD + transport
  • Kemisk sammensætning (%)
(Iflg. dataark fra producenten)

 

Jern 89,82
Total kulstof 2,85
Mangan 0,60
Svovl 0,107
Fosfor 0,132
Silicium 1,85
Nikkel 0,05-0,21
Krom 0,03-0,17
Vanadium -
Molybdæn 0,15
Titan 0,004
Kobber 0,15-0,20
Aluminium Spor
Kobolt 0,003

1.2 Jernsulfaten

Jernsulfat kan fremskaffes i varierende renhed og til forskellige priser. I dette projekt er anvendt jernsulfat indkøbt fra Superfoss. Produktet indeholder en rest af svovlsyre. I denne sammenhæng (jordrensning) anses svovlsyreresten som en fordel idet forhøjet pH ofte er et problem for de relevante kemiske processer. Baggrunden for anvendelse af netop det pågældende produkt var at produktet var kommercielt tilgængeligt, umiddelbart tilgængeligt (til stede i laboratoriet) og billigt (oplyst ca. pris: 350,00 kroner / ton). Produktet leveres i fugtig tilstand, er tilsyneladende drænet for væske men ikke decideret tørret. De i denne rapport omtalte masser af jernsulfat henviser i alle tilfælde (hvis ikke andet er angivet) til vådvægt af jernsulfaten. For at kunne relatere vådvægten til tørvægten af produktet er fugtindholdet estimeret ved en simpel tørring af produktet. Denne viste et tørstofindhold på 73%.

1.3 Analyser etc.

De i projektet gennemførte analyser er alle analyser af totalt kromindhold i vandig opløsning, svarende til krom(VI) under de relevante omstændigheder. Alle analyser er gennemført på Institut for Miljøteknologi på en Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS-flammedetektor). Data om anvendte apparatur fremgår af nedenstående:

Model 5000 Atomic Absorption Spectrophotometer
Producent Perkin Elmer
Brænder Perkin Elmer Burner Control, Perkin Elmer
Lampe Intensitronä Lamp, Part #303-6021 Serial # 248303
Producent, lampe Ukendt
Standardrække I ppm (mg/liter): 0,1; 0,25; 0,50; 1,00; 2,50; 5,00
’Fuel’ Acetylen, fra Hede Nielsen A/S

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]