[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Renere produkter
- nye værktøjer, aktører og relationer

Forord

I forbindelse med etableringen af den produktorienterede miljøindsats har Miljøstyrelsen ønsket en delevaluering af de igangsatte projekter under renere teknologi handlingsplanen i relation til de brancher og områder, der i første omgang er blevet satset på i den produktorienterede miljøstrategi.

Evaluering

Hensigten med denne evaluering har været dels at vurdere erfaringerne fra den hidtidige indsats op mod intentionerne i handlingsplanen, og dels at give et konstruktivt input til konkretisering af en fremtidig produktorienteret indsats, herunder aktiviteterne i tilknytning til det nye program for renere produkter.

Tre brancher

Evalueringen har fokuseret på tre udvalgte brancher og på produktorienterede projekter på tværs af brancheområder udført under Handlingsplanen for Renere Teknologi 1993-97. Undersøgelsen er udført på foranledning af Rådet for genanvendelse og mindre forurenende teknologi. Erfaringerne med renere teknologi er blevet evalueret i de tre brancher:

  • Tekstil- og beklædningsindustrien
  • Elektronikindustrien
  • Transport
De evaluerede projekter er fuldt dækkende for perioden 1993-97 i disse tre brancher. Et fortryk af rapporterne blev sendt til de nedsatte produktpaneler i de tre brancher medio 1999, og er siden afrapporteret som Miljøprojekter udgivet af Miljøstyrelsen.

Udvalg af produktorienterede projekter

Herudover er der lavet en rapport om erfaringer og resultater af renere teknologi projekter inden for kategorien ‘produkter’. I denne forbindelse er der i samarbejde med Miljøstyrelsen foretaget et udvalg af de produktorienterede projekter.

Nærværende rapport formidler de overordnede resultater af disse evalueringer og tilstræber at give:

  • en tværgående opsamling på konklusionerne,
  • en karakteristik af retningen i renere teknologi indsatsen,
  • en pejlemærkning på udfordringerne i den produktorienterede miljøindsats.

Bakspejl og fremad

Den overordnede karakterisering af de gennemførte projekter kan måske forekomme urimelig, idet denne evaluering er lavet med henblik på igangsættelsen af den produktorienterede miljøindsats. Mange af projekterne er imidlertid planlagt på et tidspunkt, hvor fokus og omdrejningspunkt var et andet i renere teknologi indsatsen. Det efterfølgende skal læses med dette i baghovedet: evalueringen er rettet konstruktivt fremad, hvorved vurderingerne måske ikke yder resultaterne af de gennemførte projekter fuld retfærdighed.

Tre hovedkoncepter

I kapitel 1 karakteriseres den hidtidige renere teknologi indsats ud fra tre hovedkoncepter: renere produktionsprocesser, miljøledelse og renere produkter. Dette sker med henblik på at fremhæve dels at fokus og omdrejningspunkt er skiftet undervejs som følge af de opnåede erfaringer, og dels at der er en potentiel dynamik i de enkelte koncepter som kan anvendes i en produktorienteret miljøindsats.

Tværgående konklusioner

I kapitel 2 sammenfattes hovedkonklusionerne og de tværgående konklusioner ud fra erfaringerne med renere teknologi i de tre udvalgte brancher. Endvidere opstilles en række anbefalinger med særligt henblik på at indkredse udfordringerne til den fremtidige produktorienterede miljøindsats i relation til de tre hovedfokuseringer, nemlig produkter, aktører og marked.

Sammenfatningerne fra delevalueringerne

Derudover er der som kapitel 3 medtaget sammenfatningerne fra de fire gennemførte delevalueringer af renere teknologi i tekstil, elektronik, godstransport samt af udvalgte produkt projekter.

Evalueringsteam

Projektansvarlig for gennemførelsen af evalueringen har været lektor, lic.techn. Arne Remmen. Forskningsassistenterne Brian Dalby Rasmussen, Jette Holgaard og forskningsadjunkt Jesper Lassen har gennemført evalueringen af de forskellige brancheindsatser. Alle er fra Gruppen for Renere Teknologi ved Institut for Samfundsudvikling og Planlægning på Aalborg Universitet.

Evalueringen er desuden gennemført i tilknytning til Center for Samfundsvidenskabelig Miljøforskning (CESAM) under det Strategiske Miljøforskningsprogram.

Styregruppe

Til at følge evalueringen var der nedsat en styregruppe bestående af: Lise Fogh Pedersen (formand), Preben Kristensen, Mariane Hounum, Ulla Ringbæk, Jørgen Jakobsen, Kirsten Warnø alle fra Miljøstyrelsen, Tove Andersen, Dansk Textil og Beklædning, Hans Dankert, SID, Carl Thørner, Elektronikindustrien, Karen Banke, LO, Tina Sternest, Dansk Industri, Dorte Harning, Direktoratet for Arbejdstilsynet, Niels Remtoft, Kommunernes Landsforening, Allan Andersen, Danmarks Naturfredningsforening.

Vi takker styregruppen for faglig sparring undervejs i arbejdet med evalueringen. Ligeledes en tak til de mange projektansvarlige på virksomhederne og til konsulenterne, som har ofret tid på interviews, spørgeskemaer, uddybende spørgsmål, etc.

En særlig tak til de kollegaer, der har givet et kritisk modspil undervejs i udarbejdelsen af nærværende rapport. Ud over ovennævnte er det: Christian Poll og Tage Andersen, Miljøstyrelsen samt Michael Søgaard Jørgensen, DTU.

Arne Remmen,

Aalborg Universitet, marts 2000


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]