[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Affaldsforebyggelse i Danmark - status for den danske indsats

1              Indledning

Hver dag året rundt skaber hver dansker 7 kg affald. En af de store udfordringer på affaldsområdet i de kommende år er at yde en særlig indsats, som sikrer, at affaldsmængden på sigt falder.

Det er Regeringens holdning, at ansvaret for at løse problemet med de høje affaldsmængder hviler på alles skuldre. Dette fremgår af Affald 21, som er Regeringens affaldsplan frem til år 2004. Som optakt til en samlet indsats på området har Miljø- og energiministeren besluttet, at der skal afholdes en konference om affaldsforebyggelse. Konferencen skal virke som katalysator for et forpligtende samarbejde mellem en række aktørgrupper i Danmark, der vurderes særlig relevante i forhold til igangsættelse af affaldsforebyggende aktiviteter. Konferencen skal sigte på at opnå en fælles forståelse for, hvordan de samlede affaldsmængder kan stabiliseres og eventuelt reduceres. Denne rapport vil danne grundlag for konferencen.

Baggrunden for ønsket om at yde en særlig indsats for at nedbringe de høje affaldsmængder er, at dannelse af affald, trods gode affaldssystemer og genanvendelse, er udtryk for spild af ressourcer og miljøbelastninger. Selvom det i Danmark er lykkedes os at skabe et godt og velfungerende affaldssystem i løbet af en lang årrække, er målet at hindre, at affaldet opstår. Uanset hvilken håndtering af affaldet, der vælges, vil der være stor risiko for, at der opstår nyt affald eller andre miljøbelastninger.

Den økonomiske vækst har stor betydning for mængden af det affald, der dannes. Men der er også andre faktorer, der spiller ind. Det vil derfor ikke være muligt at anvende én enkelt strategi. Der skal sandsynligvis bruges flere. Valg af strategi vil i høj grad afhænge af, om der er tale om forebyggelse af affald fra produktion, om det er affald, der består af udtjente produkter, eller om det er restprodukter fra f.eks. de kulfyrede kraftværker, som skal nedbringes.

En stor udfordring i fremtiden er at udvikle bæredygtige forbrugs- og produktionsmønstre, der kan sikre velfærd sammen med mindre belastning af miljø og lavere ressourceforbrug. Bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre indebærer i et globalt og langsigtet perspektiv, at der gennemføres væsentlige effektiviseringer med henblik på en afkobling mellem den økonomiske vækst og et stigende ressourceforbrug og miljøbelastning. Reduktion af ressourceforbruget og miljøbelastningen med en faktor 10 i år 2050 er foreslået af Ernst von Weizsächer og Faktor 10 Klubben som et strategisk mål for udvikling af bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre i de industrialiserede lande. Faktor 10-målet er baseret på en målsætning om en halvering af de globale ressourcestrømme i forhold til dagens niveau samtidig med at ressourcerne fordeles mere ligeligt mellem fremtidige generationer.

I mange år har affaldsforebyggelse i Danmark haft første prioritet i det formelle affaldshierarki, men indsatsen har hidtil ikke været beskrevet samlet. Denne rapport er et forsøg på at give en status for den danske indsats mht. affaldsforebyggelse samt de barrierer, der har været for udviklingen på området. Rapporten præsenterer endvidere ideer til initiativer for den fremtidige indsats på området.

I rapporten har det været nødvendigt at afgrænse emnet. Rapporten fokuserer hovedsagelig på de initiativer, der har betydning for forebyggelse af affald, som produceres i Danmark. Dette betyder, at hele problematikken omkring udvinding af materialer og råstoffer og de miljøeffekter, som optræder i forbindelse hermed, ikke er beskrevet i rapporten. Under forebyggelse er medtaget direkte genbrug, hvor et produkt anvendes flere gange, inden det bliver til affald, mens rapporten afgrænser affaldsforebyggelse til ikke at omfatte det bredere begreb genanvendelse.

Genanvendelse kan have en indirekte forebyggende effekt, ved at jomfruelige råvarer og dermed affaldsproduktionen relateret til frembringelse af disse kan reduceres. Men genanvendelse ses her primært som en behandlingsform, som først optræder, efter at affaldet er dannet.

Det er alles ansvar at nedbringe de høje affaldsmængder. Det har derfor i udarbejdelsen af rapporten været vigtigt at inddrage forskellige aktørgrupper, som har bidraget med nyttige kommentarer, materialer og ideer. Hver gruppe af aktører repræsenterer en mere eller mindre ensartet gruppe af affaldsproducenter via deres forbrug og forbrugsvalg.

Rapporten er udarbejdet af Carl Bro as i samarbejde med den nedsatte styre-/arbejdsgruppe, som har bestået af:

Lone Kielberg, Miljøstyrelsen
Tonny Christensen, Miljøstyrelsen
Berit Hallam, Miljøstyrelsen
Lone Lykke Nielsen, Miljøstyrelsen
Jette Skaarup, Miljøstyrelsen
Charlotte Münter, Miljøstyrelsen
Katrine Bom, Miljøstyrelsen
Anders Skou, Miljøstyrelsen

Birgit Friis, Carl Bro as
Claus Primdal Sørensen, Carl Bro as

Endvidere er der nedsat en planlægningsgruppe til forberedelse af konference om affaldsforebyggelse med deltagelse fra følgende parter:

Henrik Weidling, DAKOFA
Tom Elmer Christensen, Affaldsteknisk Samarbejde
Nete Jakobsen, Reno-Sam
Niels Remtoft, Kommunernes Landsforening
Nis Peter Nissen, Grøn Information
Inger Norus, Forbrugerstyrelsen
Helle Poulsen, Det Europæiske Temacenter for Affald
Mette Herget, Det Danske Handelskammer
Lars Blom, Dansk Industri
Allan Andersen, Danmarks Naturfredningsforening
Anette Skjoldager, Dansk Handel & Service
Ib Steen Olsen, By- og Boligministeriet


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]