[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

PCB i apparater i Danmark

4. Transformatorer

Anvendelse i højspændingstransformatorer

Hansen og Grove (1983) angiver, at PCB kun er anvendt til transformatorer til højspænding i Danmark. Dels i elforsyningsnettet, dels hos visse storforbrugere af el i industrien.

PCB blev anvendt som kølemiddel og isolator i nogen typer højspændingstransformatorer. Transformatorens kerne og vindinger var nedsænket i PCB-holdig olie i en stor beholder. PCB var velegnet på grund af dets varmeledningsevne, elektriske isoleringsevne og brandhæmmende effekt. I visse af disse transformatorolier var PCB-produkter blandet med tri- og tetrachlorbenzen (blanding benævnt "Askarel"; WHO, 1993).

Ifølge en leverandør med mange års erfaring anvendes oliekølede transformatorer kun ved effekter over 50 kVA, dvs. i elforsyningsnettet, på kraner samt hos visse store virksomheder (Vikkelsø, 1999).

Mindre transformatorer

Ifølge DEMKO (1998) har mindre transformatorer til elapparater og maskiner til netspænding i mange årtier været "tørre" typer, dvs. ikke olieafkølede. Oplysninger fra leverandører af transformatorer understøtter dette (Rasmussen, 1999; Vikkelsø, 1999). De internationale standarder, apparaterne er godkendt efter, har foreskrevet tørre transformatorer. Siden 1991 (muligvis før) har standarderne desuden foreskrevet, at anvendte komponenter ikke må indeholde PCB (DEMKO, 1998). I den gennemgåede litteratur er der ikke set eksplicitte oplysninger om anvendelse af PCB i mindre transformatorer.

PCB har således efter alt at dømme ikke været anvendt som kølemiddel i mindre transformatorer i Danmark.

Oprindelig bestand i Danmark

Ifølge Falkengaard (1998) fik PCB kun ringe anvendelse i højspændingstransformatorer i Danmark. Det skyldes, at der i forvejen var krav om, at højspændingstransformatorer blev holdt adskilt fra andre brændbare installationer på grund af brandfaren ved transformatorolien. Incitamentet til at anvende PCB til brandhæmning i olien var således begrænset. Derimod blev der ifølge Falkengaard opbygget en stor bestand af PCB-holdige transformatorer i visse andre Europæiske lande, fx Frankrig. Her var transformatorerne typisk placeret indendørs, (WHO, 1993; dvs. formodentligt med større krav til at selve transformatoren var brandsikker).

Der findes ingen centrale registreringer af højspændingstransformatorer i Danmark.

Såvel Hansen og Grove (1983) som Falkengaard (1998) anslår, at den maksimale bestand af højspændingstransformatorer med PCB var betydeligt under 100 stk. Det er uvist om disse vurderinger kan regnes som uafhængige af hinanden. Vurderingen støttes dog af uafhængige oplysninger fra en erfaren leverandør (Vikkelsø, 1999). Størstedelen heraf var, så vidt Falkengaard er orienteret, fremstillet hos én dansk producent.

Ifølge oplysninger fra den pågældende producent var det typiske indhold af PCB-holdig olie i transformatorerne 400 l (Falkengaard, 1998). Hansen og Grove (1983) har på baggrund af usikre oplysninger antaget et gennemsnitsindhold på 500 l PCB.

Hvis der regnes med 400 l PCB pr. transformator, har der således været omkring 40.000 l PCB-holdig olie i brug til dette formål i Danmark. Der er ikke fundet oplysninger om de anvendte koncentrationer af PCB i transformatorolierne. Med en typisk vægtfylde af PCB på 1,5 kg/l (Hansen og Grove, 1983), svarer dette altså til maksimalt omkring 60 tons PCB (dvs. under den antagelse, at der var tale om 100% PCB-olier).

Hansen og Grove (1983) anslog et totalt forbrug af samme størrelse, med et usikkerhedsinterval på 30-100 tons PCB.

Dekontaminering af transformatorer

Det er muligt at udskifte den PCB-holdige olie i en transformer med PCB-fri transformerolie til et niveau så den ikke længere defineres som PCB-holdig, frem for at bortskaffe hele transformatoren. Dette kaldes "dekontaminering" af transformeren. Som det ses i tabel 6.1 er der foregået en bortskaffelse af transformator- og kondensatorolie med PCB til Kommunekemi. Om der er tale om dekontamineringer af udstyr, som fortsat er i brug, eller om olien er blevet tappet af i forbindelse med bortskaffelse af transformatoren, fremgår ikke. Det er imidlertid Falkengaards opfattelse (1998), at dekontaminering ikke har været særligt udbredt i Danmark.

For transformatorer mindre end 1 kg gælder, at transformatorer som er dekontamineret ned til 0,05-0,005 vægtprocent PCB, må anvendes indtil udløbet af deres levetid, men ejeren skal derefter sikre, at transformatoren bortskaffes som PCB-holdigt affald eller dekontamineres yderligere. Den må altså ikke opbevares efter endt brug. Undtagelsen vedrørende dekontaminerede transformatorer indeholdende 0,05-0,005 vægtprocent, skyldes at det er meget vanskeligt ved dekontamineringen at bringe PCB-koncentrationen ned under 0,005 vægtprocent PCB (ud fra Webber, 1988).

Der er ved spørgeskemaundersøgelsen ikke identificeret dekontaminerede transformatorer med indhold på 0,05-0,005 vægtprocent.

Kontaminering af transformatorer

Fra bl.a. Sverige og Tyskland er der kendskab til, at der er sket en væsentlig kontamination af ikke-PCB-holdige transformatorolier, formentlig i forbindelse med reparation af transformatorer og genanvendelse af olien (Öberg, 1996; Jacobi, 1996). Det skal dog bemærkes, at PCB-holdige transformatorer har været mere udbredte i Tyskland, hvor der alene i Vesttyskland har været anvendt 14.000 tons PCB-holdige transformatorolier, mens ca. 110.000 tons mineraloliebaserede transformatorolier har været kontaminerede (Jacobi, 1996).

På foranledning af Danske Elværkers Forening blev der i 1994 lavet en stikprøveundersøgelse af PCB i olien fra 40 transformatorer i Danmark (Mathiesen, 2000). Der var tale om tilfældigt udvalgte transformatorer af forskellige typer fra perioden 1942-1989. Af de 40 transformatorer have 36 mindre end 1 ppm PCB, mens der i 4 transformatorer blev fundet henholdsvis 2, 4, 6, og 9 ppm PCB i olien (1 ppm = 0,0001%). Hvorvidt de lave niveauer af PCB skyldes kontaminering i forbindelse med produktion eller vedligeholdelse af transformatorerne vides ikke.

PCB-holdige transformatorer i dag

I de gennemførte spørgeskemaundersøgelser er samtlige danske elværker og elforsyningsvirksomheder, hovedparten af havne og metalstøberier, samt en lang række andre virksomheder blevet kontaktet.

Hvad angår elselskaberne viser besvarelserne, at der ikke eksisterer flere transformatorer i elforsyningsnettet med et PCB-indhold over 5 liter efter undersøgelsens afslutning.

Larsen (1998) bekræftede sandsynligheden af dette resultat og vurderede, at eventuelle resterende PCB-holdige højspændingstransformatorer skulle findes hos visse storforbrugere af el. Han nævnte eldrevne havnekraner og metalstøberier med induktionsovne som muligheder. Visse havnekraner kører på 10 kV (kilovolt), som først transformeres til brugsspændingen på selve kranen. Det har i den foretagne undersøgelse også vist sig at PCB-holdige transformatorer kan findes på hospitaler.

I forbindelse med spørgeskemaundrersøgelserne er der udsendt spørgeskemaer om PCB-holdige apparater til næsten samtlige havne og jern- og metalstøberier i Danmark, og det vurderes, at langt størstedelen af danske højspændingstransformatorer er dækket. Ud af de i alt 1310 virksomheder og forsyningsselskaber, der er blevet spurgt, svarede et støberi og et hospital bekræftende på, at de havde PCB-holdige transformatorer og 2 virksomheder svarede, at de havde en transformator med muligt PCB-indhold. Det er efterfølgende påvist, at de to transformatorer, med et muligt indhold af PCB, faktisk ikke indeholdt PCB, og alle PCB-holdige transformatorer er blevet bortskaffet.

På denne baggrund vurderes det her, at der herefter resterer få eller ingen højspændingstransformatorer med PCB-holdig olie i Danmark. Dette underbygges af udviklingen i bortskaffelsen af PCB-holdige transformatorer til Kommunekemi, se afsnit 8.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]