[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vurdering af hygiejniske risici ved håndtering af urent vand i huse

Bilag A Beskrivelse af elementer til opbygning af fejltræ

Bilag A Se her!

Primære fejl

P1 – "defekt magnetventil"

Magnetventilens funktion er at sikre, at der kun lejlighedsvis kan løbe vand fra vandværksledningen til regnvandstanken. Magnetventilen fungerer således, at den modtager et signal fra den automatiske styreenhed om, at der mangler vand i regnvandstanken. Dette bevirker, at der bliver åbnet for magnetventil og vandværksvand kan strømme ned i regnvandstanken. Er denne magnetventil defekt kan det medføre, at der er mulighed for, at spildevand/regnvand kan blive suget op i vandværksledningen, når der ikke er tryk på denne. Hvis magnetventilen bliver defekt, mens trykket er oppe i vandforsyningsledningen, ville der løbe vand fra luftgabet direkte i regnvandstanken.

P2 – defekt sikring mellem filter og hovedkloak

Sikringens funktion ved hovedkloakken er at sikre, at der ikke kan trænge spildevand fra kloakken op i regnvandsanlægget i de tilfælde, hvor der forefindes opstuvninger i kloakken. Hvis denne sikring er defekt, er der altså mulighed for, at spildevandet fra kloakken kan trænge ind i regnvandstanken og i yderste tilfælde ligeledes kan suges op i det offentlige vandforsyningssystem. Hele problematikken omkring sikringens udformning er forklaret i rapporten.

P3 – defekt sikring ved overløb fra tank

Sikringens funktion ved overløbet i regnvandstanken er at sikre, at der kun kan ledes regnvand væk fra tanken i de tilfælde, hvor det regner så meget, at alt regnvandet ikke kan opmagasineres. Afhængig af hvor overløbet ledes ud til, er det ligeledes sikringens funktion at forhindre enten spildevand eller grundvand i at trænge ind i regnvandstanken. Ledes overløbet ud til kloakken eller en faldstamme, er der mulighed for, at spildevand kan trænge ind i tanken, hvis sikringen er defekt, og der sker opstuvning. Hvis overløbet er koblet på et nedsivningsanlæg, er der mulighed for, at grundvand kan trænge ind i regnvandstanken. Der henvises ligeledes her til forklaringen omkring sikring i rapporten.

P4 – ledningsbrud i lokalt tryksystem

Denne primære fejl beskriver et almindeligt ledningsbrud på et rør, som transporterer regnvand i stedet for vandværksvand i boligen. I visse fejltilfælde kan dette rør ligeledes transportere spildevand, hvis der er trængt spildevand ind i regnvandstanken. Dette betyder, at der kan ske udledning af urent vand i kælderen.

P5 – defekt filter

Filterets funktion er at frasortere store partikler i regnvandet, således at blade og store fugleklatter ikke ender i regnvandstanken. Dette filter kan være defekt pga. mange forskellige årsager afhængig af, hvilket filter der er benyttet til det enkelte anlæg. Hvis filteret stopper helt til, kan der ikke komme vand i regnvandstanken. Hvis dette sker kan der opstå en situation, hvor tilstopningen bliver et incitament til at fjerne filteret. Dette er egentlig en betjeningsfejl, men er medtaget under "defekt filter".

P6 – defekt gulvafløb

Ved defekt gulvafløb menes, at gulvafløbet er blevet tilstoppet, således at vand i kælderen ikke kan ledes til kloakken. Der kan være tale om et stykke stof eller blade, der har forårsaget tilstopningen.

P7 – defekt kontraventil

Kontraventilen i forbindelse med vandmåleren samt kontraventilen i forbindelse med tapventilen kan være defekt, således at denne ikke kan stoppe tilbagesugningen.

P8 – defekt rørafbryder

Rørafbryderen, som er placeret på stikledningen til den enkelte husstand, er rimelig sikker. Denne kan dog som alle andre komponenter fejle.

P9 – defekt niveaukontakt

I tanken er der placeret en niveauføler, som registrerer, hvornår vandstanden i tanken nå et minimum. Derved sendes et signal til den automatiske styreenhed og magnetventilen aktiveres. Hvis denne niveauføler er defekt, sendes der ikke noget signal videre.

P10 – defekt styreenhed

Den automatiske styreenhed skal modtage signal fra niveauføleren og sende et signal til magnetventilen. Hvis styreenheden er defekt sendes intet signal videre og dermed aktiveres magnetventilen ikke.

Sekundær fejl – nabokompoment

Sa1 – tilstopning af indløb til regnvandstank pga. regnvand

Hvis filteret f.eks. stopper til, og der dermed kommer ufiltreret regnvand ind i tanken, kan dette indeholde store partikler og urenheder, som tilstopper indløbet af tanken. Tilstopningen kan ligeledes skyldes bundslam i regnvandstanken.

Sa2 – tilstopning af indløb til regnvandstank pga. spildevand

Hvis sikringen fra hovedkloakken f.eks. er defekt og der dermed kan ledes spildevand ind i tanken, kan dette indeholde store partikler og urenheder, som tilstopper indløbet af tanken.

Sekundær fejl – omgivelser

Sb1 – tryk går af offentligt vandforsyningsnet

Det sker engang i mellem, at trykket går af det offentlige vandforsyningsnet. Det kan f.eks. skyldes ledningsbrud eller en defekt pumpe på vandværket. Dette betyder, at der ikke længere er tryk på vandværksledningen, og det kan føre til indsugning af urent vand, hvis en forbindelse forefindes.

Sb2 – tryk i lokalt system er større end i off. vandforsyningsnet

Betragtes det lokale tryksystem, hermed menes nedstrøms pumpen, der pumper regnvand rundt i ledningerne, der forsyner f.eks. vaskemaskine og toilet, er der mulighed for at opnå et tryk, der er større end trykket i det offentlige vandforsyningssystem afhængig af vandforbruget i området. Skabes der en forbindelses mellem det offentlige vandforsyningsnet og det lokale tryksystem ( en betjeningsfejl), og trykket samtidig er større i det lokale vandforsyningsnet, vil der ske indsugning af urent vand i det offentlige vandforsyningsnet.

Sb3 – opstuvning fra hovedkloak

Opstuvning af spildevand fra kloakkerne er en ofte diskuteret begivenhed. Det er ikke alle steder, at vores kloaksystem er gearet til at klare de helt store regnskyl. Dette kan medføre opstuvninger i systemet. Hyppigheden afhænger af ledningsnettets udformning og regnintensiteten i en regnhændelse i oplandet. Det er ligeledes muligt, at enkelte strækninger i visse perioder bliver tilstoppet pga. urenheder i spildevandet. Det vil ligeledes medføre opstuvning. Derfor kan det ikke undgås, at der vil forekomme opstuvninger i kloakken på geografisk udsatte områder.

Sb4 – opstuvning fra overløb i tank

Hvis overløbet er tilsluttet kloakken, er der her tale om opstuvning af spildevand, og der henvises til beskrivelsen under Sb3.

Sb5 – kraftigt regnvejr

Dette er en omgivelsesfejl, som refererer til vejret. I tilfælde af kraftigt regn, kan tankvolumenet i visse tilfælde ikke opmagasinere hele vandmængden, hvilket resulterer i overløb fra tanken, såfremt dette fungerer optimalt. Denne fejl er geografisk afhængig, da regnen varierer meget set geografisk. Endda lokalt kan denne faktor have stor betydning, da der lokalt kan observeres store variationer i nedbørsmængden.

Sekundær fejl – betjening

Sc1 – kortslutning til lokalt tryksystem via forbindelse opstrøms magnetventil

Dette er en betjeningsfejl, da det ikke er en forbindelse, som er meningen. Der er her tale om en kortslutning mellem det lokale tryksystem og opstrøms magnetventilen på vandværksledningen (f.eks. via en hane). Forestiller man sig f.eks., at sugefilteret nede i regnvandstanken er defekt, og det dermed ikke er muligt at gå på toilettet eller vaske tøj, så finder man på den smarte ide at forbinde det lokale tryksystem med den offentlige vandværksledning. Hermed er der skabt en transportvej for det urene vand ind i det offentlige vandforsyningsnet. Det skal dog bemærkes, at der som et ekstra sikkerhedsniveau er placeret en kontraventil i forbindelse med vandmåleren.

Sc2 – kortslutning af luftgab (slange fra luftgab til enten gulv eller tank)

Hermed forstås en forbindelse mellem vandværksledningsenden ved luftgabet og enten regnvandstanken eller gulvet. F.eks. kan man forestille sig, at tanken skal spules, og man påhæfter en slange på vandværksledningen og åbner for magnetventilen. Efter spulingen fjernes slangen ikke, da det vil lette spulingen næste gang. Hermed er der skabt en transport vej for det urene vand ind i det offentlige vandforsyningsnet. En anden mulighed er, at slangen tages op fra tanken og efterlades hængende over gulvet.

Sc3 – kortslutning til lokalt tryksystem via luftgab

Dette er en kortslutningsfejl, der svarer til den beskrevet under Sc1. Forskellen er dog, at der her er tale om en kortslutning nedstrøms magnetventilen, således at magnetventil skal være defekt i dette tilfælde, for at en given uønsket konsekvens skal indtræffe i modsætning til tilfældet beskrevet under Sc1.

Sc4 – kortslutning mellem tapventil og tank

Dette er en kortslutningsfejl, som beskriver den situation, hvor tanken skal renses. Der bliver koblet en slange på tapventilen, hvorefter denne efterlades i tanken. Hvis situationen opstår, hvor trykket går af vandforsyningsnettet og en defekt rørafbryder samt to defekte kontraventiler, er der mulighed for tilbagesug.

Konsekvens-elementer

K1 - spildevand i offentligt vandforsyningsnet

Denne konsekvens henviser til, at der på en eller anden måde er trængt spildevand ind i det offentlige vandforsyningsnet.

K2 – manglende magnetventil funktion

Der henvises til, at magnetventilen på vandværksledningen ikke fungerer optimalt. Denne kan enten være defekt eller være påvirket af en nabokomponent, således at ventilen ikke virker hensigtsmæssigt.

K3 – spildevand i regnvandstank

Denne konsekvens betyder, at der er trængt spildevand ind i regnvandstanken. Dette kan enten ske ved opstuvning fra hovedkloakken eller opstuvning fra overløbet i regnvandstanken.

K4 - spildevand i kælder

Der tænkes her på, at spildevandet er trængt ind i kælderen. Dette kan ske ved opstuvning i gulvafløb, lokalt ledningsbrud såfremt ledningen transporterer spildevand, opstuvning i regnvandstank eller opstuvning i rør førende til luftgab. Ved de sidste to tilfælde forudsættes det, at spildevand er trængt ind i regnvandstanken.

K5 – opstuvning i gulvafløb

Sker der opstuvning i kloakken, og der eksisterer et gulvafløb i kælderen, er der mulighed for opstuvning i gulvafløb.

K6 – opstuvning i regntank

Der tænkes her på, at der sker opstuvning i regnvandstanken enten på grund af et kraftigt regnvejr eller på grund af opstuvning i kloakken, hvilket har medført indtrængning af spildevand i regnvandstanken (dette forudsætter dog en defekt sikring). Desuden er det nødvendigt, at sikringen ved overløbet i regnvandstanken er defekt, da dette ellers ville sætte begrænsning på opstuvningen i tanken.

K7 – opstuvning i rør førende til luftgab

I tilfælde af, at der ikke er nok regnvand i regnvandstanken til WC-skyl og vaskemaskine, er det nødvendigt at supplere med vandværksvand. Dette ledes via et rør ned til regnvandstanken. Hvis indløbet af dette rør til regnvandstanken bliver tilstoppet pga. spildevand eller regnvand, vil der ske opstuvning i røret.

K8 – regnvand i det offentlige vandforsyningsnet

Denne konsekvens henviser til, at der på en eller anden måde er trængt regnvand ind i det offentlige vandforsyningsnet.

K9 – opstuvning i kælder højere end placering af luftgab

Denne konsekvens henviser til, at der sker opstuvning i kælder af enten spildevand eller regnvand som når et niveau, der ligger højere end luftgabet. Hermed er der en direkte forbindelse til det offentlige vandforsyningsnet, hvis trykket skulle gå af nettet og magnetventilen være defekt.

K10 – regnvand i kælder

Der tænkes her på, at regnvandet er trængt ind i kælderen. Dette kan ske ved lokalt ledningsbrud, opstuvning i regnvandstank eller opstuvning i rør førende til luftgab.

K11 – spildevand i lokalt net

Der tænkes her på, at der er trængt spildevand ind i regnvandstanken, som hermed fordeles via pumpen til det lokale net bestående af toilet og vaskemaskine.

K12 – opstuvning i kælder

Der henvises i denne konsekvens til, at gulvafløbet i kælderen er defekt, hvorved der er mulighed for opstuvning af enten spildevand eller regnvand, hvis der f.eks. sker brud på det lokale tryksystem.

K13 – styringsfejl ved magnetventil

Enten en fejl i niveaukontakten eller i styreenheden bevirker, at der opstår en styringsfejl i magnetventilen. Magnetventilen aktiveres ikke.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]