[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Livscyklusvurdering og produktorienteret miljøledelse hos
Gabriel A/S

Bilag 1 UMIP-metoden og værktøjet

1. UMIP - metoden og værktøjet

UMIP-metoden og -værktøjet er anvendt i dette projekt til udarbejdelse af livscyklusvurderingen.

Livscyklusvurdering efter UMIP-metoden indeholder fire hovedkomponenter /1/:

  1. Målsætning. I målsætningen beskrives formålet med miljøvurderingen.

 

  1. Afgrænsning. I afgrænsningen afgøres, hvor stor en del af produktets livsforløb, der skal tages med i miljøvurderingen. Det besluttes også, hvilke parametre produktet skal vurderes på, og hvilken tidsperiode resultaterne af miljøvurderingen bør være gyldige for.

 

  1. Opgørelse. I opgørelsen indhentes viden om, hvilke udvekslinger produktet har med omgivelserne igennem de forskellige processer i livsforløbet. Udvekslinger omfatter både forbrug og udledning af stoffer til miljøet og vekselvirkninger mellem processerne og de arbejdtagere, der betjener dem.

 

  1. Vurdering. I vurderingen fortolkes informationen i opgørelsen. Der udregnes potentielle bidrag til forskellige miljøeffekter, og potentialerne for miljø- og arbejdsmiljøeffekter og ressourceforbrug vægtes i forhold til hinanden for at øge opgørelsens egnethed som beslutningsgrundlag.

 

UMIP-metoden er således helt i overensstemmelse med faserne 1 til 4 i ISO 14040.

Udgangspunktet for den samlede UMIP-metode er fire faser. I den første fase sker miljøvurderingen af produktet - dvs. her bestemmes hvor og hvordan produktet fra vugge til garv påvirker miljøet. I den anden fase finder man ud af hvad der skal ændres i produktet (Miljødiagnose). I den tredje fase fastlægges en miljømålsætning for produktet. På baggrund af miljømålsætningen bestemmes det i den fjerde fase, hvilke miljøhensyn, der reelt kan indarbejdes i nye produkter.

I dette projekt har vi kun beskæftiget os med fase 1, at udføre en livscyklusvurdering på nogle af Gabriels produkter.

Det første skridt i en livscyklusvurdering er, at definere ydelsen - eller den såkaldte funktionelle enhed for produktet. Denne funktionelle enhed skal holdes konstant idet miljøbelastninger, som opgøres herefter, varierer med denne enhed. De miljøbelastninger, der opgøres for alle led i produktets livscyklus, er brugen af ressourcer, materialer, luft- og vand forureningen, affaldsproblemer og arbejdsmiljøforhold.

Derpå foretages en beregning og en vurdering af produktets effekter på miljøet globalt, regionalt og lokalt12. Det sker dels i absolutte tal og dels i normaliserede tal, der viser miljøeffekterne i forhold til den samlede årlige miljøbelastning for en person. Til slut vægtes produktets ressourceforbrug samt miljø- og arbejdsmiljøeffekter i forhold til de aktuelle politiske prioriteringer i Danmark.

Som hjælp ved opgørelsen, normaliseringen og vægtningen anvendes UMIP-PC-værktøjet. Det skyldes, at det indeholder enkelte brugbare miljødata om råvarer, energisystemer etc. og letter beregningsdelen i livscyklusvurderingen betydeligt.,

________________________________________

12 Af miljøeffekter kan nævnes drivhuseffekten, nærigssaltbelastning, forsuring osv. Ressourceforbrug kan f.eks. være forbrug af metaller: Cu, Fe, forbrug af brændsler: olie, stenkul osv., forbrug af mineraler: sand, kalk, ler osv. Endelig kan effekter for arbejdsmiljøet være arbejdsulykker, støj etc.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]