[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Målrettede værktøjer - Guide til miljøledelse i grafiske virksomheder

5. Konklusion

 Det kan konkluderes, at med det gennemførte projektforløb er det lykkedes at udarbejde en række målrettede værktøjer, som kan støtte grafiske virksomheder i opbygningen af et miljøledelsessystem med begrænset konsulentbistand.

"Guide til miljøledelse i grafiske virksomheder" er opbygget efter princippet "aktiv læring", hvor virksomhederne stilles over for en række konkrete opgaver, der skal løses. Der er således ikke tale om, at virksomheden kan købe sig til et færdigtimplementeret miljøledelsessystem, men derimod en samling værktøjer der leder virksomheden gennem forløbet og kræver, at virksomheden tager stilling til forskellige emner undervejs.

I Guiden er det tunge stof i EMAS-forordningen og ISO 14001-standarden blevet "oversat" til praktiske, konkrete opgaver. Således har ingen af de 4 projektvirksomheder fundet det nødvendigt at læse forordningen/standarden.

Den branchespecifikke tilgang i "Guide til miljøledelse i grafiske virksomheder" betyder, at der ikke er overflødigt fyldstof, som virksomheden skal bruge tid og energi på at sortere fra. Derved frigøres ressourcer til at løse de konkrete opgaver.

Skønt der er anvendt samme værktøjer som udgangspunkt, er miljøledelsessystemerne i de 4 projektvirksomheder forskellige, fordi de i høj grad er tilpasset den enkelte virksomhed. Eksempelvis har én af virksomhederne licens til Svanemærket, og procedurer, der skal sikre overholdelse af krav i miljømærkeordningen, er derfor indarbejdet i virksomhedens miljøhåndbog.

Ved registrering/certificering af de 4 virksomhederne har miljøauditorer fra de 3 certificerende firmaer i Danmark (Dansk Standard, Det norske Veritas og Bureau Veritas) bedømt virksomhedernes miljøledelsessystemer. Der er ikke fundet væsentlige afvigelser i forhold til forordningen/standarden, hvilket bekræfter, at "Guide til miljøledelse i grafiske virksomheder" har det nødvendige indhold i forhold EMAS-forordningen og ISO 14001-standarden.

Evalueringen af projektet leder frem til, at opbygning af miljøledelsessystemer i grafiske virksomheder fremover skal foregå i den enkelte virksomhed med udgangspunkt i "Guide til miljøledelse i grafiske virksomheder". En tilknyttet miljøkonsulent skal vejlede og støtte virksomheden under opbygningen, især som sparring i forbindelse med udarbejdelse af miljøpolitikken og afholdelse af miljørevision, og skal rådgive om branchespecifikke muligheder, krav og løsninger på praktiske problemer samt implementering af systemet. Brugen af konsulenthjælp er dog væsentligt reduceret i forhold til tidligere.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]