[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rensning af kromforurenet jord vha. jernspåner og jernsulfat

4. Gennemførte forsøg

4.1 Principgennemgang af forsøg
4.2 Opsummering af resultater
4.3 Resultater og diskussion
4.3.1 Anvendelsen af jernspåner til stabilisering af jorden
4.3.2 Partikelstørrelsens betydning
4.3.3 Karakteristik af jordprøverne
4.3.4 Anvendelse af jernsulfat til stabilisering af jorden

4.1 Principgennemgang af forsøg

Dette afsnit indeholder en princip-gennemgang af de gennemførte forsøg mens den aktuelle, detaljerede fremgangsmåde for de enkelte forsøg er beskrevet i bilag A.

De gennemførte forsøg havde til formål at undersøge behandlingen af jord, dvs. dels at undersøge jorden før hhv. efter behandlingen for at fastslå effektiviteten af behandlingen. Dels at undersøge forskellige parametre ved behandlingen for at optimere denne. Endelig at undersøge to forskellige behandlingsformer: Behandling med jernspåner og behandling med jernsulfatopløsninger. Et komplet forsøg indeholder således tre faser:

  • Fase 1   ’Status’ før behandlingen

  • Fase 2   Behandling

  • Fase 3   ’Status’ efter behandlingen

’Status’ referer her til en bestemmelse af jordprøvens egenskaber. Dette kan være jordens samlede kromindhold eller bestemmelse af udvaskningen af krom(VI) fra prøven. Er der eksempelvis tale om bestemmelse af udvaskningen fra prøven kan dette gøres på mange måder og man må vælge en eller flere metoder (flere metoder = flere batch). Vælges i fase 1 et givet L/S-forhold (se bilag A) og varighed af udvaskningsforsøget bør vælges tilsvarende parametre i fase 3 således at resultaterne er så direkte sammenlignelige som muligt.

Fase 2, som repræsenterer selve behandlingen af jorden kan varieres på mange måder. Først og fremmest om der behandles med jernspåner eller med jernsulfatopløsning.

Anvendes jernspåner, er de vigtigste parametre den tilsatte mængde af jernspåner i forhold til mængden af jordprøve samt mængden af væske i forhold til mængden af jordprøve plus jernspåner. Det drejer sig naturligvis om at anvende så lille en mængde jernspåner som muligt samtidig med at der skal nås et tilfredsstillende behandlingsresultat. Tilsvarende medfører meget væske i systemet at der afslutningsvis vil være mere spildevand som skal håndteres på den ene eller anden måde hvorfor det også er ønskeligt at minimere vandtilsætningen.

Anvendes jernsulfatopløsning er de vigtigste parametre: Koncentrationen af jernsulfatopløsningen og igen forholdet mellem væske og jordprøve. Igen gælder, at det er ønskeligt at minimere begge størrelser under forudsætning af tilstrækkeligt behandlingsresultat.

Uanset om prøverne behandles vha. jernspåner eller vha. jernsulfatopløsning, er prøvens tilberedning yderligere en parametrer. Visse af de anvendte jordprøver er relativt hårde (karakter af sandsten), og det er her nødvendigt nøje at overveje kornstørrelsen som således bliver endnu en parameter som kan varieres. For andre prøver består tilberedningen primært i at sikre, at der er tale om en homogen prøvemængde til alle batch samt at sikre at der eksempelvis ikke er større klumper imellem, og i disse tilfælde bliver kronstørrelsen ikke som sådan en parameter som kan varieres. Ved til sætning af vand opslemmes disse prøver fuldstændigt i vandet i modsætning til de før omtalte hårde prøver som typisk forbliver som ’klumper’ behandlingen igennem.

Som en del af fase 1 kan tillige være en yderligere karakterisering af prøverne ligesom pH for eksempel kan måles til forskellige tidspunkter under behandlingsforløbet. Dette tjener til en bedre forståelse af hele forløbet. Således er også gennemført forsøg som alene havde til formål at belyse udvaskningen fra den ene (’hårde’) jordprøve som funktion kornstørrelsen.

Forsøgsforløbet er skitseret i figur 3 herunder:

Figur 3: Se her. Oversigt over et standardforsøg.

Som tidligere nævnt findes den detaljerede forsøgsgennemgang i bilag A.

4.2 Opsummering af resultater

Dette afsnit indeholder for at lette overblikket en kort opsummering af de fundne forsøgsresultater.

Jernspåner
De indledende forsøg havde til formål hurtigt at vurdere potentialet i anvendelse af jernspåner til rensning af kromforurenet jord. Dette blev undersøgt ved at tilsætte jernspåner til jordprøver (op til 20% af prøvens masse) og derefter måle udvaskningen fra prøverne. På baggrund af forsøget konkluderedes det, at anvendelse af jernspåner ikke var den rette vej, idet der vil kræves urealistisk store mængder jern.

Partikelstørrelse
Den næste problemstilling, som blev belyst i forsøgsrækken omhandlede betydningen af partikelstørrelsen for udvaskningen og dermed behandlingen af garverikalken. Det viste sig som ventet, at desto større klumper der er tale om, desto langsommere er udvaskningen. Derudover blev det demonstreret, at omrøringen også har betydning for udvaskningen. Det blev vist, at forskellen på stillestående batch og batch i rotérkasse faldt med faldende partikelstørrelse, - desto mindre partikelstørrelse, desto mindre betydning havde omrøringen.

Jernsulfat
De resterende forsøg havde til formål at undersøge potentialet for rensning / stabilisering af jorden vha. jernsulfat. Her fandtes det i første omgang i forsøg nr. 5, at udvaskningen fra garverikalken tilsyneladende kunne minimeres ved tilsætning af tilstrækkeligt kraftig jernsulfat-opløsning. Efterfølgende i forsøg nr. 6 blev det demonstreret, at dette også var muligt for de to øvrige prøver fra Hård Krom og fra Stenholtvang, dog krævedes væsentligt lavere niveauer for disse prøver. De ’rensede’ prøver af garverikalk blev underlagt yderligere undersøgelser i form af en måling af det resterende kromindhold (efter ’behandlingen’) samt udvaskningstest. Udvaskningstestene blev gennemført dels på prøver som fortsat havde form af ’klumper’ og dels på nedknuste prøver for herved at kunne vurdere om der var sket en effektiv indkapsling af krom inde i klumperne af garverikalk. Målingerne viste, at der ikke kunne påvises en forskel på de nedknuste og de ikke nedknuste prøver. Dette indikerer, at nævnte teori om en fysisk indkapsling af den resterende krom i klumperne af garverikalken ikke kunne påvises. En tilsvarende diskussion af indkapsling er meningsløs for de to øvrige prøver (Hård Krom og Stenholtvang) da disse prøver ikke danner klumper på samme måde. Det sidste forsøg bestod af en behandling samt en efterfølgende vurdering af udvaskningen fra de to resterende prøver fra Hård Krom og Stenholtvang. Forsøget viste, at udvaskningen efter behandlingen var ganske lav, men problematikken omkring detektionsgrænser betød at resultaterne var behæftet med en vis usikkerhed, ligesom det ikke kunne udelukkes at nogle af prøverne indeholdt krom(III) som ikke udvaskes som forklaring på at der ikke kunne konstateres den store effekt af behandlingen.

4.3 Resultater og diskussion

4.3.1 Anvendelsen af jernspåner til stabilisering af jorden

Forsøg nr. 1
Forsøg nr. 1 omfattede som tidligere nævnt forsøg med to forskellige dele af garverikalken samt en jordprøve fra Sct. Clara Vej i Roskilde. Den indledende del af forsøget bestod af en syreoplukning (måling af det samlede kromindhold, se bilag A) af prøverne til bestemmelse af kromindholdet i de aktuelle prøver. Resultaterne heraf fremgår af nedenstående tabel 1.

Tabel 1: Totalt kromindhold bestemt ved syreoplukning af prøverne. Forsøg 1.

Prøve mg krom(tot) / kg prøve
Prøve A: Alm. garverikalk 11.970
Prøve B: ’Alternativ’ prøve af garverikalk 7.761
Prøve C: Jordprøve udtaget over lag af garverikalk 512

Detaljerede forsøgsdata fra forsøg 1 fremgår af bilag B. De to øvrige dele af forsøg 1 var dels en udvaskningstest og dels et forsøg på behandling ved tilsættelse af jernspåner. Af tabel 2 og tabel 3 fremgår forsøgsparametre og resultater af hhv. udvaskningstest og behandling.

Tabel 2: Resultater af udvaskningstest med tre prøver fra Sct. Clara Vej, hver testet ved to forskellige L/S-forhold. Forsøg nr. 1.

Prøve L/S pH (start) Udvaskning
mg krom (tot, opl)
per kg prøve
% af målte totale kromindhold
Prøve A:
Alm. garverikalk
2 11,5 105 1
11,5 103 1
10 11,4 481 4
11,4 481 4
Prøve B:
’Alternativ’ prøve af garverikalk
2 11,1 335 4
11,0 341 4
10 11,0 949 12
11,1 994 13
Prøve C:
Jordprøve
2 7,4 0,2 0,0
7,4 0,3 0,1
10 7,7 0,5 0,1
7,7 0,5 0,1

Betragtes tabel 1 og tabel 2 fremgår det at garverikalken medfører et højt pH uanset hvilken del af garverikalken der er tale om (prøve A eller prøve B). Derudover ses, at udvaskningen fra de tre prøver er forskellig. Sammenlignes prøve A og prøve B (de to prøver af garverikalken) ses det at prøve B (med det laveste kromindhold) medfører den største udvaskning, både i mg krom udvasket per kilogram prøve og således også i procent af det målte kromindhold. Endelig ses det at der fra prøve C (jordprøven) kun udvaskes forsvindende mængder krom. Dette kan enten skyldes at den tilstedeværende mængde krom er stærkt bundet, eller at det evt. forefindes som stabilt krom(III) og dermed ikke udvasker. På baggrund heraf valgtes det ikke at inddrage denne prøve i behandlingsdelen af forsøg nr. 1.

Tabel 3: Resultater efter behandling i forsøg nr. 1. Alle prøver er behandlet ved L/S=2, men med varierende mængde jernspåner tilsat (3. kolonne). Forsøg nr. 1.

Prøve Masseforhold:
Prøve / Fe0
Gram Fe / kg prøve
(i behandlingen.)
% udvasket ifht.
udvaskning uden Fe0
Prøve A:
Alm. garverikalk
5 200 116
10 100 122
10 100 115
Prøve B:
’Alternativ’ prøve af garverikalk
5 200 111
10 100 122
20 50 92

Tabel 3 viser data fra behandlings- og vurderingsdelen af forsøg nr. 1. Af tabellens 2. kolonne fremgår forholdet mellem massen af prøven og massen af jernspåner tilsat. For alle prøver var L/S-forholdet 2. Tabellens 3. kolonne angiver udvaskningen fra prøven efter behandlingen i % af udvaskningen fra en ubehandlet prøve. Som det fremgår af tabellens sidste kolonne, kunne der kun i et enkelt tilfælde (sidste linie) observeres et svagt fald i udvaskningen fra prøverne. I den pågældende prøve var tilsat jernspåner svarende til en femtedel af jordprøvens masse. På baggrund heraf vurderedes det umiddelbart, at stabilisering vha. jernspåner ikke var en realistisk fremgangsmåde idet forbruget af jernspåner vil være urealistisk stort. Dette vil ikke alene fordyre metoden urealistisk, men tillige forøge mængden af forurenet (evt. dog stabiliseret) jord til efterfølgende håndtering.

4.3.2 Partikelstørrelsens betydning

Forsøg nr. 2 + 3
Forsøg nr. 2 og forsøg nr. 3 havde til formål at belyse betydningen af partikelstørrelsen for udvaskningen af krom fra garverikalken. Baggrunden herfor var en formodning om, at størrelsen af partiklerne (klumperne) vil kunne være en begrænsende faktor ved rensning / stabilisering af garverikalken. Forsøg nr. 2 blev gennemført som en udvaskningstest med tre forskellige størrelsesfraktioner af garverikalken (fra 1-20 millimeter). Alle prøver blev opstillet med et L/S-forhold på 5 og alle prøver blev placeret i roterkasse i ca. 24 timer. Ved forsøgets afslutning viste det sig imidlertid, at visse af prøverne var blevet pulveriseret undervejs i forsøget og dermed ikke kunne siges at have haft en veldefineret partikelstørrelse. Resultaterne af analyserne af kromindholdet i vandfasen synes svære at tolke på logisk vis og det blev derfor besluttet at gentage / udbygge forsøget. Resultaterne af forsøg nr. 2 fremgår af bilag C. I forhold til forsøg nr. 2 var både spænd og antal af størrelsesfraktioner udvidet således at der i forsøg nr. 3 var fem størrelsesfraktioner i intervallet fra 0,6 mm op til ca. 40 mm. For at kunne opnå brugbare resultater selv hvis klumperne igen skulle blive knust undervejs i forsøget blev et sæt prøver opstillet magen til de øvrige, men i stedet for at anbringes disse i rotérkasse blev prøverne opbevaret stillestående. Dette medfører en ringere omrøring, hvorved også denne parameter kunne belyses.

Alle test i forsøg nr. 3 blev gennemført ved L/S=5 og igen over ca. 24 timer. I modsætning til forsøg nr. 2 var resultaterne af forsøg nr. 3 mere klare. Resultaterne fremgår af tabel 4, detaljerede data om forsøget findes i bilag D. I tabel 2’s 2. kolonne angiver ’R’ at prøven har været placeret i rotérkasse mens et ’S’ angiver at den har været stillestående. Sidste kolonne i tabellen angiver kromindholdet målt i vandfasen efter 24 timer.

Tabel 4: Udvaskning fra garverikalken som funktion af partikelstørrelse. Forsøg nr. 3.

Partikelstørrelse, ca. mm Rotérkasse (R) el. Stillestående (S) ppm, vandfase
0,6-2,0 R 220
S 205
10 R 173
S 90
20 R 134
S 97
30 R 129
S 78
40 R 120
S 39

På baggrund af tabel 4 erkendes to parametre at påvirke udvaskningen fra klumperne af garverikalken. Først og fremmest som forventet størrelsen af partiklerne. Her ses, at udvaskningen viser en faldende tendens således, at udvaskningen er omvendt proportional med partikelstørrelsen. Dette er gældende for både de stillestående batch samt for batch i roterkassen. Dernæst påvirkes udvaskningen af omrøringen (rotérkasse eller stillestående). Her ses for alle partikelstørrelsers vedkommende, at udvaskningen er større fra de prøver, som har været placeret i rotérkasse end de prøver som har stået stille. Samtidig ses det, at forskellen mellem prøverne fra rotérkassen og de stillestående prøver falder i takt med partikelstørrelsen. Dette harmonerer med teorien om at transporten ud af garverikalken meget vel ville kunne blive en begrænsende faktor, specielt såfremt oprensningen skal foregå vha. jernspåner. Her er kromen (som omtalt i teoriafsnittet) nødt til at trænge ud af klumperne og ud i vandig opløsning og møde jernoverfladerne før en reduktion kan finde sted. Resultaterne sandsynliggør, at behandling med jernsulfat vil være en mere fremkommelig metode, i hvert fald til rensning / stabilisering af garverikalken.

4.3.3 Karakteristik af jordprøverne

Forsøg nr. 4
Forud for forsøgene med egentlig rensning / stabilisering af prøverne som indgik i de resterende forsøg gennemførtes en kortfattet karakteristik af disse. Denne omfattede to uafhængige bestemmelser af det totale kromindhold i prøverne, en glødetabsbestemmelse (organisk kulstofindhold) samt bestemmelse af jord-pH. Resultaterne af denne indledende karakteristik af de tre jordprøver fremgår af nedenstående tabel 5, detaljerede forsøgsdata fremgår af bilag E.

Tabel 5: Resultater af karakteristik af jordprøver: Kromindhold, glødetabsbestemmelse samt jord-pH. Forsøg nr. 4.

Prøve Oplukninger (mg krom/kg prøve) Glødetab

%

Jord -pH

A

B

Snit

Sct. Clara Vej(*) 8.223 9.765 8.994 0,027 11,4
Hård Krom 152 196 174 0,007 8,9
Stenholtvang 82 17 50 0,005 6,0

(*) Samme prøve som ’Prøve A’ i forsøg nr. 1.

Som det fremgår af tabellen, har garverikalken det højeste kromindhold, det højeste pH samt det største glødetab af de tre prøver. Kromindholdet i prøverne fra de to øvrige lokaliteter er markant lavere end for garverikalkens vedkommende. Forsøgsteknisk havde det været en fordel med højere koncentrationer da dette i visse situationer ville have givet mindre usikkerheder. Omvendt vil man i en praktisk situation ofte opleve, at gennemsnitskoncentrationen vil være relativ lav selv om der i enkelte prøver er målt et højt forureningsniveau. Det vurderes derfor fortsat som relevant, at vurdere rensnings-/stabiliseringspotentialet i de to prøver på trods at deres noget lavere kromindhold.

Af tabellen ses specielt for Stenholtvang prøverne, at der kan være relativt store udsving i prøvernes kromindhold. Denne usikkerhedsfaktor er generelt forsøgt elimineret ved til de enkelte forsøg på forhånd at blande / homogenisere tilstrækkeligt med prøvemateriale til alle batch for derved at minimere eventuelle forskelle. Dette betyder, at sammenligning af resultaterne inden for de enkelte forsøg er rimelig, mens sammenligning ’på tværs’ af de gennemførte forsøg er behæftet med en ikke ubetydelig usikkerhed.

4.3.4 Anvendelse af jernsulfat til stabilisering af jorden

Forsøg nr. 5
Første forsøg med stabilisering af jorden vha. jernsulfat var forsøg nr. 5. I forsøget blev alene indraget én størrelsesfraktion af garverikalken (fra 2 til 6 millimeter) og denne blev behandlet (i rotérkasse) i ca. 24 timer ved L/S-forhold på 5. Den tilsatte væske bestod af opløsninger af jernsulfat (i destilleret vand) på fra 0 til 100 gram (fugtig vægt) per liter. Forsøget er opsummeret herunder i tabel 6.

Tabel 6: Forsøg på stabilisering af garverikalken ved ’vaskning’ med opløsninger af jernsulfat. Størrelsesfraktion: 2-6 millimeter, L/S-forhold for alle prøver: 5. Forsøg nr. 5.

FeSO4

gram per liter

Gram Fe per

kg prøve

pH i opløsning ppm Cr,totopløst

24 timer

FeSO4-opl. Start Slut
0 0 6,3 11,4 12,0 31
5 6,7 3,8 11,2 11,8 59
10 13,4 3,2 6,1 11,8 51
25 33,4 2,8 5,6 11,7 89
100 134 2,3 3,6 6,3 0

Anden kolonne i tabel 6 angiver hvor meget jern den anvendte kombination af jernsulfatkoncentration og L/S-forhold svarer til i gram jern per kilogram prøve. Som det ses, er der tale om lavere koncentrationer end tilfældet var ved anvendelse af nulvalent jern (jernspåner).

Hovedkonklusionen fra forsøg nr. 5 ses af tabel 6’s nederste højre hjørne: At det var muligt at reducere udvaskningen fra prøven til under detektionsgrænsen på det anvendte udstyr (ca. 0,05 ppm). Herudover var resultaterne mindre entydige idet tilsætningen af mellem 5 og 25 gram jernsulfat per liter tilsyneladende gav anledning til en forøget udvaskning. Det kunne konstateres, at der ikke overraskende sker en umiddelbart pH-stigning i opløsningen i det øjeblik garverikalk og jernsulfatopløsning blandes. Det ses også, at pH i alle prøver efter de 24 timer var meget højt. Undtagelsen herfra er dog prøven hvori udvaskningen var minimeret hvor pH ved forsøges afslutning blev målt til 6,3. Baggrunden for den forøgede udvaskning kan være samspillet mellem opløsningens indhold af ferrojern og dens pH. Som det fremgår af tabellens 3. kolonne opnås en sur opløsning ved opløsning af jernsulfaten i destilleret vand. Denne syre kan forårsage en delvis opløsning af garverikalken hvorved frigivelsen af kromen herfra forøges. Er der samtidig ikke tilstrækkeligt med ferrojern i opløsningen opnås en forøget udvaskning, som ikke modsvares af en tilsvarende reducering / stabilisering af krom. Pga. reduktionens store pH-afhængighed som omtalt under teoriafsnittet er systemets dynamik ganske komplekst, og det kan ikke udelukkes, at kinetiske forhold også spiller ind. Ikke desto mindre rykker disse komplikationer ikke ved hovedkonklusionen - at udvaskningen fra prøver hvor der er anvendt 100 g jernsulfat tilsyneladende kunne reduceres ganske betydeligt. Det var således naturligt at fortsætte forsøgene med jernsulfat til stabilisering af garverikalken og de to øvrige jordprøver, hvilket blev gjort i forsøg nr. 6 og forsøg nr. 7.

Forsøg nr. 6
Forsøg nr. 6 startede således som en udvidet udgave af forsøg nr. 5 hvor prøverne fra Hård Krom og Stenholtvang inkluderedes. De forskellige kombinationer af L/S-forhold og jernsulfatkoncentrationer ses af tabel 7 hvori tillige er angivet pH-målinger samt den målte kromkoncentration (totalt opløst) i væskefasen ved forsøgets afslutning.

Tabel 7: Forsøgsdata og resultater, første del (rensning) af forsøg nr. 6.

Sct. Clara Vej
FeSO4

gram / liter

Gram Fe per kg prøve L/S-

forhold

pH ppm Cr,totopløst

24 timer

Start Slut
0 0 2 11,0 11,5 136
0 5 10,8 11,5 100
10 5,3 2 6,3 11,4 199
13,4 5 5,8 11,1 154
25 13,4 2 6,0 11,0 148
33,4 5 5,3 9,4 66
50 26,7 2 5,7 10,5 69
66,9 5 3,5 7,5 3,2
100 53,5 2 5,0 8,9 1,2
133,7 5 3,1 5,9 0,0
250 133,7 2 3,2 6,3 -
334,3 5 2,7 5,3 0,1
Hård Krom
FeSO4

gram / liter

Gram Fe per kg prøve L/S-

forhold

pH ppm Cr,totopløst

24 timer

Start Slut
0 0 1 8,9 9,1 0,9
0 2 9,0 9,3 1,2
0 5 9,0 9,4 0,6
0,5 0,1 1 8,3 8,9 1,0
0,3 2 7,9 8,8 0,6
0,7 5 6,9 8,6 0,2
2,0 0,5 1 6,8 8,1 0,3
1,1 2 6,5 7,8 0,1
2,7 5 6,2 7,2 0,0
5,0 1,3 1 6,3 7,3 0,0
2,7 2 6,1 6,9 0,0
6,7 5 5,9 6,6 0,0
Stenholtvang
FeSO4

gram / liter

Gram Fe per kg prøve L/S-

forhold

pH ppm Cr,totopløst

24 timer

Start Slut
0 0 1 6,8 6,7 0,2
0 2 6,8 6,7 0,2
0 5 6,7 6,6 0,1
0,5 0,1 1 6,3 6,4 0,1
0,3 2 5,8 6,3 0,2
0,7 5 4,9 5,9 0,1
2,0 0,5 1 5,2 5,4 0,0
1,1 2 4,7 5,0 0,0
2,7 5 4,3 4,7 0,0
5,0 1,3 1 4,8 4,7 0,0
2,7 2 3,8 4,6 0,0
6,7 5 3,6 4,4 0,0
10,0 2,7 1 4,0 4,4 0,0
5,3 2 - - -
13,4 5 3,3 4,1 0,0

Tabel 7’s anden kolonne angiver den tilsatte mængde jernsulfat udtrykt direkte som gram jern per kg prøve hvilket gør tallene sammenlignelige med tabel 3 hvor der i stedet for jernsulfat blev anvendt jernspåner og med tabel 6. Ved sammenligning ses, at tilsættelse af jern i form af jernsulfat har en betydeligt større effekt end tilsættelse af tilsvarende mængder jern i form af jernspåner.

Sammenholdes indledningsvist resultaterne for garverikalken med de tilsvarende resultater i tabel 5 ses en rimelig overensstemmelse. Der er dog visse afvigelser i pH-målingerne, men disse vurderes ikke som mere end hvad kan forventes som en naturlig variation. Betragtes resultaterne fra Hård Krom og Stenholtvangprøverne ses, at udvaskningen fra disse prøver er ganske svag sammenlignet med udvaskningen fra garverikalken. Selv om niveauerne synes lave, kan eventuelle grænseværdier dog meget let overskrides. pH-målingerne ligger rimeligt på niveau med de i karakteristikken bestemte, højest for Hård Krom (bortset fra garverikalken) og lavest for Stenholtvang. Videre ses det, at der for helt at eliminere udvaskningen fra Hård Krom prøven skal der benyttes jernsulfatopløsningen på 5 gram per liter (svarende til ca. 1 gram Fe per kg prøve), mens det for Stenholtvangprøven er tilstrækkeligt med 2 gram per liter (svarende til ca. 0,5 gram Fe per kg prøve). I begge tilfælde absolut betydeligt mindre end hvad det kræves ved garverikalken. I dette forsøg findes for garverikalken (Sct. Clara Vej) krom i alle kombinationerne af L/S-forhold og jernsulfatkoncentration med undtagelse af en enkelt prøve. Der mindes her om, at der i det indledende forsøg fandtes en nul-koncentraion ved anvendelse af jernsulfatopløsningen på 100 gram per liter.

De meget lave værdier for udvaskningen fra Stenholtvangprøverne (tabel 7) kan indikere, at den krom som findes i jorden evt. ikke er krom(VI) men derimod krom(III). Såfremt kromen findes som krom(III) vil den sandsynligvis være meget stabil og dermed ikke udvaskes i en test som denne. Dette synes som en sandsynlig forklaring og modstrides heller ikke af målingerne af kromindholdet (tabel 6) da disse målinger målte totaltkrom. Pga. de lave niveauer (i forhold til detektionsgrænsen ved den anvendte metode) er det svært definitivt at afgøre om der er tale om krom(III).

I dette forsøg (forsøg nr. 6) bevarede klumperne af garverikalken deres størrelse (blev ikke pulveriserede undervejs). Eftersom den gennemførte ’vaskning’ med jernsulfat betragtes som en behandling af prøverne var det af interesse, at vurdere effektiviteten af denne behandling. Dette blev som beskrevet i bilag A gjort ved først og fremmest at tørre garverikalken. Efter tørringen blev en del af hver prøve anvendt til at bestemme det totale, resterende kromindhold efter vaskningen. Den resterende prøvemængde blev herefter delt i to hvoraf den ene blev pulveriseret i en morter mens den anden forblev som den var (klumper på 0,6-2,0 mm). På disse prøver gennemførtes en udvaskningstest over 24 timer ved et L/S-forhold på 5 (for alle prøver). Resultatet heraf fremgår af tabel 8.

Tabel 8: Samlet kromindhold samt udvaskning fra behandlet garverikalk, forsøg. nr. 6.

Behandlet ved L/S = 2

Behandet med: Efter behandlingen:
FeSO4

gram / liter

Gram Fe per kg prøve Cr-indhold

mg Cr / kg

Udvaskning, 24 timer (ppm):
Fra klumper Fra pulver
0 0,0 10.457 470 478
10 5,3 11.570 440 316
25 13,4 10.384 248 342
50 26,7 10.724 248 231
100 53,5 11.453 56 72
250 133,7 9.647 15 30


Behandlet ved L/S = 5

Behandet med: Efter behandlingen:
FeSO4

gram / liter

Gram Fe per

kg prøve

Cr-indhold

mg Cr / kg

Udvaskning, 24 timer (ppm):
Fra klumper Fra pulver
0 0,0 10.451 521 572
10 13,4 9.015 291 308
25 33,4 8.031 257 274
50 66,9 11.188 137 146
100 133,7 11.126 27 63
250 334,3 8.793 4 14

 Det ses af tabel 8, at behandlingen (både ved L/S=2 og L/S=5) har haft en markant effekt på udvaskningen. Effekten har den forventede trend i og med, at koncentrationen i væskefasen efter 24 timer er kraftigt aftagende med stigende koncentration af jernsulfat i behandlingsdelen.

En anden ikke ventet og uønsket effekt af behandlingen er, at udvaskningen tilsyneladende generelt er betydelig højere i denne ’anden runde’ undtagen i tilfældene hvor der er anvendt store mængder jernsulfat. Sammenlignes udvaskningen i nulprøverne med resultaterne i de øvrige forsøg ses i det hele taget en ganske stor variation som vanskeliggør sammenligninger på tværs af forsøgene. Således er der observeret fra 48 ppm (forsøg 1, bilag B) til 220 ppm (forsøg 3, bilag C) som slutkoncentration under udvaskningstest med prøver af garverikalk, som ikke har været underkastet en forudgående behandling. Der må naturligvis forventes en vis naturlig variation, men målingerne på prøvernes kromindhold ved syreoplukninger udviser ikke en tilsvarende variation. Udvaskningstestene er gennemført med forskellige størrelsesfraktioner af garverikalken hvilket kan forklare dele af forskellene, men ikke dem alle. Det er således ganske bemærkelsesværdigt, at der i en blindprøve (’behandlet’ med 0 gram jernsulfat per liter-opløsning) måles en slutkoncentration på hele 572 ppm. Dette kan pege i retning af, at der på en eller anden måde synes at ske en forøget udvaskning efter en udvaskningsproces / tørring. Som nævnt betragtes dette ikke umiddelbart som ønskeligt, men såfremt det kan kvantificeres kan det muligvis udnyttes som en parameter i en eventuel behandlingsmetode. Det ses videre af tabel 8, at der ikke er den store forskel på det samlede målte kromindhold i prøverne sammenholdt med en ubehandlet prøve, - dog bortset fra prøverne med 250 gram jernsulfat per liter. Den krom som i denne situation vil ’mangle’ i en massebalance antages at være fjernet som slam da det behandlede materiale og væskefasen (jernsulfatopløsningen) er blevet separeret efter endt behandling.

Såfremt den i teoriafsnittet omtalte teori om en indkapsling af klumperne med garverikalk skulle være sand og, at indkapslingen skulle kunne ’holde stand mod’ nye udvaskningstest måtte man forvente, at prøverne som var pulveriserede ville udvise en større udvaskning end de ’indkapslede’ prøver (behandlede klumperne). Figur 4 viser koncentrationen i væskefasen ved forsøgets afslutning for hhv. ’klumper’ og ’pulver’ og for begge L/S-forhold.

Figur 4: Se her. Målte slutkoncentrationer (efter 24 timer) i udvaskningstest på behandlet garverikalk. Signaturforklaringen angiver ved hvilket L/S-forhold prøven er behandlet, samt om prøven forud for udvaskningstesten er pulveriseret eller som klumper.

Af figur 4 og tabel 8 ses, at der ikke er denne markante forskel da udvaskningen fra hhv. ’pulver’ og ’klumper’ er stort set ens. Det må således konkluderes, at nævnte fænomen ikke på baggrund af de foreliggende resultater kan dokumenteres. Dog ses (tabel 8) for de højeste FeSO4-koncentrationer, hvor indkapslingen må formodes at være ’kraftigst’, en tilsyneladende effekt.

Forsøg nr. 7
Det sidste forsøg gennemført under dette projekt, forsøg nr. 7 var et forsøg som svarer til forsøg nr. 6: Et forsøg på ’vaskning’ af jorden med en efterfølgende vurdering af resultatet i form af nye udvaskningstests. I dette forsøg dog kun med de to resterende jordprøver fra hhv. Hård Krom og Stenholtvang. Fremgangsmåden var den samme som i forsøg nr. 6, dog var alle prøver af sig selv pulveriserede efter behandling således, at der ikke kan skelnes mellem ’pulver’ og ’klumper’. Detaljerede forsøgsdata fremgår af bilag H, mens resultaterne er vist i tabel 9. I tabellen er ikke inddraget målingerne af krom-indholdet i vandfasen efter rensningsdelen (’vaskningen’), men disse fremgår af bilag H. Ved eftersyn vil det kunne ses, at de er af samme størrelsesorden som de i forsøg nr. 6 opnåede. Niveauet (udvaskningen efter 24 timer) er generelt relativt lavt, ca. 1 ppm og dermed markant lavere end fra garverikalken. Som omtalt under forsøg nr. 6 kan dette hænge sammen med at det målte kromindhold (totalt) evt. mere eller mindre forefindes som krom(III) og ikke som krom(VI).

Tabel 9: Samlet kromindhold samt udvaskningen (udtrykt ved slutkoncentrationen efter 24 timer) efter endt behandling af prøver fra Hård Krom og Stenholtvang. Udvaskningstestene i tabellen er alle gennemført ved L/S=5.

Hård Krom

Behandlet ved L/S = 2

Under behandling: Efter behandlingen:
FeSO4

(ppm)

g Fe per

kg prøve

Kromindhold

mg / kg prøve

Cr, totopløst efter 24 timer, mg / Liter
0,0 0,0 131 0,09
2,5 1,3 114 0,01 (*)
5,0 2,7 129 0,03 (*)

Behandlet ved L/S = 5

Under behandling: Efter behandlingen:
FeSO4

(ppm)

g Fe per

kg prøve

Kromindhold

mg / kg prøve

Cr, totopløst efter 24 timer, mg / Liter
0,0 0,0 118 0,08
2,5 6,7 151 0,01 (*)
5,0 13,4 164 0,01 (*)

Stenholtvang

Behandlet ved L/S = 2

Under behandling: Efter behandlingen:
FeSO4

(ppm)

g Fe per

kg prøve

Kromindhold

mg / kg prøve

Cr, totopløst efter 24 timer, mg / Liter
0,0 0,0 38 0,03 (*)
2,5 1,3 38 0,03 (*)
5,0 2,7 39 0,00 (*)

Behandlet ved L/S = 5

Under behandling: Efter behandlingen:
FeSO4

(ppm)

g Fe per

kg prøve

Kromindhold

mg / kg prøve

Cr, totopløst efter 24 timer, mg / Liter
0,0 0,0 40 0,03 (*)
2,5 6,7 39 0,00 (*)
5,0 13,4 40 0,00 (*)

(*) Analyserne giver så lave værdier, at de fundne koncentrationer reelt liger under detektionsgrænsen hvorfor analyserne er behæftet med en ikke uvæsentlig usikkerhed.

Det fremgår af tabel 9, at den anden udvaskningstest afslører en temmelig lav udvaskning, selv fra de prøver som er blevet ’vasket’ med vand uden jernsulfat. Dog ses, at udvaskningen fra de behandlede batch tilsyneladende er reduceret, men denne konklusion er svagt funderet da flere af prøverne ligger meget tæt på eller under detektionsgrænsen på det anvendte apparatur (ca. 0,05 ppm). Eftersom prøverne fra Stenholtvang har det laveste kromindhold fra start er problematikken med lave niveauer / detektionsgrænse størst for disse prøve. Ikke desto mindre er det i prøverne med den højeste jernsulfatkoncentration, at vi observerer de laveste værdier for udvaskningen. For Hård Krom prøverne ses udvaskningen fra de ikke behandlede prøver at ligge over detektionsgrænsen, mens de behandlede prøver ligger herunder. Altså en detekterbar effekt af rensningen.

En samlet konklusion på forsøgene med jernsulfat må være, at resultaterne peger på en applikerbar effekt af rensningen med jernsulfat. Den mere praktiske beslutning om hvordan man rent faktisk vil anvende jernsulfaten er ikke belyst ved forsøget, da de aktuelle krav/ønsker til rensningsprocessen kan variere: Skal koncentrationen være nul eller er det tilstrækkeligt med en betydelig reduktion i udvaskningen ? Endelig kan jernsulfaten eksempelvis anvendes ’over flere gange’ – altså med gentagne ’vaskninger’. Hvad der er den optimale metode for en specifik forureningssituation kræver således yderligere undersøgelser / optimering.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]