[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Afprøvning af ny elektrokemisk metode til oprensning af olieforurenet jord og grundvand

1. Indledning

Program for teknologi udvikling

Nærværende teknologiprojekt er udført som et led i Miljøstyrelsens program for teknologiudvikling, der er en særlig ordning for udvikling og afprøvning af nye rensnings- og afværgeteknologier på jordforureningsområdet.

Ordningen er etableret med henblik på gennem en koordineret indsats på teknologiområdet m.v. at effektivisere og billiggøre oprydninger på depotområdet samt at fjerne barrierer for udvikling og anvendelse af målrettede teknologier over for jord- og grundvandsforureninger.

Indsatsområde

Projektet er udført inden for indsatsområdet for olie- og benzinforurenet jord og grundvand og tager sit udgangspunkt i et feltprojekt, hvor en ny elektrokemisk metode til rensning af olie- og benzinforurenede grunde er undersøgt. Metoden er mest kendt under det kommercielle navn "Geooxidation", men vil i nærværende rapport blive refereret til som "den elektrokemiske metode".

Indhold af teknologiprojektet

Teknologiprojektet tager udgangspunkt i ét feltprojekt, udført med Oliebranchens Miljøpulje som bygherre. Sideløbende med in-situ oprensningen for Oliebranchens Miljøpulje har Miljøstyrelsens program for teknologiudvikling finansieret gennemførelsen af et udvidet moniteringsprogram. Desuden indgår der i teknologiprojektet en data- og erfaringsopsamling på øvrige forsøgsprojekter gennemført af Oliebranchens Miljøpulje.

Opbygning af rapporten

Rapporten indeholder en beskrivelse af baggrund og formål med teknologiprojektet (Kapitel 2) og en generel beskrivelse af den elektrokemiske metode (Kapitel 3). Herefter gives en beskrivelse af projektlokaliteten, moniteringsprogram og resultater fra det gennemførte teknologiprojekt (Kapitel. 4, 5 og 6). Derudover gives en gennemgang af de øvrige danske erfaringer med metoden (Kapitel 7). Sidst i hovedrapporten er konklusioner og perspektiver for anvendelsen af den elektrokemiske metode sammenfattet (Kapitel 8).

Bilagsdelen indeholder situationsplan og analyseresultater fra teknologiprojektet (Bilag A og B). Endvidere er der en gennemgang af de enkelte sager der indgår i erfaringsopsamlingen (Bilag C).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]