[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Naturlig nedbrydning af olie og chlorerede opløsningsmidler i grundvandet på Drejøgade 3-5.

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål

1.1 Baggrund

På Drejøgade 3-5 på Østerbro i København har der fra 1897 været farveri- og renserivirksomhed, i forbindelse med hvilke, der er anvendt olieprodukter og tetrachlorethen (PCE). I starten af 1970’erne ophørte virksomheden, og plejehjemmet Fælledgården blev bygget i 1976. Plejehjemmet består af to karréer på 5 etager samt kælder. På figur 1.1 ses situationsplanen for lokaliteten med angivelse af den formodede forureningsudbredelse.

Se her!

Aktiviteterne i forbindelse med de tidligere virksomheder har medført en kraftig forurening af jord og grundvand med olie og chlorerede opløsningsmidler. Forureningen påvirker indeklimaet, og der er derfor iværksat afværgeforanstaltninger. Samtidig med at Københavns Kommune – Miljøkontrollen har igangsat afværgeforanstaltninger, har Miljøstyrelsen igangsat et teknologiudviklingsprojekt. Afværgeprojektet udføres ved en kombination af vakuum ventilering og airsparging.

Moniteringsnet

For at kunne monitere effekten af vakuum ventilering og airsparging er der etableret et detaljeret net af moniteringsboringer, som vist på situationsplanen på bilag 1. I den mættede zone er der etableret 15 boringer fordelt over grunden med filtre i 3 niveauer.

Grundvandsforureningen med olie og chlorerede opløsningsmidler er karakteriseret i alle filtrene. Ca. halvdelen af prøverne er analyseret for nedbrydningsprodukter fra PCE samt en række parametre til beskrivelse af det geokemiske miljø.

Disse analyser indikerer en væsentlig igangværende naturlig nedbrydning af olieforurening, samt en omfattende nedbrydning af PCE. Projektet havde til formål at identificere eventuelle nedbrydningsprocesser og kvalitativt beskrive disse. En egentlig detaljeret kvantitativ beskrivelse af bl.a. nedbrydningskinetikken for f.eks. BTEX, PCE, mv. lå således uden for rammerne af det oprindelige projekt.

1.2 Formål

Formålet med dette projekt er, ud fra tidligere samt supplerende analyser af nedbrydningsprodukter og geokemiske parametre, at beskrive følgende:

  • Vurdering af analyse- og prøvetagningsmetoder.
  • Nedbrydningsprocesserne inden for den del af aquiferen, der ikke tidligere fandtes analyser fra.
  • Detaljeret redoxkarakterisering både i og uden for det forurenede område.
  • Estimation af nedbrydningsrater for BTEX og chlorerede opløsningsmidler i aquiferen.
  • Vurdering af relevante parametres betydning for nedbrydningshastigheden og ratebestemmelsen.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]