[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vejen til bedre miljø ved produktion af tekstiler

Læsevejledning

Denne vejledning indeholder en række værktøjer til tekstilproducenter og tekstilindkøbere, der vil forbedre miljøforhold ved deres produktion.

Kapitel 1 "Tekstilproduktion og miljø" giver en kort indføring i livscyklustankegangen.

Desuden berører det designerens store betydning for produkternes samlede miljøbelastning, og den miljø-mæssige betydning af valget af fibertyper.

Derefter er der to hovedindgange til den egentlige vejledning: Hvis man er interesseret i et specifikt område, som "strikkeri" eller "farveri", kan man gå ind i Kapitel 2: "Miljøanbefalinger efter virksomhedstyper". Her gives en række råd vedrørende hver proces, som producenter i alle led af den tekstile kæde kan drage nytte af.

Indkøbere i såvel handelshuse som i produktionsvirksomheder vil især have gavn af de efterfølgende spørgeskemaer, når de skal vurdere producenternes miljøforhold.

Spørgeskemaerne er ment som forslag. Der vil sandsynligvis være behov for at redigere i spørgsmålene i konkrete situationer.

Er man interesseret i en mere fuldstændig oversigt over alle miljø- og sundhedsforhold findes den i Kapitel 3: "Miljøvenlig fremstilling af tekstiler". Denne oversigt kan være gavnlig, hvis man ønsker et mere komplet overblik over de miljøforhold, der er knyttet til de enkelte fibertyper, og hvem der først og fremmest har mulighed for at afhjælpe eventuelle problemer.

Anbefalingerne i kapitel 2 bygger på oversigten i kapitel 3.

Bilag A "Lister over kemikalier med miljø- og sundhedsmæssig risici" er et opslagsafsnit, der opregner de miljøbetænkelige stoffer, som er fundet i en screeningsundersøgelse foretaget i Miljøstyrelsens Miljøprojekt nr. 369 "Environmental Assessment of Textiles". Bilag B indeholder adresser på udvalgte relevante organisationer, hvor yderligere oplysninger om miljø og sundhed ved fremstilling af tekstiler kan indhentes.

I Bilag C findes en ordliste, der forklarer en række miljøfaglige udtryk.

Eksempel på brug af vejledningen:
En færdigvareproducent ønsker at få overblik over sine miljøbelastninger

"Grønne Drømme" er en konfektionsvirksomhed, der producerer farvede, vævede varer af bomuld og polyester. Virksomheden har egen opskæring og systue, og den har kun én underleverandør, som leverer den farvede metervare.

1. Først skaffer Grønne Drømme sig et samlet overblik over miljøforholdene for bomuld og polyester i kapitel 3. "Miljøvenlig fremstilling af tekstiler".

2.

Kapitel 1 "Tekstil og miljø" læses sammen med de specifikke anbefalinger til konfektionsvirksomheder i kapitel 2 for at vurdere, om der er nogle anbefalinger, som ikke følges i egen virksomhed.

3.

De resterende afsnit i kapitel 2 "Miljøanbefalinger efter virksomhedstyper" gennemgås for at få overblik over miljøforholdene på leverandørvirksomheder.

4.

Spørgeskemaer fra kapitel 2 redigeres efter behov og sendes til underleverandøren. Eventuelle tvivlsspørgsmål afklares gennem en telefonsamtale. Grønne Drømme beder underleverandøren sende spørgeskemaer, der vedrører dens underleverandører, videre til dem.

5.

Når Grønne Drømme har fået spørgeskemaerne retur, indleder virksomheden en dialog med underleverandører om mulighederne for at vælge mindre miljøbelastende processer og hjælpestoffer. Virksomhederne kan i fællesskab opstille en handlingsplan.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]