[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Afprøvning af ny elektrokemisk metode til oprensning af olieforurenet jord og grundvand

8. Konklusion

8.1 Hovedkonklusioner
8.2 Delkonklusioner

På baggrund af det gennemførte feltprojekt og erfaringsopsamlingen på OM's øvrige forsøgsprojekter med den elektrokemiske metode, kan følgende konklusioner og perspektiver for metoden fremdrages:

8.1 Hovedkonklusioner

Det teoretiske fundament

Der eksisterer ikke p.t. et velunderbygget teoretisk fundament, der kan forklare en evt. fjernelse af organiske forureningskomponenter i jordmatricen mellem elektroderne som følge af en elektriske jævnstrøm. Metoden er primært udviklet in-situ, og den er ikke kritisk testet og dokumenteret under kontrollerede laboratorieforhold.

Oprensningseffekt

Resultaterne fra det gennemførte feltprojekt samt de generelle erfaringer fra OM's øvrige forsøgsprojekter med den elektrokemiske metode i Danmark viser, at der generelt ikke er dokumenteret en oprensningseffekt i forhold til jord- og grundvandsforureninger med olieprodukter. Ingen af de gennemførte oprensninger har således kunnet afsluttes alene på baggrund af den elektrokemiske oprensning.

Oprensningsbetingelser

Oprensningerne er gennemført på både benzin- og dieselolieforureninger, i en række forskellige jordtyper og under varierende redoxbetingelser. Der har ikke kunnet påvises en sammenhæng mellem oprensningseffekt og oprensningsbetingelser.

Dokumentation fra laboratorieforsøg

Der bør fremlægges et betydeligt bedre dokumentationsgrundlag fra kontrollerede laboratorieforsøg inden evt. yderligere in-situ forsøg igangsættes med det nuværende koncept. Laboratorieforsøgene skal kunne dokumentere, at elektrokemisk inducerede reaktioner i jordmatricen kan medføre en fjernelse af olieprodukter og i givet fald under hvilke betingelser.

Datamaterialet

Der er generelt konstateret meget varierende forureningskoncentrationer i moniteringsboringer, hvor prøver er udtaget omkring samme boring i samme dybde. Datamaterialet fra forsøgsprojekterne er derfor ikke tilstrækkeligt til entydigt at vurdere, hvorvidt der er opnået en massefjernelse, der kan henføres til den elektrokemiske oprensning på forsøgsprojekterne.

De konstaterede varierende forureningskoncentrationer ved monitering af forureningskoncentrationen i jord giver anledning til at overveje behovet for, at der udstikkes generelle retningslinier i forbindelse med monitering og slutprøvetagning på in-situ projekter, specielt i inhomogene jordtyper som moræneler.

Korrosionsrisiko

De sikkerhedsmæssige forhold, risikoen for korrosionsskader og potentielt også risikoen for sætningsskader bør vurderes i hvert enkelt tilfælde ved anvendelse af elektrisk jævnstrøm in-situ. Der bør bl.a. foretages en kortlægning af alle installationer i og omkring spændingsfeltet, med henblik på at foretages en vurdering af behovet for korrosionsbeskyttelse af udsatte installationer.

8.2 Delkonklusioner

Grundvandskemi

Der er ikke konstateret væsentlige ændringer i den grundvandskemiske sammensætning, herunder pH og iltindhold, ved de relativt svage feltstyrker, der er anvendt under feltprojektet. Der er endvidere ikke sket ændringer i tungmetalkoncentrationen eller pH ved elektroderne under gennemførelsen af feltprojektet.

Temperatur

Det er observeret, at metoden kan resultere i en temperaturstigning som følge af afsætning af varmeenergi i jorden. Specielt ved katoden, kan modstanden øges under oprensningen, som følge af udfældning af metaller og mineraler eller som følge af evt. udtørring. Der er indikationer af, at ovenstående afsætning af varmeenergi i jorden kan resultere i en øget afdampning af forureningskomponenter.

Andre elektrokinetiske metoder

Den elektrokemiske metode, som er vurderet i dette projekt, har ikke været designet til at udnytte de elektrokinetiske transportprocesser ved påføring af en elektrisk jævnstrøm til jordmatricen. En række af de felterfaringer m.h.t. installation, monitering og sikkerhedsaspekter, der er gjort i nærværende projekt, vil dog givetvis kunne overføres til andre in-situ metoder, hvor der anvendes en elektrisk jævnstrøm til oprensning af forurenet jord.

Det skal i den sammenhæng nævnes, at elektrokinetiske baserede metoder til oprensning af olieforurenet jord er under stadig udvikling. Den største umiddelbare fordel ved elektrokinetisk baserede metoder er, at de potentielt kan anvendes til in-situ oprensning af lavpermeable jorde. Elektrokinetisk transport er i andre sammenhænge bl.a. anvendt til udvaskning af opløste forureningskomponenter, tilsætning af næringssalte, bakterier, kemiske oxidationsmidler, overfladeaktive stoffer m.v. samt anvendt i kombination med en række andre metoder. Der ligger således fortsat et stort udviklingspotentiale i de elektrokinetiske baserede metoder.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]